egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A lobomycosis ritka krónikus gombás fertőzés, amely az amerikai kontinensen, főként az Amazonas medencéjében fordul elő. A bőrfelszín alatti keloidképződéssel járó betegség általában csak a bőr egy jól körülhatárolt részén jelenik meg.

 

A lobomycosis lassan és fokozatosan szűri be a bőrt és a bőr alatti szöveteket. A kiterjedt vagy krónikus betegség a szövetek pusztulásához és eltorzulásához vezethet. Nagyon ritka, hogy a betegség spontán gyógyul. Néhány esetben előfordult, hogy a krónikus elváltozásokban laphámsejtes karcinóma alakult ki.

 

A lobomycosis főbb tünetei

A lobomycosis a bőr alatti (szubkután) szövetben okoz keloidképződést. Az első tünetek hónapokkal a fertőzés után jelennek meg, először egy fájdalommal nem járó göb tapintható a bőrfelszín alatt. A következő hónapok vagy akár évek alatt a göb terjeszkedik, változatos megjelenésű, a bőrfelszínből kiemelkedő plakkok és tapintható csomók alakulhatnak ki a bőrben, keloidszerű képet mutatva. Az elváltozás felett lévő bőrfelszín pirosas, sötétbarna elszíneződést mutathat és gyakran kifényesedik. Ha tovább halad a folyamat, morzsalékos, gombafertőzésre jellemző bőrkép jelenik meg. A betegek jellemzően nem tapasztalnak viszketést, azonban kiterjedt esetekben ez is előfordulhat.

 

A bőrtünetek bárhol megjelenhetnek, de általában a ruhával nem fedett területeken alakulnak ki: az arcon, karokon, lábakon.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha göb kialakulását érzékeli a bőr alatt, forduljon háziorvosához, és ha korábban járt fertőzött területen, az utazásáról számoljon be neki.

 

A lobomycosis kiváltó okai

A lobomycosis-fertőzést a Lacazia loboi gomba okozza. A betegség az amerikai kontinensen, főként az Amazonas medencéjében fordul elő, és leggyakrabban az erdős területeken dolgozó férfiakat érinti. A kórokozó gomba a talajban, vízben és a növényeken is megtalálható, a szervezetbe valamilyen kisebb sérülésen keresztül jut be. A tapasztalatok szerint emberről emberre nem terjed.

 

A lobomycosis lehetséges szövődményei

A keloidképződés az esztétikai- és pszichológiai gondok mellett funkcionális problémákat is okozhat. Egyes esetekben fekélyessé válhat az érintett bőrfelszín, amely felülfertőződhet. A krónikus eseteknél rosszindulatú laphámsejtes karcinóma alakulhat ki az érintett bőrfelületen.

 

A lobomycosis diagnosztizálása

A betegség diagnózisa a tünetek és a fertőzött területen való utazás ténye alapján, illetve mikroszkópos vizsgálattal történik. A biztos eredményt bőr-biopszia adhatja meg.

 

A lobomycosis kezelése

A betegség kezelésének módja az érintett terület sebészi úton való eltávolítása. Egyes gombaellenes gyógyszerekkel zajlanak próbálkozások, de ezek egyelőre nem tűnnek hatékonynak.

 

A lobomycosis megelőzése

Ha fertőzött területre utazik, és sérülés van a bőrén, fedje el, és ha lehetséges, hordjon minél nagyobb testfelületet takaró ruházatot.

 

KULCSSZAVAK
mikrogomba  |   gombafertőzés  |   tüdő  |   agy
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít