egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Műtét (operáció) minden olyan gyógyító vagy diagnosztikus céllal végzett beavatkozás, amellyel megbontják a test integritását, vagy helyreállítják a szövetek folyamatosságát.

 

A sebészeti gyakorlatban a laparotómia a hasfal átmetszését és a hasüreg megnyitását jelenti, amelyet számtalan okból végezhetnek el.

 

A korszerű laparoszkópia térnyerésével a hagyományos nyitott hasi műtéttel végzett beavatkozások száma egyre csökken. Mégsem fognak teljesen kiszorulni a terápiás palettáról, mivel bizonyos esetekben nagyobb biztonságot nyújtanak a beteg számára.

 

Napjainkban nyílt hasi műtétet többnyire csak akkor végeznek, ha a betegség laparoszkópos módszerrel nem gyógyítható. Hátránya a beteg szempontjából a nagyobb, jobban észrevehető seb, a hosszabb kórházi tartózkodás és a lassabb felépülés.

 

A nyílt hasi műtét fő javallatai

A nyílt hasi műtét a has és a hasűri szervek problémáinak felkutatása és kezelése érdekében válhat szükségessé. Szerepe lehet a hasi fájdalom felderítésében, a has sérüléseinek ellátásában, daganatos betegségek terápiájában, emésztőrendszeri vérzés vagy perforáció ellátásában, nőgyógyászati betegségek kezelésében, de számos egyéb okokból is.

 

A beavatkozás sürgőssége szerint megkülönböztetünk azonnali javallatot (gyomor vagy bél perforációja, masszív vérzés stb.), sürgős javallatot (pl. bélelzáródás) és választott (elektív) műtétet (pl. ki nem záródott sérv).

 

Napjainkban a sürgősségi nyílt hasi műtétek teszik ki az általános sebészeti beavatkozások felét. A sürgősségi esetek közel felében hasi fájdalom szerepel a kórházi felvétel okaként.

 

Bizonytalan panaszok esetén, amikor az egyéb diagnosztikus célból végzett vizsgálatok nem vezetnek eredményre, tájékozódó hasi műtétet (laparotómia exploratíva) végeznek. Ún. „staging” feltáró hasi műtétre kerülhet sor hasűri limfómák, Hodgkin-kór esetében a szükséges sugár- vagy kemoterápia megválasztása céljából.

 

A nyílt hasi műtét menete

A műtét előtt a kezelőorvos kérhet bizonyos vizsgálatokat, pl. aneszteziológiai kivizsgálást, vérvételt, továbbá áttekinti a beteg rendszeresen szedett gyógyszereit, és meghatározza, hogy van-e olyan, amelyet a műtét előtt el kell hagyni. A műtét napján (de legalább a műtétet megelőző 6 órában) nem szabad enni és inni.

 

A nyílt hasi műtéteket általános anesztéziában, altatás mellett végzik. A bemetszés iránya hosszanti, ferde és haránt lehet. A behatolás helyét a hasűri folyamat elhelyezkedése határozza meg. A műtét helyének, irányának megválasztásában döntő szempont a hasfal anatómiája és a hasi szervek megfelelő feltárása. A hasüreg megnyitása után – az elváltozás(ok) pontos feltérképezését követően – amennyiben mód nyílik rá, elvégzik a gyógyító jellegű sebészi beavatkozást.

 

A műtét után 24 órán keresztül megfigyelik a beteget az őrzőszobában, ahol műszerekkel, vér- és vizeletvizsgálatokkal követik nyomon az állapotát. Infúzióval pótolják a folyadékveszteségét, és juttatják a szervezetbe a gyógyszereket. A beteg vizeletét minimum 24 órán át katéteren vezetik le. Ivásra kellően éber állapotban, evésre pedig csak a bélműködés beindulása után kerülhet sor.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A nyílt hasi műtétet követően hirtelen fellépő erős hasi fájdalom, hányinger és hányás, vérzés, magas láz, valamint sárgaság (a bőr és a szem fehér részének besárgulása) esetén azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

A nyílt hasi műtét lehetséges szövődményei

A nyílt hasi műtét leggyakoribb szövődménye hasfali sérv kialakulása, amelyre a sebgyógyulási zavarok, a friss heget megterhelő erős mechanikus behatások (köhögés, csuklás, a has puffadása), valamint a leromlott állapottal, alacsony vérfehérjeszinttel (hipoproteinémia) járó betegségek hajlamosíthatnak.

 

Továbbá az alábbi szövődmények léphetnek fel:

 

  • erős vérzés: vérátömlesztést igényel;
  • a környező szervek (húgyvezeték, húgyhólyag, belek) sérülése: ellátása a műtét alatt, azonnal megtörténik;
  • idegek nyomásos sérülése: a műtőasztalon való hosszas fekvésből adódik, általában időleges, a tünetek (az adott testrészletre vonatkozó érzészavar, mozgáshiány) néhány hét alatt megszűnnek;
  • a vizeletürítés zavara: általában rövid ideig tart, néhány nap alatt rendeződik;
  • utóvérzés: több nappal a műtét után jelentkezhet, újabb műtétet, illetve vérátömlesztést igényelhet;
  • hasi, háti, mellkasi fájdalom: általában magától megszűnik;
  • túlérzékenység a műtét során alkalmazott gyógyszerekre vagy fertőtlenítőszerekre;
  • fertőzés a műtéti területen vagy a hasfalban: antibiotikum-kezelésre általában néhány nap alatt teljesen megszűnik;
  • tályog (gennygyülem), illetve fisztula (két testüreg, üreges szerv, illetve a külvilág közötti kóros összeköttetés).

Teendők nyílt hasi műtét után

A műtétet követően hasi fájdalmat tapasztalhat, amely a kezelőorvosa által javasolt fájdalomcsillapító gyógyszerrel enyhíthető. A panaszai attól is függhetnek, hogy a műtét során milyen mértékű beavatkozáson esett át. A későbbiekben kisebb-nagyobb letapadások alakulhatnak ki a hasban, amelyek időszakos fájdalommal, bélműködési zavarral járhatnak.

 

A felépülés időtartama szövődménymentes esetben 4-6 hét. A műtét után 6 hét elteltével kontrollvizsgálaton kell jelentkeznie. A kontrollvizsgálatig kímélő életmód és a nemi élet tilalma javasolt.

KULCSSZAVAK
hasműtét  |   nyílt hasi műtét  |   laparotómia  |   laparotómia exploratíva  |   laparoszkópia  |   has sérülései  |   hasi fájdalom  |   hasüreg megnyitása  |   vérzés ellátása  |   elektív műtét
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít