egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A légzőrendszer több szervből álló összetett rendszer, amely biztosítja, hogy a belégzés során a szervezetbe oxigén jusson, és hogy kilégzés során a szén-dioxid eltávolítódjon a szervezetből. E létfontosságú szervrendszer megbetegedése csökkentheti a vérben az oxigén szintjét és ezzel egyidejűleg nőhet a szén-dioxid szintje (lásd még: Vér és erek).

 

A légzőrendszer funkciói

A légzőrendszer szerveinek elsődleges feladata a lélegzés, vagyis a levegő oxigéntartalmának felvétele, annak eljuttatása a vérbe, majd a szervezetben keletkezett szén-dioxid eltávolítása. Ez a feladat az élethez nélkülözhetetlen, leállása esetén a beteg azonnali életveszélybe kerül.

 

Egy ember nyugalmi helyzetben átlagosan percenként 14-16 alkalommal vesz levegőt (ezt nevezzük percenkénti légzésszámnak). Egy légvétel alkalmával nagyjából 0,5 liter gázt mozgat meg a tüdő, vagyis percenként 4-6 liter gáz cserélődik ki. Izgalmi helyzetben, fizikai aktivitás hatására ez a mennyiség megnő, mert a légzési térfogat és a légzésszám is emelkedik.

 

A légzőrendszer szerveinek egyéb funkciói:

 • biztosítják a hangképzés, beszéd és a szaglás képességét;
 • testhőmérsékletre melegítik és párásítják a belélegzett levegőt;
 • megvédik a légutakat a káros és irritáló anyagoktól.

 

A légzőrendszer részei

A légzőrendszer több szervből álló rendszer, ami szoros kapcsolatban működik a szívvel és a keringéssel (lásd még: Szív- és érrendszer), az egyik zavara a másikat is befolyásolja.

 

A légzőrendszer felső és alsó légutakból áll.

 

Felső légutak

 • Orr és száj: ezeken át jut be a levegő a szervezetbe. Az orr az elsődleges belépési kapu, az itt bejutó levegő felmelegszik, párásabbá válik, és az orrot belülről borító csillószőrös nyálkahártya meg is szűri a belélegzett levegőt.
 • Arcüregek: az orrmelléküreg és homloküreg a koponya csontjai között található üregek, amelyek összeköttetésben állnak az orr- és szájüreggel. Ezeket is nyálkahártya béleli. Az áthaladó levegő felmelegítésében van szerepük, e mellett könnyítenek a koponya súlyán és ezek adják meg a hang tónusát is.
 • Garat: amelyen keresztül a szájon és orron át vett levegő lejjebb, a légcsőbe kerül. A garat egyben az emésztőrendszer része is.

 

Alsó légutak

 • Gégefedő: a garat alsó pontján válik szét az emésztő- és a légzőrendszer. A gégefedő akadályozza meg, hogy a lenyelt étel vagy ital az alsó légutakba kerüljön. Ehhez nyeléskor bezáródik, és az út csak a nyelőcső felé marad nyitva, a gége ilyenkor teljesen zárva van.
 • Gége: a gégefedő után a garat folytatása a légcső felé. A gégében találhatók a hangképzéshez nélkülözhetetlen hangszalagok.
 • Légcső: a légcső köti össze a gégét a tüdővel. A légcső nagyjából 10-12 cm hosszú, porcos, hátsó falán kötőszövetes cső, amely a tüdő két feléhez indulva két irányba ágazik szét, ezek a főhörgők.
 • Hörgők, hörgőcskék: a két főhörgő a jobb és bal oldali tüdőhöz vezet, hörgőkben, majd hörgőcskékben folytatódnak.
 • Tüdők: ez a páros szerv a mellkasban található. A jobb oldali tüdő három, a bal oldali két lebenyből áll. A tüdő előtt kétfelé ágazó főhörgők a fákhoz hasonlóan ágaznak tovább hörgőkre és hörgőcskékre. A hörgőcskék végén szőlőfürtszerűen elhelyezkedő léghólyagok találhatók, amelyekben a tulajdonképpeni gázcsere történik, vagyis a felületüket sűrűn behálózó hajszálerekbe átjut a bevitt oxigén, és egyúttal széndioxid a vénás vérből a léghólyagokba kerül. A léghólyagocskák falát behálózó kis ereket a tüdő vénája gyűjti össze és köti össze a szívvel. A pulmonális vénán keresztül jut el a szívbe az oxigénben gazdag vér, amelyet az a nagy vérkörön át juttat el a szervezet más részeibe, és a szervezetből összegyűjtött, széndioxidban gazdag vér a pulmonális artérián át érkezik a tüdőbe, ahol az elvégzi a gázcserét (lásd még: Szív- és érrendszer).

 

Egyéb szervek, amelyek részt vesznek a légzőrendszer működésében:

 • Mellhártya: körülveszi a tüdő lebenyeit, és elválasztja a mellkas belső falától. Segítségével a légzés során a tüdő elmozdulhat a mellkasfalon.
 • Rekeszizom: a tüdő alatt elhelyezkedő izomszövet, amely elválasztja a hasüregtől a tüdőt. Összehúzódása és elernyedése a belégzést és kilégzést segíti.
 • Bordák: a bordák által alkotott bordakosár körülveszi, és védi a tüdőt és a szívet. Támogató szerepük van a légzőmozgásokban is.

 

A légzőrendszert érintő gyakoribb betegségek

A légzőrendszer bonyolult, több szervből álló rendszer, amelyet számos betegség és állapot érinthet. Ezek között vannak külső tényezők (irritatív anyagok, kórokozók stb.) által kiváltott és a korral, más betegséggel járó problémák is.

 

 • Allergiák: egyes embereknél bizonyos belélegzett anyagok, például a pollenek vagy az állatszőr allergiás reakciót válthatnak ki.
 • Asztma: egy krónikus gyulladásos tüdőbetegség, ami nehezíti a légzést.
 • Fertőzések: a légutak szinte bármelyik részét megfertőzhetik egyes vírusok vagy baktériumok (ritka esetben gombák). Ilyen állapotok például a tbc, tüdőgyulladás, a hörgőgyulladás, de az influenza, a megfázás vagy a COVID-19
 • Egyéb állapotok: a maradandó szervkárosodással járó légúti betegségek, mint a tüdőrák, illetve a COPD akadályozzák a gázcserét, ezért többek között rontják a szervezet oxigénellátását.
 • Sérülések: a tüdőt vagy a légzőszervrendszer más részeit ért traumák légzési problémákat okozhatnak.
 • Idős kor: a korral a tüdőkapacitás romlik, krónikus légúti betegség esetén (pl. COPD) idővel a légzőfelület is drasztikusan csökken (tüdőtágulat).

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha szokatlan, tartós vagy visszatérő légúti panaszai vannak, forduljon háziorvosához, aki szükség esetén gondoskodni fog a kivizsgálásra történő beutalásról. Ha súlyos légzési nehézséget, mellkasi fájdalmat észlel, hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A légzőrendszer betegségeinek diagnosztizálása

A légzőrendszer akut betegségeinek felismerésében és kezelésében általában a háziorvosi ellátás keretein belül kerül sor. Az akut felsőlégúti megbetegedések egy jelentős része otthoni tüneti kezelés és pihenés mellett szövődménymentesen gyógyul (lásd még: Szezonális légúti megbetegedések).

 

A légzőrendszer krónikus betegségeinek kivizsgálását általában tüdőgyógyász szakorvos végzi. A kórelőzmény felvétele, a tünetek kikérdezése és a fizikális vizsgálat mellett az orvos vizsgálja a légzésszámot, a vér oxigénszintjét, és légzésfunkciós vizsgálatokat kérhet. Általában sor kerül vérgázvizsgálatra és képalkotó vizsgálatokra is (röntgen, CT, MR).

 

A légzőrendszer egészségének megőrzése

A COPD és a tüdőrák megelőzésének egyik legfontosabb feltétele a dohányzás kerülése, illetve a dohányzásról való leszokás. A légzőszervek egészségének megőrzése az egészségmegőrzés egyik alapvető feladata. Ennek érdekében lehetőség szerint kerülje a belélegezhető allergén és irritatív anyagokat, illetve a légszennyezésnek kitett helyeket – különös tekintettel a passzív dohányzásra.

 

Igyekezzen továbbá kerülni a légutakat érintő fertőzéseket. Ennek érdekében mosson gyakran kezet, figyeljen a személyes higiéniára, fertőzésnek kitett helyzetekben viseljen maszkot, és vegye fel az elérhető védőoltásokat (lásd még: influenza elleni védőoltás, COVID-19 elleni védőoltások).

 

A légzőrendszer edzettsége érdekében is fontosak az alábbi életmódbeli tényezők:

 • Mozogjon rendszeresen!
 • Étkezzen egészségesen és igyon elég folyadékot!

 

Ha ismert krónikus légzőszervi betegségben szenved, kövesse orvosa utasításait és rendszeresen vegyen részt a kontrollvizsgálatokon!

KULCSSZAVAK
légzés  |   oxigén  |   szén-dioxid  |   légutak  |   tüdő  |   hörgő  |   léghólyagocska
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít