egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A lábak gondozása nem merül ki az ápolt megjelenéshez hozzátartozó pedikűrrel és a jó minőségű, kényelmes cipő viselésével.

 

Ezek ugyan hozzátartoznak a lábfej egészségének megőrzéséhez, de a lábra hatással vannak a különféle lábsérülések, illetve a szervezet más részeit érintő kóros állapotok (pl. cukorbetegség, egyes bőrbetegségek, a köröm problémái, reumatológiai megbetegedések) is, amelyek kezelése egészségügyi szakember közreműködését igényli.

 

A lábproblémák típusai

Lábaink a leginkább igénybe vett testrészeink közé tartoznak, ráadásul a lábfejeinknek nemcsak a testsúlyunkat kell megtartani, hanem szerepük van az egyensúlyozásban is.

 

A lábbal kapcsolatos problémákat az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:

 

 • lábtörés és lábsérülés,
 • a láb betegségei,
 • a lábakat érintő egyéb betegségek,
 • életkorral járó változások.

 

Lábtörés és lábsérülés

Gyakran előforduló probléma a láb törése vagy egyéb sérülése. Az ínszalagok baleset vagy rossz mozdulat esetén részben vagy egészben elszakadhatnak, de a nagymértékű megnyúlás miatt is sérülhet a szerkezetük. A sérülést fájdalom, duzzanat, vérömleny jelzi, és jelentős mozgáskorlátozottsággal járhat: a gyógyulási folyamat több hónapot is igénybe vehet. Az enyhe rándulások pihenéssel, borogatással és a láb felpolcolásával gyógyíthatók, míg a súlyos ficamok orvosi ellátást igényelnek.

 

A láb betegségei

Sarokfájdalom

Általában a talp kötőszöveteinek túlterheltsége, egészségügyileg nem megfelelő (pl. túl lapos) lábbelik viselése vagy a túlzott mértékű állás okozza.

 

Bütyök

A bütyök a lábfej egyik leggyakoribb deformitása, amelyet a nagylábujj alappercének a kinövése jellemez, de kialakulhat a lábfej külső oldalán vagy a kisujj alatt is („szabóbütyök”).

 

Szemölcs

Szemölcsök a talpon, a sarkon vagy a lábujjakon alakulhatnak ki. A bőr nem daganatos elváltozásai, amelyeket a bőrfelszín vírusos fertőzése okoz.

 

Lábujjgombásodás

A lábgombásodást a Tinea pedis nevű gomba okozza, amely meleg, nedves, izzadt bőrfelületeken tenyészik. Könnyen terjed a fürdőszobában, uszodában, öltözőkben, zuhanyzókban, de törülközők és cipők közös használata is terjesztheti. Jellemző tünete a lábviszketés, égő érzés, kivörösödés.

 

Tyúkszem és bőrkeményedés

A tyúkszem és a bőrkeményedés megvastagodott, megkeményedett bőrréteg a talp és a lábfej azon területein, amelyek állandó nyomásnak és dörzsölésnek vannak kitéve (pl. szűk cipő, a lábak nem megfelelő terhelése, erőteljes irritáció miatt).

 

Benőtt köröm

Benőtt köröm esetén a körömszél a körömsánc alá nő, és az állandó irritáció miatt gyulladás keletkezik, ami fájdalmas duzzanattal, vadhúsképződéssel, köröm alóli gennycsorgással járhat. Kiváltó oka lehet a láb körmeinek ívesre vágása, túlságosan szűk orrú cipők viselése vagy a nem megfelelő körömhigiéné.

 

A lábakat érintő egyéb betegségek

 • Cukorbetegség. A magas vércukorszint miatt károsodnak a hajszálerek és az érzőidegek, amely következtében a láb fokozatosan érzéketlenné és sérülékennyé válhat. A magas vércukorszint miatt jelentősen megnő a bakteriális és gombás fertőzések veszélye is. A diabéteszes láb szélsőséges esetben lábfekélyhez, idővel amputációhoz vezethet.
 • A lábak rossz véráramlása. Bőrelváltozásokat, hidegérzetet, törékeny körmöket és fájdalmat okozhat.

 

Életkori változások

Az életkor előrehaladtával a sarok és a talp kötőszövete elvékonyodik, a bőr elveszti rugalmasságát, a körmök vastagabbá, keményebbé, nehezebben vághatóvá válnak.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha bármilyen változást észlel lábain, panasza van, keresse fel háziorvosát, aki a megfelelő szakemberhez irányítja, amennyiben szükséges. A lábakat érintő probléma esetén ortopéd sebész, bőrgyógyász vagy gyógytornász segíthet, ehhez háziorvosi beutaló szükséges.

 

Orvosi lábápolás

Orvosi lábápolásról akkor beszélünk, ha egészségügyi végzettségű szakember végzi a lábak kezelését. A kezeléseket ilyenkor minden esetben orvosi vizsgálat előzi meg az előzmények és a fennálló alapbetegségek tisztázása érdekében. Ehhez szükség esetén laboratóriumi vagy röntgenvizsgálatokat végeznek.

 

Bütyök kezelése

A bütyök kezelésénél a legfontosabb a láb statikájának mielőbbi helyreállítása. Fontos a megfelelő cipő kiválasztása, ami elegendő helyet hagy a lábujjaknak (lehetőleg kerek orrú, széles cipő, amelynek a sarokmagassága nem nagyobb 2-3 cm-nél), de szükség lehet talpbetét vagy ortopéd cipő viselésére is. Speciális gyógyászati segédeszközök is javíthatnak az állapoton: pl. éjszaka lábujjsín, nappal szilikon bütyökvédők és lábujjelválasztók. Ha a konzervatív kezelési módszerek nem eredményesek, indokolt lehet a műtét is.

 

Szemölcsök eltávolítása

A láb szemölcsei általában kezelés nélkül is elmúlnak, de ha zavarók, akkor különféle kezelési lehetőség közül lehet választani: szemölcstapasz, vény nélkül vásárolható szemölcseltávolító készítmények. Orvosi kezelése történhet fagyasztással, lézerrel vagy műtéttel, illetve gyógyszeres kezeléssel az immunrendszer erősítése érdekében.

 

Lábgomba kezelése

A lábgombásodás enyhe formája házilag is kezelhető: a legfontosabb a láb tisztán tartása, illetve fürdés vagy zuhanyozás után a szárazra törlése, különösen a lábujjak között. Az érintett bőrfelület kezelésére gombaölő kenőcsöt, spray-t, ecsetelőt vagy hintőport lehet használni.

 

Javasolt:

 

 • pamutzokni használata és annak legalább napi cseréje,
 • amennyibe cukorbeteg, visszeres beteg, vagy valamilyen betegség miatt lábdagadása van, érdemes szegély nélküli zoknit viselni,
 • ha lehet, nyitott cipő viselése,
 • uszodában, öltözőben és zuhanyzóban papucs viselése,
 • fürdés vagy tusolás után a kád vagy zuhanytálca alapos tisztítása.

 

Ha a fertőzés nem javul az otthoni kezelésre, vagy ha átterjed a lábkörmökre, akkor bőrgyógyászhoz kell fordulni, aki gombaölő kenőcsöt vagy gyógyszert ír fel.

 

Tyúkszem eltávolítása

A tyúkszemet speciális csiszolóval távolítják el, ami fájdalommentes. Az eltávolítás során nem keletkezik nyílt seb, és általában egy-két kezelés elegendő. Nem javasolt a tyúkszem otthoni eltávolítása vagy tyúkszemtapasz használata, mert ha a tapasz elmozdul, akkor annak hatóanyaga az egészséges bőrfelületeken további problémákat okozhat.

 

Benőtt köröm kezelése

Ha a körömbenövés még nem számottevő, akkor kezelése gépi lecsiszolással (körömvékonyítással), majd a körmök szakszerű rövidítésével történik. Mélyebben benőtt köröm korrekciója történhet egy speciális műanyagból készült körömpánt felragasztásával. Ennek az ún. Spange-módszernek az előnye, hogy a köröm kiegyenesítésével nemcsak a fájdalom és a probléma szűnik meg, hanem csökkenthető az újbóli benövés esélye is.

 

Körömmegvastagodás, deformitás

Kezelése általában gépi pedikűrözéssel történik, amely során a forgó kezelőfejekkel csak egy-egy gyors mozdulattal kezelik az érintett területeket a sérülések elkerülése érdekében, és apránként, rétegről rétegre távolítják el a problémás bőr- és körömterületeket.

 

Cukorbetegek lábápolása

Előrehaladott cukorbetegség esetén előfordulhat, hogy a páciens nem érzi a fájdalmat, és a sebek gyógyulási hajlama is rossz, ezért csak nagy óvatossággal és hozzáértéssel lehet hozzányúlni a betegek lábához, és kerülni kell a mély, nyílt sebet ejtő sebészeti beavatkozásokat.

 

A láb otthoni ápolása

A helyes lábápolás a következőket tartalmazza:

 

 • a lábak rendszeres (napi) mosása, szárítása;
 • bizonyos időközönként áztatása, majd az elhalt hámsejtek eltávolítása a bőrkeményedéses részekről habkővel, reszelővel;
 • bőrpuhító, hidratáló krémmel a sarok repedezettségének csökkentése;
 • a bőrpír, duzzanat, vágások, genny, szilánkok vagy hólyagok ellenőrzése és kezelése;
 • a körmöket egyenesen kell vágni, az éles széleket pedig reszelni;
 • javasolt a szoros zokni és harisnya kerülése;
 • fontos a cipő kényelme: a jó cipőnek megfelelő hosszúságúnak, szélességűnek és mélységűnek kell lennie.
KULCSSZAVAK
bütyök  |   körömbenövés  |   lábgomba  |   tyúkszem  |   pedikűr  |   gépi pedikűr  |   sarkantyú  |   diabéteszes láb  |   kalapácsujj  |   Spange-módszer
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít