egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A leishmaniasis a Leishmania nevű parazitával való fertőzés, amely a homoklégy csípésével terjed és jellemzően a trópusi- és szubtrópusi területeken fordul elő. A betegség lefolyása az immunrendszer állapotától függ.

 

A fertőzés egészséges immunrendszer mellett általában semmilyen tünettel nem jár, legyengült immunrendszer (pl. daganatos betegség vagy HIV-fertőzés) esetén azonban nagyobb valószínűséggel okoz betegséget. A tünetek a bőrön és a belső szervekben is jelentkezhetnek, ez utóbbi életveszélyes is lehet.

 

A leishmaniasis legfőbb tünetei

A betegség a test több területét is érintheti, ennek megfelelően elkülönítjük a bőr, a bőr-nyálkahártya és a zsigeri érintettséggel járó formákat, melyek jellegzetes tünetei egymástól eltérnek.

 

A bőrt érintő leishmaniasis tünetei

A homoklégy csípésének helyén duzzanat jelenik meg, amely egy idő után fekéllyé fejlődik. A fekély önmagától nagyon lassan gyógyul. A tünetek a csípés után hetek, hónapok után jelennek meg. Egyes esetekben a duzzanatok és fekélyek a bőr más területein is megjelenhetnek, és a kezelés ellenére is kiújulhatnak.

 

A bőrt és nyálkahártyát érintő leishmaniasis tünetei

Ez a megjelenési forma általában a bőrön kezdődő betegség következménye. A fekélyek az orrban, torokban, szájban fejlődnek ki. Kezelés nélkül nem múlik el, az arcon maradandó deformitást és akár halált is okozhat.

 

A zsigeri érintettséggel járó leishmaniasis tünetei

A kala-azar néven is ismert betegség a legsúlyosabb forma, amely a májat és a lépet is érinti. A tünetek (láz, hidegrázás, megduzzadt nyirokcsomók, fogyás, kimerültség, megduzzadt has, a bőrön látható sötét vagy színtelen foltok) hónapokkal, vagy akár egy évvel a csípés után jelennek meg, majd hamar súlyos betegséget okoznak. Kezeletlen esetben halálos kimenetelű.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben trópusi-, szubtrópusi területen légy csípte meg és a fenti, fertőző betegségre gyanút adó tüneteket észlel, mielőbb vegye fel a kapcsolatot háziorvosával.

 

A leishmaniasis kiváltó okai

A Leishmania egysejtű parazita hordozója a trópusi- és szubtrópusi területeken élő homoklégy, melynek csípése terjeszti a fertőzést. Ezeken a területeken is leginkább a vidéki, rossz higiéniával rendelkező környezetben terjed a betegség. Mivel gyakran nem okoz semmilyen tünetet, a fertőzés gyakoriságát nem lehet pontosan megítélni.

 

A fertőzés vérátömlesztéssel, fertőzött fecskendővel is terjedhet, illetve a várandós nő átadhatja a magzatnak.

 

A betegség kutyákban is előfordul, és bár ők közvetlenül nem adják át az embernek, a homoklégynek viszont igen, amely közvetítheti az emberre, ezért az érintett területeken védeni kell a kutyákat a fertőzéstől.

 

A leishmaniasis lehetséges szövődményei

A nyálkahártyát és belső szerveket érintő fertőzés kezelés nélkül szinte biztosan halálos kimenetelű.

 

A bőrön jelentkező fertőzés általában hónapok alatt, de magától elmúlik, viszont maradandó hegesedéssel járhat.

 

A leishmaniasis diagnosztizálása

Biztos diagnózis szövetminta vizsgálatával adható. Az érintett területeken azonban a tünetek értékelése alapján is felállítható a diagnózis.

 

A leishmaniasis kezelése

A betegség kezelésére parazitaellenes gyógyszereket használnak, melyek – a tünetektől függően – lehetnek tabletták, kenőcsök vagy infúziós kezelés. A kezelés hosszú ideig tart.

 

A leishmaniasis megelőzése

A megelőzés legjobb eszköze a homoklégy csípésének elkerülése, különösen a betegség által érintett területeken.

 

Ennek érdekében:

 

  • Viseljen a test minél nagyobb részét takaró ruházatot!
  • Használjon rovarriasztó készítményt!
  • Csak szúnyoghálóval védett helyen aludjon!

 

Kapcsolódó tartalom: Rovarcsípések

 

KULCSSZAVAK
parazita  |   trópusi betegség  |   homoklégy
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít