egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az élet során a nemi vágy, azaz a libidó természetesen hullámzik, hiszen számtalan tényező befolyásolja. Az életmódbeli tényezők feltérképezése és az önismeret sokban segíthetik a szexuális egészség megőrzését.

 

A nemi vágyat és az egyéni szexualitás megélését befolyásolhatja a kor, az életmód, a stressz, a fáradtság, kimerültség, az időjárás, túlsúly, különböző betegségek, szedett gyógyszerek vagy akár egy hétköznapi érzelmi feldúltság is.

 

A női libidó szabályozása

A női libidót számos hormon befolyásolja, ilyenek a pajzsmirigyhormonok (T3, T4), az agyalapi mirigy hormonjai (pl. prolaktin), az FSH (follikuluszstimuláló hormon), az LH (luteinizáló hormon), illetve az ösztrogén és a progeszteron egyensúlya, a tesztoszteron, valamint a mellékvese hormonjai (pl. kortizol) is.

 

Ezért van az, hogy ha valaki túl stresszes életet él (emelkedik a kortizol szintje a vérben), menopauza után (csökken az ösztrogén szintje) vagy pajzsmirigy-alulműködés esetén is csökken a nemi vágy. Ugyanakkor nem mindig van számokban mérhető oka a női libidó csökkenésének, pszichológiai eredetű is lehet a változás.

 

Az ösztrogénszint és az öregedés

A változókor (menopauza), amely egy természetes öregedési folyamat, mind testileg, mind lelkileg megviselheti a nőket. A lényege, hogy fokozatosan csökken az ösztrogénszint, és emiatt kialakulnak a jellegzetes változókori tünetek (pl. hőhullámok, éjjeli izzadás, rossz hangulat, levertség, koncentrációs zavarok). Kifejezett, a hétköznapokat zavaró tünetek esetén érdemes orvosi segítséget kérni, mivel a tünetek enyhíthetők, és az életminőség jelentősen javítható. Indokolt esetben hormonpótlásra is sor kerülhet (lásd még: Perimenopauza).

 

Csökkent nemi vágy

A libidó (nemi vágy) csökkenése gyakori probléma, amely nőket és férfiakat egyaránt érinthet életük bizonyos szakaszain (lásd még: Férfilibidó). Gyakran kapcsolati problémákhoz, stresszhez vagy fáradtsághoz kapcsolódik, de egy mögöttes orvosi probléma, például a csökkent hormonszint jele is lehet.

 

Fontos kiemelni, hogy mindenkinek egyénenként eltérő a nemi vágya, nincs olyan, hogy „normál” libidó. A szexuális egészség fenntartása érdekében ezért fontos a partnerrel, párral történő őszinte, szégyentől mentes kommunikáció lehetőségének megteremtése.

 

A csökkent nemi vágy lehetséges okai

Leggyakrabban pszichés, érzelmi tényezők játszhatnak szerepet a libidó csökkenésében. A nemi vágyat jelentősen csökkenti a tartós stressz, fáradtság, kimerültség, az alacsony önbecsülés, a párkapcsolati élet minősége.

 

A rendszeres dohányzás, az alkoholfogyasztás, illetve a drogfogyasztás szintén igazoltan csökkentik a nemi vágyat. A tartósan nagyivó, illetve alkoholbeteg nők körében gyakori a szexuális zavarok megjelenése, így a libidó csökkenése is.

 

A libidót befolyásoló tényezők közé tartozik továbbá a nő életkora, életmódja, munkája, a mindennapi stressz szintje és a stressztűrő képesség, a családi élete, párkapcsolata és a párjával folytatott kommunikáció minősége is. Ezeken felül krónikus betegségek (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, alvási apnoe, autoimmun betegségek) vagy nagyobb műtét után szintén kialakulhat. Ilyen esetekben nagy szükség van a partner megértésére is, hiszen a betegség folytán is csökkenhet az önbecsülés, és támogatásra van szükség a gyógyuláshoz is.

 

Egyes betegségekre szedett gyógyszerek is hatással lehetnek a szexuális vágyra. Idetartoznak az antidepresszánsok, antipszichotikumok, magas vérnyomásra szedett gyógyszerek, hormonális fogamzásgátlók, antiepileptikumok.

 

A csökkent nemi vágy nem elkerülhetetlen része az öregedésnek, de sok férfi és nő megtapasztalja idősebb korában. Nők esetében a menopauza természetes velejárója, ennek oka a nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) csökkenő szintje.

 

A szex iránti érdeklődés elvesztése gyakori a terhesség alatt is, a szülés után és a szoptatás ideje alatt is, melynek oka szintén a hormonszintek változása, illetve a kimerültség és a megváltozott életkörülmények. Ezek a kérdések idővel maguktól rendeződnek.

 

Egyéb fizikai vagy pszichikai okok lehetnek még:

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Forduljon bátran szakemberhez, amennyiben úgy érzi, hogy jelentős változás történt a libidójában. Sok ember tapasztal problémát a nemi vágyával kapcsolatban, és az őszinte kommunikáció, nyíltság lehet az első lépés a probléma megoldása felé.

 

A háziorvos hasznos tanácsokkal láthatja el, és ha szükséges, szakemberhez (pszichoterapeutához, szexuálterapeutához vagy nőgyógyászhoz) irányítja.

 

A csökkent nemi vágy diagnosztikája

A csökkent nemi vágy kivizsgálása során átfogóan szükséges értékelni az összes biológiai és pszichés tényezőt. Ezért a diagnosztikus folyamat és a kezelési terv egyénre szabott, az orvos megvizsgál minden állapotot, betegségeket, a szedett gyógyszereket, amelyek befolyásolhatják a libidót. A kivizsgáláskor sor kerülhet laborvizsgálatokra (főként a hormonális eltérések, például az ösztrogénszint vizsgálata céljából) és képalkotó vizsgálatokra is.

 

A csökkent nemi vágy kezelése

A nemi vágyat sok esetben rendezi valamely életmódbeli változtatás, vagy olyan gyakorlat, amely segíthet a nemi vágy fokozásában. A rendszeres testmozgás, az egészséges alvási szokások, a megfelelő étrend, a túlzott alkoholfogyasztás kerülése, a dohányzásról való leszokás, a normál testsúly elérése sokat segíthet a nemi vágy fokozásában.

 

Depresszió, pszichés vagy párkapcsolati problémák kezelésében pszichiáter vagy pszichológus tud segítséget nyújtani. Emellett a szexuális egészség érdekében is ajánlott odafigyelni a munka és a magánélet egyensúlyának tudatos alakítására és a stressztűrő képesség fejlesztésére is.

 

Amennyiben a csökkent nemi vágy hátterében valamilyen krónikus betegség áll, annak kezelése szükséges. Ha hormonális, esetleg egyéb krónikus betegségben szenved, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni segítségért. Vannak hormonpótló kezelések a hormonszint növelésére, amennyiben az alacsony hormonszint problémákat okoz a menopauza alatt vagy után (lásd még: Posztmenopauza).

 

A nemi vágy csökkenésének megelőzése

A nemi vágy csökkenése leginkább egészséges életmóddal, rendszeres testmozgással, megfelelő mennyiségű alvással, stresszkezeléssel, a kiegyensúlyozott lelkiállapot megőrzésével előzhető meg.

KULCSSZAVAK
szex  |   nemi vágy  |   libidózavar  |   hormonok  |   ösztrogén  |   progeszteron  |   változókor
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít