egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

 

A kábítószer birtoklását, fogyasztását és kereskedelmét Magyarországon a törvény szigorúan tiltja és bünteti. Emellett a kábítószer-használat súlyos egészségügyi kockázatokkal jár. 
Ha drogproblémái vannak, forduljon szakemberhez, kérjen segítséget.

 

A kábítószer-használatról bővebben itt olvashat.

 

 

A kokain a kokacserje (Erythroxylon coca) leveleiből kivont, erős függőséget okozó pszichostimuláns partidrog. Az amfetaminokhoz hasonlóan erős eufóriát okoz, javítja a fizikai teljesítményt, csökkenti az éhség- és fáradtságérzetet. A kokain a második leggyakrabban használt illegális kábítószer Európában.

 

Korábban a gyógyászatban érzéstelenítésre és pupillatágításra használták, mára gyógyászati alkalmazása visszaszorult, korszerűbb, biztonságosabb helyi érzéstelenítők váltották fel. Jelenleg nincs forgalomban kokain hatóanyagtartalmú gyógyszer Magyarországon, kizárólag illegálisan használják.

 

A kokain a hazai jogszabályok szerint a kábítószerek 1. jegyzékébe tartozik, a morfinnal, a heroinnal és egyéb kábító fájdalomcsillapítókkal (opioidokkal) együtt.

 

A kokain megjelenési formája

A tiszta kokain (kokain-hidroklorid) hófehér színű por, azonban az illegálisan forgalmazott formájában rendelkezhet valamilyen mellékszínnel. Leggyakrabban orron át felszippantva alkalmazzák, a maradékot pedig a nyálkahártyába dörzsölik (pl. fogíny), de előfordul intravénás vagy inhalációs (elszívás) alkalmazás is. A szájon át történő alkalmazás nem gyakori. A köznyelvben „crack”-ként (szabad bázisú kokain) ismert formája a legtisztább, legerősebb típus, amelyet főleg inhalálva (pipában elszívva) alkalmaznak. Kristályokra vagy kavicsokra hasonlít, égetés közben ropog, pattog, innen kapta a nevét.

 

A kokain átlagos tisztasága Európában általában 60% körül mozog az Európai kábítószer-jelentés (2021) alapján.

 

A kokain hatása

A kokain hatásai nagyon hasonlók a szintén pszichostimuláns amfetaminokéhoz, de a kialakuló dependencia (függőség) sokkal erősebb a kokain esetében. A központi és vegetatív idegrendszert is aktiválja, ingerli. Leginkább a dopamin és a szerotonin ingerületátvivő anyagokra hat az agyban.

 

Hatásai az alábbiak:

 

 • fokozott éberség;
 • emelkedett hangulat (eufória);
 • megemelkedett energiaszint;
 • motivációnövekedés;
 • fokozott szexualitás;
 • étvágycsökkenés;
 • a fizikai teljesítmény fokozódása.

 

A testi tünetei sokfélék lehetnek, elsősorban a szív- és érrendszerre gyakorol negatív hatást. Használata során a vérnyomás megemelkedik, gyakoriak a szívritmuszavarok és a szapora szívverés (tachycardia). Továbbá a légzésszám fokozódásához, a testhőmérséklet megemelkedéséhez, a pupillák kitágulásához vezet.

 

Szippantással alkalmazva a felszívódása és a hatása nagyjából 20 perc múlva kezdődik, és 30 percig tart. A kokain helyi érzéstelenítő, érszűkítő hatása miatt az orrot erősen irritálja, gyulladást okoz. Az orrsövény és a környező szövetek vérellátása az érszűkítő hatás miatt romlik, a sejtek oxigénellátása elégtelenné válik, ez pedig sejtpusztuláshoz vezet. Gyakori szippantásos alkalmazás esetén az orrsövény a szövetek pusztulása miatt át is szakadhat, súlyos esetben az orrüreg és a szájüreg összenyílhat (perforáció).

 

Az inhalációs és intravénás alkalmazás esetén a hatás beállása gyakorlatilag azonnali, a kialakuló vérszint a két fogyasztási mód esetében igen magas. Mindkét fogyasztási mód súlyos függőséghez vezet – a kialakuló, erősen mérgező hatások mellett. Hatásuk csak nagyon rövid ideig, mindössze 15-20 percig tart.

 

Hosszú távú alkalmazása esetén személyiségtorzulás, irritáltság, fáradékonyság, paranoid reakciók, hallucinációk („kokainbogarak”: bőr alatti mozgás érzése) kialakulásához vezethet.

 

Nagyobb adagok alkalmazása esetén szorongás, agresszivitás, impotencia, álmatlanság jelentkezhet.

 

Várandós nőkben méhlepényleválást, koraszülést okozhat, a magzatban pedig fejlődési rendellenességekhez vezethet.

 

A kokaintúladagolás, -mérgezés tünetei

A kokain intenzív hatása, az okozott erős eufória nagyon erős pszichés függőséget alakít ki. Mivel hatása csak rövid ideig tart, elmúlásának kezdete már stimulálja a használót az újabb adag alkalmazására, hogy az eufória megmaradjon.

 

Az ismételt adagolások esetén hamar a dózis növelése szükséges a hasonló élmény elérése érdekében (hozzászokás), a toxikus hatások azonban összeadódnak.

 

Gyakori a kokain alkohollal történő együttes fogyasztása (főleg rekreációs célból, partidrogként való alkalmazása esetén). Az alkohol és a kokain kokaetilénné alakul át a májban. A kokaetilén a kokainnál erősebb érszűkítő hatású anyag, amely a szív koszorúerein hatva jelentősen megnöveli a szívinfarktus esélyét. 

 

A kokaintúladagolás akár azonnali halálhoz is vezethet!

 

 A kábítószer-túladagolásról bővebben itt olvashat.

 

A kokainmérgezés/túladagolás tünetei az alábbiak lehetnek:

 

 • a vérkeringés összeomlása;
 • szívritmuszavar;
 • szívinfarktus;
 • átmeneti ischaemiás elváltozások (pl. TIA);
 • görcsök;
 • stroke;
 • migrénes tünetek;
 • túlmelegedés;
 • tüdőkárosodás (főleg elszívás, inhalálás esetén).

 

Kokainabúzús esetén kialakuló tolerancia, függőség

A kokain az egyik legaddiktívabb pszichostimuláns drog. A pszichés függés igen erős, a fizikai függőség nem jellemző használatakor. Elvonása szorongást, hangulatingadozást, delíriumot okozhat.

 

Hirtelen megvonása az alkohollal, a heroinnal és a morfinnal ellentétben nem életveszélyes – hiszen nincs fizikai függőség  –, a visszaesés azonban a lelki függőség miatt nagyon gyakori.

 

Elvonási tünetei az alábbiak:

 

 

A kokainfüggőség terápiája

A kokainfüggőségnek nincs széles körben elterjedt gyógyszeres terápiája, a kezelése leginkább oki és tüneti (pszichoterápia, antipszichotikumok, egyes antidepresszánsok és egyéb szerek segíthetnek a leszokásban).

 

A kokain túladagolása esetén súlyos állapotban kórházi ellátásra is szükség lehet. Ha kórházi vagy intenzív ellátásra kerül sor, minden esetben fontos a kezelőorvost tájékoztatni az alkalmazott legális és illegális szerekről, mivel a mérgezéses tünetek kezelése csak ezek ismeretében lehet megfelelő!

 

Az orvos megfelelő tájékoztatása életet menthet! Az orvosi titok értelmében büntetőjogi következményektől tartani ilyen esetben nem kell.

 

A drogfüggőségről és a függőségkezelésről bővebben itt olvashat.

 

KULCSSZAVAK
kábítószer  |   pszichostimuláns  |   eufória  |   addikció  |   függőség  |   drog  |   drogfüggőség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít