egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Olyan fehérjék termeléséhez járul hozzá, amelyeknek a véralvadásban és a csontok növekedésében van fontos szerepük. A K-vitamin hiánya normál táplálkozás mellett ritka, az újszülöttek azonban kötelező jelleggel kapnak K-vitamint táplálékkiegészítő formájában.

 

A K-vitamin több formában is előfordul: a K1-ként is nevezett fillokinon növényi élelmiszerekből, a K2, a menakinon állati eredetű forrásokból vihető be. Utóbbit a szervezet baktériumflórája is termeli.

 

K-vitamin szerepe

A K-vitamin hozzájárul a szervezetben olyan fehérjék képzéséhez, amelyeknek a véralvadásban és a csontok építésében van szerepük. A véralvadási folyamatban több úgynevezett K-vitamin-függő véralvadási faktor is részt vesz. Ezen faktorok a májban termelődnek, majd K-vitamin-függő kémiai átalakuláson mennek keresztül, így válnak működőképessé.

 

Az oszteokalcin, az egészséges csontszövet létrejöttéhez elengedhetetlenül fontos fehérje és egyéb sejtalkotó fehérjék működéséhez is elengedhetetlen a K-vitamin.

 

K-vitamin hiányának, túladagolásának tünetei

Bár a K-vitamin zsírban oldódik, a szervezet nem raktározza hosszú ideig, viszonylag hamar lebontja és kiválasztja. Éppen ezért túladagolása extrém ritka, és legfeljebb nagy mennyiségű táplálékkiegészítő szedése esetén fordulhat elő.

 

Csecsemőknél okozhat túladagolási tüneteket a menadion, a K-vitamin vízben oldódó előanyagának nagy mennyiségű szedése.

 

Egészséges felnőtteknél ritka a hiánya, az alábbi betegségek esetén fordulhat elő:

 

 

Fertőzéses megbetegedés miatt hosszan, több hétig szedett antibiotikum a K2 forma képződését akadályozhatja, mert az antibiotikum a bélflóra baktériumait is károsítja, nemcsak a kórokozó baktériumot. Ilyen esetekben megfontolható étrendkiegészítő és probiotikum szedése az antibiotikum-terápia alatt és az azt követő időszakban.

 

Csecsemőknél a K-vitamint rutinszerűen pótolják, hogy megelőzzék a vérzéses szövődményeket, mert az anyatej nem tartalmaz elegendő mennyiséget.

 

A vitaminhiány tünetei lehetnek:

 

  • lassabb véralvadás: lassan áll el a vérzés, nőknél erőteljesebb a menstruációs vérzés;
  • könnyen keletkeznek zúzódások;
  • csontok gyengesége: csontritkulás, könnyen törő csontok.

 

K-vitamin napi ajánlott beviteli szintje

A jelenlegi ajánlások szerint a K-vitamin napi ajánlott bevitele testsúlykilogrammonként 1 mikrogramm, így a K-vitamin szükséglet egyénenként változik. Gyermekkorban 15-50 mikrogramm, fiatal felnőttkortól kezdve napi 60-80 mikrogramm közé esik a napi szükséglet.

 

A több vitamint tartalmazó étrendkiegészítők (multivitaminok) általában a napi szükségletnek egyharmadát tartalmazzák. Kiegyensúlyozott, zöldségekben gazdag étrend mellett a táplálkozással bevitt mennyiség elegendő az egészséges szervezet számára.

 

A vitamin szintje vérvizsgálattal ellenőrizhető.

 

K-vitamin forrásai

A K1-ként is ismert fillokinon növényi táplálékokban fordul elő.

 

A legjobb forrásai a zöld színű zöldségek (spenót, kelkáposzta, brokkoli, kelbimbó, káposzta, saláta, mángold), valamint a szója és szójaolaj.

 

A K2, vagyis a menakinon forrásai:

 

  • kisebb mennyiségben húsok, a tojás, tejtermékek tartalmazzák;
  • a bélflóra baktériumai is előállítják.

 

Mivel mindkét forma zsírban oldódik, felszívódásukat segítik a velük együtt fogyasztott zsírok, olajok, például a salátára tett olajos öntet.

 

K-vitamin kölcsönhatása egyéb szerekkel

A K-vitamin – véralvadást elősegítő hatása miatt – befolyásolhatja a szedett véralvadásgátlók hatását. Így a K-vitamin hatását ellensúlyozó véralvadásgátló szedése esetén ügyelni kell a magas K-vitamin-bevitel elkerülésére, mert az megakadályozhatja a véralvadásgátló működését. A hosszan tartó antibiotikum-szedés akadályozza a bélflórában a K2 forma képződését.

 

A megfelelő mennyiségű kalcium bevitele hozzájárul a K-vitamin csontokat építő hatásához.

 

Idősek és várandósok K-vitamin-szedése

Az időseknél megnövekszik a krónikus betegségek (pl. epe- és májbetegség) gyakorisága, ami a K-vitamin felszíszóvádási zavarához, és következményes K-vitamin hiányhoz vezethet.

 

Várandósság idején az anyai K-vitaminszint a magzat csontfejlődésében is fontos szerepet játszik. Egészséges kismamák esetében hiánya nem fordul elő, ritkább esetekben az egyoldalú, zöldségekben szegény étrend vezethet K-vitamin hiányhoz.

 

Ezért időskorban és várandósság idején fokozott figyelmet kell fordítani a természetes formában, táplálkozással bevitt vitamin biztosítására. K-vitamin tartalmú étrendkiegészítőre felnőtt korban csak kifejezett, diagnosztizált hiány esetén van szükség. Magas K-vitamin tartalmú tápláékkiegészítőt kizárólag háziorvosával vagy kezelőorvosával egyeztetve szedjen!

KULCSSZAVAK
vitamin  |   K-vitamin  |   K-vitamin-hiány  |   K1-vitamin  |   K2-vitamin  |   fillokinon  |   menakinon  |   csecsemők és a K-vitamin  |   táplálékkiegészítő  |   véralvadás  |   véralvadásgátló  |   csontok növekedése  |   oszteokalcin  |   menadion
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít