egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A körülmetélés (circumcisio) a férfihímvessző végén található előbőr (fityma) sebészi eltávolítását jelenti.

 

Az előbőr a hímvessző végét (makkot) borítja, amely védi a hímvesszőt. A műtét előtt érdemes a körülmetélés előnyeit és hátrányait is figyelembe venni.

 

A körülmetélés okai

A körülmetélésnek lehetnek egészségügyi, kulturális és vallási okai is.

 

Egészségügyi okok lehetnek:

 

  • Fitymaszűkület (fimózis): az előbőr túl szűk, így nem lehet a makkról hátrahúzni. Ez csecsemőkorban normális is lehet, ha azonban felnőttkorban is fennáll, műtéti indikációt jelent, mivel vérkeringési problémákat és tisztán tartási nehézséget okozhat.
  • Parafimózis: ritka állapot, amikor az előbőr hátrahúzása után a visszahúzás akadályozott. Ez rendkívül fájdalmas, és azonnali, sürgősségi ellátást igényel, ugyanis az előbőr elszoríthatja a makk vérellátásért felelős ereit.
  • A makk visszatérő gyulladása (balanitis).
  • A pénisz rosszindulatú daganata: piros, szemölcsszerű növedékek, illetve fekély jelentkezhet a péniszen vagy az előbőrön.

 

Ezenkívül vallási, kulturális és családi hagyománya is lehet a körülmetélésnek, sokszor a szülő kérésére végzik el még gyermekkorban. Az iszlám és zsidó közösségekben gyakori.

 

A körülmetélés és az életkor

Ha vallási oka van a körülmetélésnek, akkor általában újszülött- vagy pubertáskorban végzik el. Természetesen ha egészségügyi okok állnak a műtét hátterében, akkor bármely életkorban elvégezhető.

 

A körülmetélés menete

A körülmetélésre elég a műtét napján megérkezni, majd a beavatkozást követően szövődménymentes esetben a távozásra még aznap lehetőség nyílik.

 

Amennyiben altatásban végzik a műtétet, az azt megelőző 6 órában enni és inni nem szabad.

 

A körülmetélés előtt lehetősége nyílik a betegnek a sebésszel és az aneszteziológus orvossal találkozni és a felmerülő kérdéseket megvitatni, valamint ekkor kerül sor a műtéthez szükséges beleegyező nyilatkozat aláírására is.

 

A beavatkozást végezhetik altatásban, helyi érzéstelenítésben és spinális érzéstelenítés mellett is. Ezt az aneszteziológus szakorvos dönti el a beteg általános állapota, illetve egyéni helyzetek alapján.

 

A körülmetélés menete egyszerű: egy szike vagy sebészi olló segítségével eltávolítják az előbőrt a makkról. Az esetleges vérzéseket kauterizációval (hővel) csillapítják, valamint a vágás mentén a sebszéleket felszívódó varrattal egyesítik.

 

A műtét 15-20 percet igényel.

 

A körülmetélés esetleges szövődményei

A műtéti szövődmény ritka, azonban, ha mégis fennáll, legtöbbször vérzés, ödéma, illetve fertőzés formájában jelentkezik. A műtétet követő pár nap fájdalmas lehet. Ritkább szövődmény a pénisz végének tartós érzéketlensége, a műtéti seb érzékenysége, illetve visszamaradt bőrrészlet.

 

A körülmetélés után

Gyermekek esetén a sebet antibiotikumos kenőccsel érdemes kenegetni, így csökkenthető a sebfertőzés kockázata, valamint megakadályozható, hogy a pelenka beleragadjon a sebbe.

 

Felnőtteknél laza alsónadrág viselése javasolt a műtétet követő 5-7 napig. Ezenkívül vazelinnel érdemes kenegetni a hímvessző végét, így megakadályozható, hogy a fehérnemű a sebbe ragadjon. A szexuális aktivitást 4-6 hétre fel kell függeszteni, hogy teljes mértékben begyógyulhasson a műtéti seb.

 

Fájdalom esetén fájdalomcsillapítók használata javasolt, kisgyermekeknél pl. paracetamol-, nagyobb gyermek, illetve felnőtt esetén ibuprofentartalmú szerekkel.

 

Amennyiben bármilyen rendelleneset tapasztal, például lázat, erős vérzést, gennyedzést a sebben, vagy vizeletürítési problémái jelentkeznek, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

 

A körülmetélés alternatívái

Fitymaszűkület esetén a körülmetélés előtt szteroidkrémek alkalmazásával is lehet próbálkozni. Ha ezek hatástalannak bizonyulnak, akkor a körülmetélés marad az egyedüli megoldás.

 

Parafimózis esetén helyi érzéstelenítő alkalmazását javasolt megpróbálni, ez segíthet csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást. Súlyosabb esetben a helyi érzéstelenítő felvitelét követően egy apró metszést ejtenek az előbőrön, megkönnyítve ezzel az előbőr visszahúzását.

 

Balanitisnál szteroidtartalmú készítmények, illetve antibiotikumot tartalmazó krémek vagy gombaellenes krémek alkalmazása számos esetben megoldást jelenthet.

 

A pénisz rosszindulatú daganatának kezelési alternatívája a daganat sebészi eltávolítása, a radio- és a kemoterápia.

 

A körülmetélés megítélése

Az indikáció nélküli körülmetélésről megoszlanak a vélemények – egyesek szerint a körülmetélés nem ajánlatos, mivel így az előbőr által nyújtott védelmi funkció megszűnik. Más megítélés szerint a körülmetélés előnye, hogy gyermekkorban csökkenti a húgyúti infekciók kockázatát, emellett higiénikusabb, hiszen könnyebben tisztítható a pénisz. Felnőttkorban a hímvessző rosszindulatú daganatai kialakulásának kockázatát is csökkenti.

KULCSSZAVAK
circumcisio  |   fitymaszűkület  |   fimózis  |   parafimózis  |   phimosis  |   paraphimosis  |   balanitisz  |   fitymatúltengés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít