egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A koszmó (seborrhoea capitis) leggyakrabban a néhány hónapos csecsemőknél jelentkezik, de idősebb korban is előfordulhat. A kisbaba fején – főleg a fejbőrén – sárgásbarna, zsíros, esetenként pikkelyes, akár enyhén vöröses felrakódás jelenik meg.

 

A fejbőr mellett máshol is előfordulhat, például a szemöldökön vagy a fülek mögött. A jelenség teljesen ártalmatlan, és nem okoz semmilyen panaszt (kellemetlenséget, viszketést). Általában – a csecsemő kétéves koráig – spontán gyógyul, de bizonyos esetekben orvosi kezelésre lehet szükség.

 

A kialakulásának nincs köze a higiéniához, és nem fertőző – másik gyermek nem kaphatja el az érintett csecsemőtől.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Mindenképp gyermekorvoshoz kell fordulni, ha a következő tünetek is fennállnak:

 

  • az érintett terület duzzadtnak tűnik;
  • a csecsemő bőre a koszmós részen kipirosodott;
  • a felrakódásokból váladék, genny vagy vér szivárog;
  • a koszmós területnek kellemetlen szaga van;
  • a baba egész testén elterjedt a koszmó;
  • viszket a baba fejbőre.

 

A koszmó keletkezésének oka

A felrakódás hátterében a csecsemő fejbőrének fokozott faggyútermelése és zsírosodása áll. Az elhalt hámsejtek és a termelt faggyú egymásra halmozódva lemezeket alkot, eltávolításuk sebeket hagyhat maga után. Az elváltozás jelentkezhet foltokban, szigetszerűen vagy nagyobb, egybefüggő bőrrészen is.

 

A koszmó kezelése, megelőzése

Megelőzésképpen erősebb sörtéjű hajkefe használata javasolt, mivel az vérbőséget idéz elő a fejbőrön, ami csökkenti a koszmó kialakulásának esélyét. Érdemes rendszeresen babaolajjal átmasszírozni a csecsemő fejbőrét – a patikákban kapható kimondottan ilyen célra kifejlesztett készítmény. A babaolajat rövid ideig a fejbőrön kell hagyni (addig egy puha sapka húzható a baba fejére), ezt követően puha kefével, óvatosan el lehet távolítani a felrakódást.

 

A kezelést követően érdemes alaposan megmosni a gyermek haját babasamponnal (a nemzetközi irányelvek alapján kerülendők a szalicilsav-tartalmú készítmények). Az olajos kezelés lágyítja a felrakódott hámréteget, amelyet a hajmosás során finoman el lehet távolítani törölközővel vagy babafogkefével.

 

Súlyosabb, illetve elhúzódó esetekben javasolt a gyermekorvos felkeresése, aki gyenge hatású, szteroidtartalmú gyulladáscsökkentő krémet, illetve gombaellenes krémet és sampont írhat fel a tünetek enyhítésére.

 

Ha a kezelés ellenére néhány hét után sem javul a helyzet, akkor lehetséges, hogy más bőrbetegség áll a háttérben (pl. ekcéma, rühesség). A kezelésre nem reagáló esetekben ismételten a gyermekorvoshoz kell fordulni segítségért.

 

Koszmó esetén kerülendő:

  • felnőttnek való sampon vagy szappan használata a baba fejbőrén;
  • mogyoróolaj használata (allergiát válthat ki a csecsemőnél);
  • a csecsemő fejbőrének erős dörzsölése, kapargatása.

 

A koszmó lehetséges szövődményei

Az elhanyagolt koszmó alatt a bőr elfertőződhet, kisebesedhet, ekcéma is kialakulhat. A szövődmények házilagos kezelése nem javasolt, tanácsos ehelyett mielőbb felkeresni a gyermekorvost.

KULCSSZAVAK
koszmó  |   seborrhoea capitis  |   csecsemő haja  |   csecsemő fejbőre  |   elhalt hámréteg  |   fokozott faggyútermelés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít