egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Kismedencei gyulladás alatt a kismedencében található szervek fertőzés okozta megbetegedését értjük, ami kialakulhat húgyúti vagy nemi úton terjedő fertőzés miatt is.

 

A kismedencei gyulladás leggyakrabban a 20-24 év körüli, szexuálisan aktív nőket érinti. Korai észlelés esetén a gyulladásos betegség könnyen kezelhető és teljes mértékben gyógyítható.

 

A medenceövet alkotó csontok és a szalagok által körbezárt üreg a medence, amelyet két részre – kis- és nagymedencére – oszthatunk. A kismedencében található a húgyhólyag, a végbél, férfiak esetében az ondóhólyag, a prosztata (dülmirigy), nők esetében pedig a petefészek, a petevezeték, a méh és a hüvely (lásd még: Női nemi szervek). A nőknél a kismedence fontos szerepet játszik a szülés folyamatában is, mivel a medence üregének átmérői határozzák meg a magzat elhelyezkedését a szülés során.

 

A kismedencei gyulladás főbb tünetei

A kismedencei gyulladást a legtöbb esetben tünetmentes vagy csak enyhe tüneteket okoz, ezért nehéz felismerni.

 

Leggyakoribb jellemző tünetei:

  • alhasi, oldal-, derék-, illetve medencekörnyéki fájdalom;
  • fokozódó hüvelyfolyás, a hüvelyváladék elszíneződése, kellemetlen szaga;
  • menstruációs zavarok;
  • fájdalommal járó közösülés;
  • vizeletürítés során égető érzés;
  • gyakori vizelés;
  • hőemelkedés vagy láz.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A fentebb leírt tünetek esetén keresse fel háziorvosát, vagy forduljon nőgyógyász szakorvoshoz. A korai felismerés és a megfelelő időben megkezdett orvosi kezelés révén a megelőzhető a betegség súlyosbodása és a szövődmények kialakulása.

 

A kismedencei gyulladás lehetséges okai

A kismedencei gyulladás a nőket érinti. Ennek oka, hogy a nők esetében a hasüreg és a külvilág között egy csatorna található (hüvely és méh). Ennek következtében a nemi szerveket érintő fertőzések feljebb juthatnak, és úgynevezett felszálló fertőzés alakulhat ki.

 

A kismedencei gyulladás leggyakoribb oka a szexuális úton terjedő chlamydia és gonorrhoea fertőzések, de számos egyéb baktérium is okozhatja. A szexuális úton terjedő fertőzések mellett a kismedencei gyulladás kialakulhat húgyúti fertőzések, méhen belüli fogamzásgátló eszköz vagy nőgyógyászati beavatkozások szövődményeként is.

 

A kismedencei gyulladás lehetséges szövődményei

A kismedencei gyulladás súlyosbodása esetén tályogok alakulhatnak ki a kismedencében. A kezeletlen fertőzés hegesedéseket és anatómiai viszonyok megváltozását okozhatja, melyek szövődményei méhen kívüli terhesség vagy meddőség lehet.

 

A kismedence gyulladás diagnosztizálása

A kismedencei gyulladás diagnosztizálása során első lépés az alapos kórtörténet felvétel és a panaszok kikérdezése. Ezt követően a fizikális orvosi vizsgálat következik, mely során megvizsgálják a nemi szerveket is.

 

Sor kerülhet továbbá vérvizsgálatra, vizeletvizsgálatra, hüvelyi vagy hasi ultrahangra, esetleg egyéb képalkotó vizsgálatra is (pl.: CT, MR). Bizonytalan esetekben akár diagnosztikus laparoszkópiát vagy méhtükrözést és végezhetnek.

 

A kismedencei gyulladás kezelése

Az időben felismert kismedencei gyulladás hatékonyan kezelhető, és jól gyógyul. A kezelés leghatékonyabb módja az időben elkezdett antibiotikum terápia. A gyógyszeres kezelés időtartama általában 14 nap. Jó általános állapot esetén szájon át szedett, rossz vagy kritikus állapot esetén infúziós (intravénás) gyógyszeres kezelésre van szükség.

 

Fájdalom és láz esetén egyéb gyógyszerek – fájdalom- és lázcsillapítók – adása is indokolt. Az antibiotikum terápia befejezését követően ellenőrző orvosi vizsgálat elvégzése szükséges.

 

Nemi betegség megléte esetén szükséges a szexuális partner értesítése és orvosi vizsgálata, kezelése is, valamint a szexuális együttlét kerülése a kezelés időtartama alatt.

 

A kismedencei gyulladás megelőzése

A kismedencei gyulladás megelőzése érdekében az alábbiak javasoltak:

  • Óvszerhasználat: új vagy egyszerre több partner esetén javasolt a rendszeres óvszerhasználat.
  • Egyidejűleg egy szexuális partner: az egyszerre vagy párhuzamosan több személlyel történő szexuális élet kialakítása növeli a nemi úton terjedő fertőzések esélyét.
  • Nőgyógyászati vizsgálaton, és vastagbélszűrésen való rendszeres részvétel.

 

Lásd még:

KULCSSZAVAK
húgyhólyag  |   végbél  |   méh  |   STD  |   húgyúti fertőzés  |   alhasi fájdalom
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít