egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hajas fejbőr korpásodása meglehetősen gyakori, de nem fertőző állapot, mely a fejbőr fokozott hámlását jelenti. Hátterében számtalan ok állhat (pl.: seborrheás dermatitis, pikkelysömör, atopiás dermatitis stb.) Sok esetben kezelés után újra kiújul, viszkethet, esetleg be is gyulladhat a fejbőr.

 

Gyermekkorban ritkán fordul elő, azonban serdülőkorban, fiatal felnőttkorban – amikor a faggyúmirigyek intenzívebben működnek – gyakrabban megjelenik. A korpásodás nem komoly egészségi probléma, azonban sok bosszúságot okozhat, mivel látható jele van a hámlásnak a ruhán, vállakon, illetve kezelése is sok türelmet igényel.

 

A korpásodás főbb tünetei

A korpásodás különböző súlyossági fokokban fordulhat elő, az enyhétől, a nagyfokúig, amikor is a fejbőrön intenzív felrakódás van, mely korpásodással is járhat és kísérheti az arc, az orr, a szemöldök, a szakáll vagy a bajusz körüli hámlás, gyulladás, kipirosodás. A fejbőr viszkethet, lehet a haj zsíros vagy épp száraz, töredezett. A korpás bőr megjelenhet egyéb területeken is pl.: könyökhajlatban, térdhajlatban. A korpásodás fokozottabb lehet stresszes állapotokban, illetve rosszabbodhat száraz, hideg időben.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A korpásodás általában nem igényel orvosi segítséget, azonban amennyiben a fent említett tüneteket észleli, és azok egy hónapon belül nem javulnak vény nélkül kapható samponok hatására, forduljon háziorvosához vagy bőrgyógyászhoz, aki szakszerűen kezeli a korpásodást és feltárja a kiváltó okot.

 

A korpásodás kiváltó okai

A korpásodás kiváltó oka sokféle lehet:

 • kóros immunválasz, egyéni érzékenység (pl. pikkelysömör);
 • fokozott faggyútermelés (pl.: serdülőkor, férfi nem);
 • nem megfelelő hajápolás (pl.: túl forró hajszárítás, kevés sampon használata);
 • bőrön élő gombák (pl. Malassezia) anyagcseretermékei;
 • allergiás reakció különböző vegyi anyagokra (pl.: hajzselé, hajfesték);
 • irritált, zsíros bőr;
 • száraz bőr;
 • atópiás dermatitisz;
 • a fejbőr felületi gombás fertőzése (tinea capitis);
 • ekcéma;
 • gyorsételek, zsíros ételek túlzott fogyasztása hajlamosíthat korpásodásra;
 • fokozott stressz, hideg, száraz idő is lehet hajlamosító tényező.

 

A korpásodás szövődményei

A viszketés miatti kaparás következtében a hajas fejbőr begyulladhat, kipirosodhat ami még tovább ronthat az állapoton, szövődménye lehet dermatitis, ekcéma.

 

A korpásodás diagnosztizálása

A korpásodást az orvos a hajas fejbőr megtekintésével diagnosztizálja. Lényeges a korpásodás okát felderíteni. Különböző vizsgálatok segíthetnek ebben, pl.: allergia vizsgálat, gombavizsgálat, vérvétel, laborvizsgálatok. A bőrgyógyász amennyiben az okot feltárta specifikus kezelést ad.

 

A korpásodás kezelése

A hétköznapi korpásodás kezelése egyszerű korpásodás elleni samponokkal történhet, melyek bárhol beszerezhetők. Makacsabb korpásodás esetén érdemes gyógyszertárban speciális készítményeket kérni. A kiváltó októl függően a gyógyszerész vagy a bőrgyógyász ajánlhat gombaellenes hatóanyagú (pl. ketokonazol) sampont, gyulladáscsökkentő készítményt (pl. kátrány vagy szteroid tartalmú készítmény), hámlasztó sampont (pl. szalicilsavas sampon), zsírcsökkentő normál sampont, esetleg kén tartalmú sampont. Ezeket a fejbőrbe kell masszírozni a hatóanyagok felszívódása érdekében. A korpásodás sajnos az intenzív kezelés ellenére is visszatérhet, a kezeléseket érdemes váltogatni, mert a fejbőr ellenállóvá válhat és a kezelés hatástalan lesz.

 

A korpásodás megelőzése

A hajas fejbőrt minél kevesebb irritáló tényező érje, ezért érdemes mindig langyos vízzel mosni, leöblíteni, szárazra törölni és levegőn hagyni megszáradni. Érdemes minél kevesebb hajformázó anyagot (pl.: festékek, lakkok, zselék) használni. A stressz is hatással lehet a korpásodásra, ezért érdemes elsajátítani stresszkezelő technikákat, valamint odafigyelni az egészséges táplálkozásra (megfelelő cink és B-vitamin bevitel). 

KULCSSZAVAK
korpa  |   fejbőr hámlása  |   gombás fertőzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít