egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A genitális herpesz (nemi herpesz) egy nemi úton terjedő (ún. STD = Sexually Transmitted Disease), fertőző, hólyagos bőrgyulladás, amelyet leggyakrabban a herpesz szimplex 2 vírus (HSV-2, herpes simplex genitalis) okoz.

 

A vírus apró nyálkahártya-sérüléseken keresztül fertőz. A fertőzés átadható (és elkapható) hüvelyi, orális és anális szex során is.  Az aktív fertőzés után a vírus továbbra is a szervezetben marad, és bizonyos esetekben a tünetek újra fellángolhatnak.

 

Milyen tünetek esetén gondoljon nemi herpeszre?

A pontos diagnózist a betegség aktív szakaszában állítják fel. A genitális herpesz tüneteinek súlyossága széles skálán mozog, nagyon ritkán tünetmentes, legtöbbször enyhe, általános tüneteket okoz, és lehet súlyos tünetekkel járó formája is.

 

A következő tünetek jelezhetnek nemi herpesz megbetegedést:  

 

 • bizsergő, égő vagy viszkető érzés a nemi szervek körül;
 • fájdalom jelentkezése vizelésnél (ha a megbetegedés már a húgycsövet is érinti);
 • indokolatlan hüvelyi váladékozás;
 • bőrgyulladás;
 • érzészavarok a nemi szervek környékén;
 • alhasi fájdalom;
 • fájdalmas hólyagok, kiütések, fekélyek vagy sebek a nemi szervek és a végbélnyílás környékén, a gáton, a comb belső felületén.

 

A fertőzés első megjelenésekor a helyi tünetek mellett általános tünetek – mint láz, fejfájás, nyirokcsomó-duzzanat – is jelentkezhetnek.

 

A genitálisherpesz-fertőzés

A genitális herpesz bőr-bőr érintkezés útján fertőz, olyan személytől, aki maga már fertőzött herpesz szimplex vírussal. A kétféle herpesz szimplex vírus (HSV) mindegyike okozhat ajak, száj, genitális és anális fertőzést:

 

 • a HSV-1 jellemzően ajak és száj fertőzést okoz,
 • a HSV-2 pedig jellemzően genitális fertőzésben mutatható ki.

 

A herpesz szimplex vírusfertőzés elsősorban akkor vihető át egyik emberről a másikra, amikor a fertőzött személynél tünetek – hólyagok, seb – jelentkeznek. Fontos azonban megjegyezni, hogy fertőzés tünetek nélküli állapotban is előfordulhat. Herpeszfertőzést nem lehet elkapni szoros testi kontaktus nélkül, így sem uszodában, sem WC- ülőke közvetítésével.

 

A genitális herpesz kezelése

Nemi herpesz esetén érdemes bőr- és nemigyógyász szakorvos (STD szakrendelés) segítségét igénybe venni akár első, akár kiújuló fertőzéssel van dolgunk. A szakorvos a helyi kezelés mellett szájon át szedhető vírusellenes gyógyszerkészítményt is javasolhat. Amit a betegség aktív szakaszában ezek mellett tenni lehet: a tünetek csökkentése, a fájdalom és viszketés mérséklése (fájdalomcsillapító alkalmazása). Fürdés után vegyen fel laza, puha fehérneműt, ne viseljen szoros ruházatot, hogy elkerülje a fájdalmas terület irritációját. A tünetek 10-13 nap alatt enyhülnek, majd teljesen elmúlnak.

 

További kezelésre lehet még szükség abban az esetben is, ha a vírus túl gyakran aktiválódik (évi 4-6 alkalomnál többször jelentkezik a herpesz). Mindenképpen forduljon orvoshoz, amennyiben Ön várandós és nemi herpesz tüneteit észleli magán!

 

Mit ne tegyen a kezelés időtartama alatt?

 • Mivel a genitális herpesz fertőző betegség, ne éljen nemi életet, amíg a tünetei teljesen el nem múltak!
 • Ne érintse meg a hólyagokat, sebeket, kizárólag csak a tisztálkodás idejére érjen hozzá a sebes felülethez.
 • Ne viseljen szoros ruházatot, ami irritálhatja a bőrt.

 

A genitális herpesz kiújulása

A betegség nem gyógyítható véglegesen, és védőoltás sincs ellene. Ha a megbetegedést okozó vírus egyszer már bekerült a szervezetbe, ott is marad („szunnyadó” vírus), így – ha az immunrendszer és a vírusok átmeneti egyensúlya megbomlik – a herpesz újra és újra kiújulhat, ezek az ún. herpeszes epizódok. (Visszatérő fertőzés azonban nem mindenkinél jelentkezik.) A vérben keringő ellenanyagoknak köszönhetően a visszatérő bőrgyulladások már enyhébbek, mint az első megjelenéskor, ugyanakkor a betegség fertőzőképessége nem csökken. A tünetek akkor is enyhébbek, ha a szervezet az ajakherpesz (herpesz szimplex 1 vírus, HSV-1) révén már részleges védettséget szerzett. A betegség kiújulásának fizikai és pszichés okai egyaránt lehetnek.

 

Fizikai okok:

 

 

Pszichés okok:

 

 

Genitális herpesz várandósság idején

A terhesség első trimeszterében jelentkező legelső vírusfertőzés kiemelt figyelmet igényel, mivel ekkor spontán vetélés mellett magzati fejlődési rendellenességeket is okozhat. Szintén odafigyelésre van szükség a terhesség legvégén jelentkező első fertőzésnél, mert ekkor még nem termelődik annyi ellenanyag, amely a magzatot is védené, valamint a herpesszel fertőzött területen, a hüvelyi szülés során áthaladva, az újszülött közvetlen fertőzésveszélynek van kitéve. Ebben az esetben elővigyázatosságból és a kockázat csökkentése érdekében a szakorvos legtöbbször a császármetszés mellett dönt a hüvelyi szülés helyett. A várandós kórelőzményében szereplő nemi herpesz egyedi mérlegelést igényel, a szülész szakorvos az adott körülményeket is figyelembe véve ajánlja a legbiztonságosabb szülési módot a kismamának.

 

A genitális herpesz megelőzése

Mivel a betegség nemi úton terjed, megelőzésének legjobb módja a biztonságos szex. Ez elsősorban egészséges, állandó szexuális partnert jelent. Az óvszer is nyújt valamennyi védelmet a vírus ellen, de ez a védelem nem 100%-os, mivel a fertőzés a nemi szervek körüli bőrterületről is átadható.

 

KULCSSZAVAK
herpesz  |   genitális herpesz  |   intim herpesz  |   nemi herpesz  |   herpeszvírus  |   HSV  |   HSV-1  |   HSV-2  |   herpesz szimplex vírus  |   nemi betegség  |   bőrgyulladás  |   hólyagos bőrgyulladás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít