egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A lófarok-betegség (cauda equina szindróma) egy ritka és súlyos gerincbetegség, melyet a gerinccsatorna valamilyen okból bekövetkező szűkülete okoz azzal, hogy az elváltozás az ágyéki kilépő idegeket összenyomja. Elnevezését az ágyéki, keresztcsonti, farokcsonti idegeknek a gerincvelőből kilépő, lófarokra emlékeztető formájáról kapta. A tünetek a kilépő idegköteg – a cauda equina idegrostjainak – nyomás alá kerülése esetén jelentkeznek. A tünetegyüttes előidézéséhez gyulladás, daganat vagy porckorongsérv is hozzájárulhat. A lófarok-betegségen egy traumás sérülés nagyságrendekkel ronthat.

 

A lófarok-betegség tünetei

  • „Lovaglónadrág” eloszlású érzészavar: a végbáltájon, a nemi szerveken, a gáton és a combok hátsó-felső felszínén jelentkező érzékelési zavar.
  • Vizeletürítési, vizelettartási és székletürítési, -tartási zavarok.
  • Az alsó végtagba kisugárzó fájdalom, izomgyengeség a lábszár és lábfej izomzatában.
  • Szexuális zavarok

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fent részletezett tüneteket észleli, kérjen segítséget háziorvosától, aki gondoskodni fog a szakrendelésre történő beutalásról. Amennyiben hirtelen fellépő széklet-, vizelettartási problémák (inkontinencia), bénulás, érzéskiesés lép fel, hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

A lófarok-betegség kiváltó okai

A lófarok-betegséget a gerinccsatorna szűkülete, porckorongsérv, daganat vagy traumás sérülés, illetve ezek együttese okozhatja. Kialakulásában szerepet játszhat még csontosodási zavar, gerinc- és ideggyulladás is.

 

A lófarok-betegség lehetséges szövődményei

Az ágyéki kilépő idegek sérülése a medencefenék és a hólyag izmaiban okozhat egyfajta bénulást. Ezzel a záróizmok tónusa megszűnik, és elveszik az érzékelés is. A vizelet- és széklettartási problémák állandósulnak. Gyakran léphet fel húgyúti fertőzés. A fájdalom éjszaka felerősödik, ellehetetlenítve a pihenést. Az érzékelés elvesztése és a kellemetlen tünetek szexuális zavarokat is okozhatnak.

 

A problémák állandósulása kihat a társaséletre, a kapcsolatokra, a munkaképességre és súlyos pszichés problémákhoz, akár depresszióhoz is vezethet.

 

A lófarok-betegség diagnosztizálása

A lófarok-betegséget nehéz diagnosztizálni. A beteg gyakran számos különféle vizsgálaton (urológiai, nőgyógyászati vagy gasztroenterológiai) esik át, mire a diagnózist felállítják. A szakrendeléseken számos esetben nem találják a panaszok okát. Ha találnak kezelendő elváltozást, az gyakran eltereli a gyanút a párhuzamosan meglévő lófarok-betegségről.

 

A kivizsgálás során el kell különíteni az esetleges tumoros elváltozásokat, korábbi trauma okozta sérüléseket, vérömlenyt vagy tályogot. Hosszú időbe telhet, amíg a neurológus, az ortopédsebész vagy az idegsebész azonosítja a lófarok-betegséget.

 

A lófarok-betegség diagnosztizálására a legbiztosabb módszer az MR (mágneses rezonancia vizsgálat), vagy egyes esetekben a CT (computer tomográfia) vizsgálat is megoldást jelenthet.

 

A lófarok-betegség kezelése

A lófarok-betegség sürgős kezelést, nagy eséllyel műtétet igényel, minél tovább késik a kezelés, annál nagyobb az esélye a tartós inkontinencia kialakulásának és a bénulásnak.

 

A nyomás alá került idegeket a tünetek kialakulását követő lehető legrövidebb időn belül fel kell szabadítani a nyomás alól. A szöveti gyulladás mérséklésére szteroidok adására lehet szükség. Az enyhébb eseteken a gyógyszeres és fizikoterápiás kezeléssel vagy idegi stimulációval (ingerárammal) segíthetnek.  

 

A lófarok-betegség megelőzése

Annak érdekében, hogy megelőzze a lófarok-betegséget, érdemes figyelni:

  • a testsúly normál tartományban tartására;
  • a rendszeres testmozgásra;
  • az egészséges életvitelre;
  • a munka és a pihenés egyensúlyára;
  • a székrekedés megelőzésére;
  • az ágyéki, keresztcsonti területen jelentkező tünetek azonnali kivizsgálására.
KULCSSZAVAK
gerincbetegség  |   idegek  |   porckorongsérv  |   érzéscsökkenés  |   érzésvesztés  |   izomgyengeség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít