egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A kolposzkóp (nőgyógyászati mikroszkóp) egy szemüveghez hasonlító, jelentős nagyításra alkalmas eszköz, amely fényt bocsát ki, így jól vizsgálhatók vele a méhszáj, a méhnyak, a hüvely és a szeméremtest szabad szemmel nem látható elváltozásai a nőgyógyászati kontroll- és szűrővizsgálat során.

 

Kolposzkópos vizsgálat menete

A nőgyógyászati vizsgálaton a szakorvos először kikérdezi a beteget a fogamzásgátlás módszereiről, a spirálhasználatról, korábbi terhesség(ek)ről, vetélésről, a panaszairól, esetleges hüvelyi folyásról. A vizsgálat előtt ne használjon hüvelytablettát, hüvelykúpot.

 

Ezt követően bimanuális (azaz két kézzel történő) vizsgálatot végez: a hüvely kacsával történő feltárása után szabad szemmel, illetve kolposzkóppal áttekinti a szeméremtestet, a hüvelyfalat, a méhszáj felszínét és a nyakcsatorna elülső szakaszát. Így különböző felszíni gyulladásos folyamatok, illetve rosszindulatú elváltozások is vizsgálhatók.

 

Maga a vizsgálat 10-30 percet vesz igénybe. Kisebb kellemetlenséggel járhat, de általában fájdalommentes. Kolposzkópia során nincs szükség érzéstelenítésre, a méhnyak felső része és a méhszáj területe alapvetően érzéketlen. Fájdalom akkor jelentkezhet, ha valamilyen gyulladásos folyamat van az érintett területen.

 

Az orvos ecetsavas pálcával megtisztítja a méhnyak felszínét, ez segít a hámeltérések felismerésében, valamint jóddal megfestheti a vizsgált területet, így elkülöníthető a gyanús, rák kialakulását jelző hámelváltozás (rákmegelőző állapot) és az ép hám. Amennyiben szükséges, a vizsgált területről mintát vesz, és azt szövettani vizsgálatra küldi méhnyakszűrés céljából.

 

Kolposzkópia melletti kiegészítő vizsgálatok

A kolposzkópia mellett lehetőség van kiegészítő vizsgálatként humán papillomavírus (HPV) kimutatására. A méhnyakrák kialakulásának kockázatát ugyanis jelentősen növeli a HPV-fertőzés jelenléte, amely külön megbetegedést az esetek túlnyomó többségében nem okoz, de a méhnyakrák kialakulásában kiemelt szerepe van. Amennyiben a rákszűrés eredménye kóros, vagy magas kockázatú HPV-törzs igazolható, akkor gyakoribb szűrővizsgálatra, ellenőrzésre, illetve további beavatkozásra lehet szükség.

 

Amennyiben a kiegészítő vizsgálat során HPV jelenléte nem azonosítható, kérjek ki nőgyógyásza vagy háziorvosa véleményét az elérhető HPV-vakcinákkal kapcsolatban, mert az bármely életkorban pluszvédelmet nyújthat a méhnyakrák kialakulásának megelőzésében.

 

A méhnyakrák megelőzése, korai felismerése érdekében ajánlott éves gyakorisággal méhnyakszűrést végezni. A betegség ugyanis kezdetben tünetszegény, vagy nem okoz tüneteket, a késői felismerés viszont jelentősen rontja a gyógyulási és túlélési esélyeket.

 

Kolposzkópia után

A vizsgálatot követően azonnal hazamehet, azonban minimális vérzés vagy barnás színű hüvelyváladék előfordulhat, ha a kolposzkópia során mintavétel is történt. Ez teljesen normális, és magától elmúlik. A vizsgálat általában teljesen fájdalommentes. Ritka esetekben pár napig alhasi görcsök megjelenhetnek.

 

Forduljon kezelőorvosához:

  • ha lázas lesz a vizsgálat után;
  • ha kellemetlen szagú hüvelyváladék jelentkezik;
  • ha súlyos kismedencei vagy hasi fájdalom, görcs jelentkezik;
  • 5 napnál tovább tartó vérzés esetén.

 

KULCSSZAVAK
kolposzkóp  |   kolposzkópia  |   citológia  |   HPV  |   humán papillomavírus  |   méhnyak  |   méhszáj  |   méhnyakrák  |   méhnyakszűrés  |   nőgyógyászati vizsgálat
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít