egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A köhögés a tüdő, illetve a légutak reflexszerű öntisztító funkciója, mely során a légzőszervekből nagy sebességű, lökésszerű légárammal igyekszik eltávolítani minden „nem odavalót”.


A köhögés lehet kínzó –száraz, laza – könnyen felszakadó váladékkal; érkezhet mélyről, de érkezhet a felső légutakból is – erről a köhögés hangjának mélysége árulkodik. A köhögéshez a legtöbb esetben egyéb légúti tünetek is társulnak, melyek egyben a köhögést kiváltó fertőzés vagy egyéb betegség tünetei is: láz, légszomj, nehézlégzés, fulladás, torokfájás, stb.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Az új koronavírus okozta világjárvány megjelenésével minden légúti tünet fokozott figyelmet és elővigyázatosságot igényel. A járványidőszakban jelentkező köhögést mint az új koronavírus-betegség gyanúját megalapozó tünetet szükséges kezelni. Az ajánlott óvintézkedések megtartása mellett kérje háziorvosa segítségét a tünetek kezelésében és a szükséges járványügyi intézkedések megtételében.


Ha a köhögés tüneti kezelés mellett nem enyhül vagy hosszan, több mint három hétig tart, illetve ha a felköhögött váladék véres, vagy a köhögéshez lázas állapot, esetleg fogyás társul, forduljon háziorvosához, aki a tünetek alapján gondoskodni fog a további teendőkről. Hirtelen állapotromlás (nehézlégzés, légszomj, fulladás, stb.) esetén azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!


Csecsemők, kisgyermekek esetében mindig indokolt az orvosi segítség kérése, ha a köhögés hirtelen, rohamszerűen jelentkezik, ha fulladás, magas láz kíséri, ha megjelennek az oxigénhiányos állapot jelei: erőteljes sápadtság, kékülő ajkak, illetve ha a köhögés két hét után is fennáll.

 

A köhögés lehetséges okai

A köhögést leggyakrabban vírusos vagy bakteriális fertőzés okozza. Az új koronavírus-betegség, a nátha, illetve az influenza gyakori tünete. Ám légcsőhuruthoz, hörghuruthoz, tüdőgyulladáshoz, arcüreggyulladáshoz is gyakran társul. A szamárköhögés pedig, önálló betegségként, szintúgy fertőzés következménye, utóbbi betegség viszont hazánkban rendkívül ritka a 2 hónapos kortól kapott folyamatos védőoltásnak köszönhetően.


Előfordulhat, hogy a köhögés egy tartósan (krónikusan) vagy átmenetileg súlyosbodó légzőszervi megbetegedés jele, mint a COPD vagy az asztma. Mindezeken kívül, a köhögés lehet allergiás reakció jele is. Utóbbi esetben árulkodó lehet, hogy az allergiát kiváltó tényező elkerülésével és a körülmények változásával a tünetek enyhülnek, illetve spontán meg is szűnnek.


A hosszan elhúzódó (krónikus) köhögés hátterében gyakran savas reflux áll, erre olyankor érdemes gyanakodni, ha a köhögéssel egyidejűleg gyomorégés vagy a szegycsont mögött égő érzés, fájdalom tapasztalható. Ebben az esetben indokolt gasztroenterológus szakorvos felkeresése. Vér vagy véres váladék felköhögése súlyos légzőszervi gyulladást okozó fertőzések (például TBC), illetve rákos folyamatok eredményeképpen következhet be. Ilyen panasz esetén kérjen segítséget háziorvosától a szakorvosi vizsgálat mielőbbi megszervezéséhez.


Amikor a köhögéssel kapcsolatban minden szervi rendellenesség kizárható, és a tünetek kiszámíthatatlan rendben jelentkeznek, fennáll a lehetősége annak, hogy pszichogén köhögéssel állunk szemben. A pszichogén köhögés lelki eredetű, stressz és szorongás váltja ki. Ennek megfelelően a tünetek stresszmentes körülmények között (például szabadság idején) jelentősen enyhülnek. Érdemes tehát stresszmentes életmódra törekedni vagy szorongásoldó technikákat alkalmazni, végső esetben pedig pszichológus segítségét lehet kérni.


A köhögés kezelése

Tekintettel arra, hogy a köhögés önmagában egy tünet, orvosi kezelése elsősorban a kiváltó okok megszüntetésére irányul. Enyhe lefolyású köhögésnél, illetve jó általános állapotú betegek esetében sokszor az otthoni tüneti kezelés és a pihenés is elegendő a gyógyuláshoz.


A gyorsabb gyógyulás elősegíthető a légzőszervek irritációjának csökkentésével. Ajánlott a bőséges folyadékpótlás, a megfelelő páratartalmú és hőmérsékletű (se nem hideg, sem túl meleg), nem túl száraz levegőn való tartózkodás, esetleg köhögéscsillapító gyógyszerek alkalmazása.


A köhögés fennállása alatt fokozottan javallott a pihenés, súlyosabb esetben pedig azágynyugalom.

KULCSSZAVAK
köhögés  |   kínzó köhögés  |   száraz köhögés  |   váladék felköhögése  |   vér felköhögése  |   véres köpet  |   vírusfertőzés  |   bakteriális fertőzés  |   influenza  |   nátha  |   megfázás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít