egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Lázgörcsről (eclampsia hyperpyretica) szinte az egész testre kiterjedő görcsroham esetén beszélünk, melynek során az izmok megfeszülése gyors szakaszokban követi egymást. A lázgörcs csecsemő- és kisdedkorban – általában 6 hónapos és 5 éves kor között – a legjellemzőbb, de előfordulása meglehetősen ritka: az öt év alatti gyermekek 3-4%-ánál jelentkezik legalább egy alkalommal.

 

A lázgörcs első észlelhető jele általában a láz indulásakor jelentkező görcsroham (ld. még Láz gyermekkorban).

 

A lázgörcs főbb tünetei

A roham során a gyermek elveszíti az eszméletét, az összes végtagja vagy akár az egész teste rángatózik, szeme fennakad vagy a távolba mered. A lázgörcs általában néhány percig tart, de órákig is elhúzódhat. Ettől eltérő tünetek esetén felmerül az epilepszia gyanúja, amelynek első rohamát a láz provokálja.

 

A tünetek ijedelmet kelthetnek a szülőkben, de az esetek 75%-ában egyszerű (benignus) lázgörcs áll fenn, amely igen gyakran magától megszűnik, és csak 25%-ban minősül komplikáltnak.

 

Komplikált lázgörcsről akkor beszélünk, ha az alábbi kritériumok egyike teljesül:

 

  • egy napon, vagy egy lázas perióduson belül a roham több mint ötször ismétlődik;
  • a roham 15 percnél tovább tart;
  • elhúzódó góctünet, átmeneti neurológiai eltérések kísérik (reflexek élénkülése vagy gyengülése, pupillák merevsége, mozgászavarok, tónuszavarok);
  • a rohamok közötti szakaszban készült EEG-vizsgálat gócos eltérést mutat;
  • a beteg kórelőzményében igazolt idegrendszeri károsodás (például agyi bénulás) szerepel.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Keresse fel a házi gyermekorvost, amennyiben a gyermek láza három napnál tovább tart, vagy a gyermek egyévesnél fiatalabb (különösen, ha még a három hónapos kort sem érte el). Gyermekgyógyászati vizsgálat indokolt láz és erős hasi fájdalom esetén, de főleg véres széklet megjelenése, valamint húgyúti fertőzés gyanúja esetén. Hívja az ügyeletet, vagy vigye gyermekét a lakhelye szerint illetékes sürgősségi betegellátó osztályra, ha fejfájást és tarkómerevséget, megváltozott viselkedést, fénykerülést, vagy a gyermek bőrén pontszerű bevérzéseket észlel.

 

A gyermek első lázgörcse, vagy elhúzódó (5 percnél hosszabb), sokadik lázgörcse esetében azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

A lázgörcs lehetséges okai

A lázgörcs feltételezett oka csecsemőkorban leginkább a hirtelen agyi hőmérsékletemelkedés (emelkedő láz), ami az agy éretlenségének következménye. Általában vírus, ritkábban baktérium okozta lázas betegségek (például Shigella-fertőzés okozta vérhas) kezdetén, az első 24 órában, a láz felfutó szakaszában jelentkezik. A lázgörcs gyakran mutat családi halmozódást: a beteg gyermekek 30%-ánál szerepel a családi kórelőzményben. A lázgörcs okozta rohamok funkcionális eredetűek, ami azt jelenti, hogy a hátterükben nem mutatható ki agyi szervkárosodás.

 

A lázgörcs szövődményei

A lázgörcs az esetek többségében jóindulatú tünet, amely nem okoz sem mentális, sem idegrendszeri károsodást, nem jelent életveszélyt, és csak ritkán (az esetek 1–4%-ában) lép fel utána epilepszia. A komplikált lázgörcsöt 17%-os gyakorisággal követi epilepszia a későbbi életkorban.

 

Az elhúzódó (20 percnél hosszabb) rohamnak súlyos következményei is lehetnek, például:

 

 

A lázgörcs diagnosztizálása

A lázgörcs diagnosztizálásának első lépése a kórelőzmény felvétele, amit neurológiai vizsgálat és laboratóriumi rutinvizsgálatok követnek. Elhúzódó lázgörcs esetén gerinccsapolásra és EEG-vizsgálatra is sor kerülhet. Amennyiben a gyermek kórelőzményében koponyán belüli sérülés vagy kóros idegrendszeri elváltozás szerepel, CT- és MR-vizsgálat elvégzése is szükséges.

 

Ha a lázgörcs első alkalommal jelentkezik, mentőt kell hívni, és kórházba kell szállítani a gyermeket. Erre azért van szükség, mert gyermekkorban a láz és a görcs súlyos betegségek (például agyhártyagyulladás vagy agyvelőgyulladás) bevezető tüneteként is jelentkezhet, melyek fennállása csak kórházi megfigyelés során ítélhető meg. Továbbá tisztázni kell, hogy a roham hátterében meghúzódhat-e epilepsziahajlam, illetve -betegség, mivel az epilepsziás betegeknél a lázas-hurutos állapot rohamot provokálhat.

 

A lázgörcs kezelése

Sok esetben az egyszerű lázgörcs magától elmúlik, mire orvos látja a beteget.

 

A lázgörcs orvosi ellátásának szakmai irányelvei megegyeznek az epilepszia heveny szakaszának kezelésével, ami a görcsoldó gyógyszer végbélbe juttatását jelenti. Ismétlődő lázgörcs esetén, a szülő megfelelő tájékoztatását követően, a gyermek kezelése otthoni körülmények között is megvalósítható.

 

Mit tehet lázgörcs esetén?

Az egyszerű lázgörcs nem igényel speciális gondozást, ilyenkor javasolt a gyermek stabil oldalfekvésbe, nyugalomba helyezése.

 

A komplikált lázgörcs folyamatos ideggyógyászati (epileptológiai) gondozást tesz szükségessé, annak ellenére, hogy a beteg nem szenved epilepsziában. Ismétlődő lázgörcs esetén a szülő kezébe adható olyan eszköz, amellyel képes a rohamot otthon megszüntetni. A szer fogpasztás tubusra emlékeztető kiszerelésben található speciális folyadék. A tubus kis csövecskében végződik, melyet a végbélbe kell illeszteni, és a farpofákat összeszorítva befecskendezni a folyadékot. A szer beadását követően a roham többnyire egy-két percen belül oldódik, és a beteg elalszik. Ezzel a szerrel a szülő megelőzheti az elhúzódó rohammal járó veszélyeket.  

 

A lázgörcs megelőzése

Egyszerű lázgörcs esetén megelőző kezelés nem indokolt. A komplikált lázgörcs bizonyos esetekben úgy kezelendő, mint az epilepszia, vagyis az epilepszia ellen is alkalmazott gyógyszer évekig tartó szedése javasolt, amennyiben a kezelőorvos ezt indokoltnak ítéli meg. Fontos tudni, hogy a lázgörcs nem szüntethető meg lázcsillapítással, de hurutos, lázas állapot észlelésekor javasolt az erélyes lázcsillapítás és a hurutos alapbetegség kezelése.

 

KULCSSZAVAK
eclampsia hyperpyretica  |   convulsio  |   görcs  |   láz  |   hőemelkedés  |   epilepszia  |   lázcsillapítás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít