egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A légiós (vagy legionárius) betegség egy viszonylag ritka, de súlyos, akár életveszélyes tüdőgyulladást okozó fertőzés. A betegséget a Legionella baktériumok okozzák. A betegség legfőképp a baktériummal fertőzött, porlasztott vízcseppek belélegzésével terjed.

 

Az idősek, a dohányosok és a legyengült immunrendszerű emberek különösen veszélyeztetettek. Leggyakrabban hotelekben, kórházakban, irodákban, szociális intézményekben, közfürdőkben kapható el a fertőzés, ahol a baktérium elszaporodott a vízvezetékekben vagy a klímaberendezésben.

 

A légiós betegség főbb tünetei

A fertőzéstől számítva 2-10 napon belül jelentkeznek a tünetek, melyek egy része az influenzához hasonlít:

 

  • fejfájás,
  • izomfájdalom,
  • hidegrázás,
  • magas láz,
  • rossz közérzet.

 

A 2-3. napon más tünetek is kialakulhatnak, úgymint:

 

 

A légiós betegség főként a tüdőt érinti, de néha a baktérium sebfertőzést is okozhat vagy a szívre is ráterjedhet.

 

A fertőzés enyhe formája az úgynevezett Pontiac-láz, ami nem jár a tüdő érintettségével. Láz, fejfájás, izomfájdalom jellemzi, magától gyógyul.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Keresse fel háziorvosát, ha úgy gondolja, hogy a légiós betegség fentebb leírt tüneteit észleli magán. A kezelést minél hamarabb el kell kezdeni, hogy ne alakuljanak ki szövődmények, és hogy minél gyorsabb legyen a felépülés.

 

A légiós betegség kiváltó okai

A betegséget a Legionella pneumophila nevű baktérium okozza. A baktérium a vízben él, de a környezetben ritkán okoz fertőzést. El tud azonban  szaporodni az emberek által épített komplex vízhálózatokban, vízgyűjtőkben, ahol a víz pang, például a légkondicionálókban, medencékben, jakuzzikban, díszkutakban, esővízgyűjtőkben, akváriumokban, ritkán használt zuhanytelepeken, párásítókban stb.

 

A baktérium a fertőzött, porlasztott vízcsepp belélegzésével okoz tüdőgyulladást. Ritkább esetben fertőzött víz félrenyelésével is a légutakba kerülhet a baktérium.

 

A Legionella longbeachae nevű baktérium a talajban él. A baktériummal fertőzött talajjal vagy virágfölddel való kerti munka után is írtak le fertőzést.

 

Fontos megjegyezni, hogy a Legionella baktériumok ivóvíz fogyasztásával, illetve emberről emberre nem terjednek.

 

A légiós betegség lehetséges szövődményei

A légiós betegségnek többféle szövődménye kialakulhat:

 

  • légzési elégtelenség: a tüdő nem tudja elég oxigénnel ellátni a szerveket, a szén-dioxidot pedig nem tudja eltávolítani;
  • szeptikus sokk: hirtelen vérnyomáscsökkenés hatására a létfontosságú szervek nem kapnak elég vért;

 

A betegség kezeletlenül akár halálos is lehet.

 

A légiós betegség diagnosztizálása

A kivizsgálás a tünetek részletes kikérdezésével, majd fizikális vizsgálattal kezdődik. A kezelőorvos fonendoszkópjával meghallgatja a tüdőt, valamint kérhet röntgenvizsgálatot.

 

A baktérium kimutatható a vizelet, vér vagy a köpet vizsgálatával.

 

A légiós betegség kezelése

A légiós betegséget antibiotikummal kezelik. Ha a beteg állapota súlyos, kórházi kezelés is szükségessé válhat, ahol a beteg kaphat oxigént vagy gépi lélegeztetést. A Pontiac-láz kezelés nélkül elmúlik.

 

A légiós betegség megelőzése

A légiós betegség megelőzése érdekében az alábbiakra érdemes figyelni:

 

  • a vízvezetékek, légkondicionáló berendezések, medencék, jakuzzik, párásítók, zuhanyzók, díszkutak stb. rendszeres tisztítása, fertőtlenítése és karbantartása;

 

Leszokás támogatása: www.leszokastamogatas.hu,

ZÖLD SZÁM: 06-80-44-20-44

 

KULCSSZAVAK
Pontiac-láz  |   Legionella  |   tüdőgyulladás  |   köhögés  |   nehézlégzés  |   fulladás  |   mellkasi fájdalom  |   láz  |   véres köpet
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít