egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Kóros soványságról általában akkor beszélünk, ha a beteg testtömegindexe (BMI-je) 18,5 alatti. A kóros soványság rendkívül rossz hatással van az egészségi állapotra: gyengítheti az immunrendszer működését, fokozhatja a csontok törékenységét, illetve hozzájárulhat a beteg fáradékonyságához és általános gyengeségéhez is.

 

A betegség rendkívül súlyos esetben akár halálos kimenetelű is lehet (lásd még: Alultápláltság).

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fogyás mértéke meghaladja a normális testsúly 15%-át, netán a súlyvesztés hirtelen vagy nyilvánvaló ok nélkül következik be (kóros fogyás), mindenképpen keresse fel háziorvosát vagy kezelőorvosát!

 

A kóros soványság okai

A feltűnő mértékű fogyás hátterében több ok is feltételezhető, így például:

 

 

A kóros soványság lehetséges szövődményei, következményei

Amennyiben a kóros soványság tartósan fennáll, úgy különböző szövődmények alakulhatnak ki, mint például:

 

  • Hiánybetegségek kialakulása: az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás tartós elmaradása miatt idővel a szervezet feléli a megfelelő működéséhez elengedhetetlenül szükséges tápanyagtartalékait. A kalciumhiány a csontok törékenységéhez, csontritkuláshoz vezethet, míg a vashiány vérszegénységet okozhat, ami miatt a beteg kimerültnek és fáradtnak érezheti magát. Ezek mellett a fehérjehiány idővel izomtömegvesztéshez is vezethet.
  • Immunrendszer legyengülése: alultápláltság esetén az immunrendszer működése is veszít a hatékonyságából, így a beteg nagyobb valószínűséggel kap el bizonyos fertőzéseket, mint például az influenzát vagy a COVID-19-fertőzést.
  • Termékenységi problémák: a kórosan sovány nőknél előfordulhat, hogy elmarad a menstruációjuk, szabálytalanná válik a ciklusuk, vagy meddőség alakul ki.

 

A kóros soványság diagnosztizálása

Kóros soványság esetében az elsődleges feladat eldönteni, hogy mi állhat ezen tünet hátterében. Ha az orvos valamilyen senyvesztő betegséget (pl. daganatos megbetegedés, krónikus fertőzés vagy autoimmun betegség) feltételez, akkor a diagnózis felállítását a vérvétel, különböző képalkotó eljárások vagy mikrobiológiai vizsgálatok segíthetik. Ha a tünetek pajzsmirigy-túlműködésre utalnak, azt a kezelőorvos hormonszint-meghatározással egyszerűen igazolhatja vérből.

 

Amennyiben az orvos lelki eredetű okot feltételez (pl. étkezési zavar, anorexia nervosa), akkor szükségessé válhat a pszichiáter bevonása is. Ha az orvos minden lehetőséget kizárt, úgy feltételezhető, hogy a nem megfelelő étrend áll a kóros soványság hátterében. Ilyenkor a dietetikus bevonása is szóba kerülhet.

 

A kóros soványság kezelése

Ha a kóros soványság oka testi vagy lelki betegség (lásd fentebb), akkor annak kezelése közvetlenül megoldást jelenthet a súlyproblémára. Amennyiben viszont táplálkozási probléma áll a háttérben, úgy csak az egészséges, kiegyensúlyozott és megfelelő kalóriamennyiséget biztosító étrendre való áttéréssel érhető el a kívánt testsúly.

 

Utóbbi esetben feltétlenül törekedni kell a fokozatos, biztonságos testsúlygyarapodásra, és kerülni kell a kifejezetten magas kalóriatartalmú, telített zsírban és cukorban gazdag ételeket – így például a csokoládét, a süteményeket és a cukrozott italokat. Ezek az élelmiszerek elsősorban a testzsír arányát növelik, valamint a koleszterinszint megemelkedését is okozhatják.

 

Az alábbiak segíthetik Önt az egészséges testsúly elérésében:

 

  • Naponta fogyasszon legalább 400 gramm gyümölcsöt és zöldséget 5 részre elosztva. A zöldség-gyümölcs arány legyen 3:2-höz. A burgonya nem számít zöldségnek.
  • Az étkezések alapját az egészséges szénhidrátok képezzék, így például a teljes kiőrlésű kenyér, a barna rizs vagy a teljes kiőrlésű lisztből vagy durumlisztből készült tésztafélék.
  • Ajánlott az alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek fogyasztása. Időnként ezek helyettesíthetők növényi alapú „tejtermékekkel” (tofu, mandula, szója).
  • A hüvelyesek, olajos magvak, halak (ha megoldható, heti 2 alkalommal), a tojás, a szárnyasok fogyasztása is segítheti az optimális testsúly elérését.
  • Figyeljen a fokozott folyadékbevitelre is (sosem étkezés előtt!).
  • Sportoljon rendszeresen, heti legalább 150 percet mérsékelt aktivitással vagy 75 percet intenzív aktivitással. Intenzív fizikai aktivitásnak minősül, ha nem tud egy-két szónál többet kimondani az edzés során. A megfelelő fizikai aktivitás jótékony hatást fejt ki nemcsak az izomtömegre, hanem az étvágyra is.

 

A megfelelő mértékű hízás elérése nem könnyű feladat, így érdemes dietetikushoz fordulni. Ha viszont speciális étrend tartására van szükség, akkor mindenféleképpen érdemes dietetikus segítségét kérni.

 

KULCSSZAVAK
kóros soványság  |   kóros alultápláltság  |   alacsony BMI  |   alacsony testtömegindex  |   hiánybetegségek
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít