egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A limfocitás choriomeningitis vírust (LCMV) rágcsálók terjesztik; elsődleges gazdája a közönséges házi egér, de a vadon élő egerek, illetve a házi kedvencként tartott rágcsálók is vírusgazdák lehetnek.

 

Az LCMV Magyarországon is endémiás, azaz jelen van a környezetünkben, és megbetegedések is előfordulhatnak. Az LCMV-fertőzés következtében kialakult tünetek függenek attól, hogy a fertőzés melyik életszakaszban következik be. 

 

Az LCMV-fertőzés főbb tünetei

Abban az esetben, ha a fertőződés a megszületést követően következik be, leggyakrabban teljesen tünetmentesen lezajlik, vagy csak enyhe, influenzaszerű tünetek jellemzik (pl. láz, fejfájás, izomfájdalom, hányinger, hányás).

 

Ritkán előfordul, hogy súlyosabb betegség alakul ki (pl. agyhártya- vagy agyvelőgyulladás), amely az esetek többségében maradványtünetek nélkül gyógyul.

 

Magzati fertőződés esetén azonban gyakori a magzati elhalás, a túlélő újszülötteknél pedig tartós idegrendszeri- és/vagy látáskárosodások alakulhatnak ki.

 

Az LCMV-fertőzés kiváltó okai

Az emberi fertőződések a fertőzött rágcsáló váladékaival (nyál, vizelet, ürülék, vér), illetve fészkelőanyagával, alommal való közvetlen vagy közvetett érintkezés során következhetnek be. Könnyen kialakulhat a fertőzés például pincék, padlások, nyaralók takarításakor a felszálló port a rágcsálók beszáradt váladékaiban lévő vírusokkal belélegezve, de történhet fertőzés a rágcsáló harapásával vagy fertőzött élelmiszer fogyasztásával is.

 

A házi kedvencektől (pl. egér, hörcsög, tengerimalac) való megfertőződés ritka.

 

Amennyiben az anya a várandósság alatt fertőződik meg, a vírus a méhlepényen átjutva a magzatot is megfertőzheti.

 

Az LCMV-fertőzés szövődményei

A születést követő LCMV-fertőzés általában enyhe lefolyású. Az esetek többségében a súlyosabb fertőzésen átesett betegek is teljesen, maradványtünetek nélkül felépülnek, a halálozás ritka.

 

Magzati korban viszont a fertőzés súlyos kimenetelű lehet: az első trimeszterben akár a magzat elhalásához is vezethet, a második vagy harmadik trimeszterben látáskárosodást, agyi fejlődési rendellenességet okozhat.

 

Az LCMV-fertőzés diagnosztizálása

Laboratóriumi diagnózis felállítása a vírus ellen termelődött ellenanyagok, illetve a vírus örökítőanyagának kimutatásával történik.

 

Az LCMV-fertőzés kezelése

Az LCMV-fertőzésre egyelőre csak tüneti kezelés létezik, nincs hatékony speciális vírusellenes terápia, ezért a megelőzés kiemelten fontos.

 

Az LCMV-fertőzés megelőzése

Az LCMV-fertőzés megelőzhető a rágcsálók váladékaival való érintkezés elkerülésével és a házi kedvencként tartott rágcsálókkal kapcsolatos óvintézkedések betartásával.

 

A rágcsálók váladékaival szennyezett por belégzésének megelőzésére ajánlott a padlások/pincék/nyaralók/raktárak tisztításakor az alábbiak betartása:

 

  • védőmaszk, gumikesztyű használata,
  • nedves takarítás végzése,
  • takarítás előtt a felszín fertőtlenítő oldattal történő befújása (és a behatási idő elteltének kivárása).

 

Fentieken túl a kismamák lehetőleg tartózkodjanak az alom cserélésétől és a rágcsálók váladékaival szennyeződhetett helyiségek, felületek takarításától.

 

Kapcsolódó tartalom: Vírusfertőzések

 

KULCSSZAVAK
LCMV  |   rágcsáló  |   egér  |   hörcsög  |   zoonózis  |   fertőzés  |   terhesség  |   várandós  |   fejlődési rendellenesség  |   agyhártyagyulladás  |   agyvelőgyulladás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít