egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A köldökzsinórnak helyet adó köldökgyűrű a születés utáni első hetekben záródik, helyén – közvetlenül a bőr alatt – hegszövet alakul ki.

 

A teljes záródás elmaradása esetén (vagy később) a hasűri nyomás fokozódása miatt a gyengébb hegszövet következtében megszakadhat a hasfal izomzatának folytonossága, és sérv képződhet. Ennek következményeként a hasűri szervek (köldöksérv esetében általában kisebb-nagyobb bélszakaszok) a hasfal rétegei közé kerülhetnek. A köldöksérv gyermekkorban jóindulatú, sebészi úton egyszerűen helyreállítható állapot. Felnőttkorban azonban – a sérvkizáródás veszélye miatt – már komoly szövődményekkel járhat.

 

Köldöksérv tünetei

Gyermekkorban a köldöksérv fájdalmat, panaszokat nem okoz. A köldökben puha kiboltosuló duzzanat jelenik meg, ha a gyermek sír, köhög vagy nehezebb tárgyat emel. A duzzanat könnyen és fájdalmatlanul visszanyomható a hasüregbe, fekve el is tűnhet.

 

Felnőttkorban a beteg a köldök környékén égő, húzódó, nyilalló, feszülő vagy nyomó fájdalmat érezhet, majd ezzel egy időben – de gyakran csak később – egy kisebb-nagyobb dudor (terime) is megjelenik. Ennek nagysága mozgásra, emelésre vagy hasprésre változhat, lefekvéskor kisebbé válik, esetleg el is tűnik, mert a sérvtartalom köldökgyűrűn (sérvkapun) keresztüli „közlekedését” a hasüregben lévő nyomás nagyban befolyásolja. A hasűri nyomás emelkedhet például köhögés, tüsszentés következtében.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Gyermekkori sérv esetén a gyermekorvos segítségét kell kérni, aki gyermeksebészhez irányítja a gyereket. Felnőttkori köldöksérv gyanúja esetén a háziorvos szakrendelésre utalhatja az érintett személyt. A sérvműtét időpontjának meghatározására a sebész szakorvossal történő konzultációt követően kerül sor.

 

Keresse fel a legközelebbi sürgősségi osztályt vagy sebészeti ügyeletet, ha:

  • a sérv nyomásra vagy hasprés hatására fájdalmas;
  • a sérv területe nyomás nélkül hirtelen fájdalmassá, érzékennyé válik;
  • a sérv elszíneződik (vöröses vagy lilás lesz);
  • véres széklet jelentkezik.

 

Ha a sérv kialakulásával vagy megnagyobbodásával egyidejűleg gyengeség, rosszullét, hányás, hányinger vagy székrekedés jelentkezik, forduljon mihamarabb orvoshoz!

 

Köldöksérv lehetséges okai

A magzati élet során a köldökzsinór egy kis nyíláson halad át a hasizmok között. Normál esetben ez a születés utáni időszakban záródik. Amennyiben a hasizmok záródása nem tökéletes, megjelenhet a köldöksérv. Kis súlyú újszülötteknél gyakrabban fordul elő. A hasűri nyomás csecsemőknél síráskor növekszik, ilyenkor a köldöksérv is kifejezettebb, jól látható lehet.

 

Felnőttek esetében emelkedett hasűri nyomás és a hasfal rétegeinek gyengesége állhat a sérv kialakulásának hátterében (pl. terhesség, elhízás, folyadék a hasüregben – ascites).

 

Köldöksérv diagnózisa

A köldöksérv fizikális vizsgálat során gyermek- és felnőttkorban egyaránt diagnosztizálható.

 

Köldöksérv kezelése

Kisgyermekek esetében a köldöksérv leggyakrabban spontán záródik 4-5 éves korig, ennek elmaradása esetén szükség lehet a sérvkapu zárására. Felnőttek esetében a köldöksérv kizárólag sebészi úton szüntethető meg. A sérvműtét rutinműtétnek tekinthető, amely nem jár különösebb kockázattal.

 

Köldöksérv lehetséges szövődményei

A komplikációk gyermekek esetében rendkívül ritkák. Felnőtteknél előfordulhat, hogy az előboltosuló zsigerek nem tudnak a sérvkapun keresztül visszatérni a hasüregbe (kizárt sérv). Ennek hatására nehézségekbe ütközik a kizárt bélszakasz vérellátása, ami akár a bélfal elhalásához is vezethet. Ez legtöbbször erős hasi fájdalom formájában jelentkezik. A kizárt sérv sürgős ellátást igényel.

 

Köldöksérvre hajlamosító tényezők és a megelőzés lehetősége

Felnőttek esetében emelkedett a kockázat, ha a beteg túlsúlyos, vagy korábban hasi nagyműtétje volt, aminek következtében gyengébb lehet a hasfal. Amennyiben már kialakult a köldöksérv, annak megnagyobbodása és a szövődmények kialakulása egyaránt megelőzhető. A beteg kímélje magát a megerőltetéstől, a nehéz tárgyak emelésétől, a műtétig pedig – esetenként – sérvkötő használata is javasolt.

KULCSSZAVAK
sérv  |   köldöksérv  |   sérvműtét  |   hernia umbilicalis  |   kizárt sérv  |   hasprés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít