egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A légcsőben és a főhörgőben kialakuló daganatok nagyon ritkák (az összes diagnosztizált daganat kb. 0,1-0,4%-a). Diagnosztizálásuk gyakran csak későn történik meg, mivel tüneteik csak előrehaladott betegség esetén jelentkeznek, emellett igen hasonlóak más légzőszervi betegségekéhez.

 

A légcső és a főhörgő a légút kezdeti szakasza, amely be- és kilégzéskor biztosítja a levegő áramlását a tüdők léghólyagocskáiig, illetve vissza a külvilág felé. A légcsőben és a főhörgőkben jelentkező daganatok lehetnek jó- és rosszindulatúak is.

 

A korai diagnózis meghatározza a betegség kimenetelét (prognózisát), így amennyiben hosszú ideje nem múló, vagy éppen gyorsan kifejlődő, megmagyarázhatatlan légzőszervi tüneteket tapasztal, forduljon háziorvosához!

 

A légcső daganatainak legfőbb tünetei

A légcső hátsó területének rugalmassága, tágulékonysága miatt a légcsőszűkülettel járó tünetek csak későn jelentkeznek – ekkor a daganat a légcső átmérőjének már mintegy 60-70%-át foglalja el. Az ezt megelőző időszakban olyan, nem specifikus tünetek jelentkeznek, amelyek sok más légzőszervrendszeri betegséggel (COPD, asztma, hörgőgyulladás stb.) is járhatnak, így nehéz korán azonosítani a betegséget.

 

A légcső és a főhörgő daganatainak tünetei az alábbiak lehetnek:

 

 • köhögés,
 • légszomj,
 • ziháló, sípoló légzés,
 • rekedtség,
 • vérköpés (a vérzés forrását mindenképpen azonosítani kell!),
 • nyelési nehézség,
 • láz, hidegrázás,
 • gyakran visszatérő légúti megbetegedések.

 

A tünetek a daganat szövettani típusának megfelelően lassan (adenoid cisztás karcinóma) vagy akár pár hét alatt (laphámrák) is kifejlődhetnek.

 

A légcső daganatainak típusai

A légcsőben és a főhörgőben jó- és rosszindulatú daganatok is előfordulhatnak.

 

A légcső jóindulatú daganatai az alábbi típusúak lehetnek:

 

 • kondróma: a leggyakoribb jóindulatú légcsőtumor, az esetek nagy részében a gége területén alakul ki a légcső porcgyűrűinek szövetéből (lásd még: gégerák);
 • hemangióma: a légcsőben található erek, kapillárisok jóindulatú daganata;
 • papillóma: megjelenése karfiolszerű, kialakulása feltehetően összefüggésbe hozható a humán papillomavírussal (HPV). Gyermekek esetén a leggyakoribb jóindulatú légcsődaganat.

 

A légcső rosszindulatú daganatai az alábbi típusúak lehetnek.

 

 • Laphámsejtes karcinóma: a légcsődaganat leggyakoribb típusa, férfiaknál gyakoribb, mint nőknél. Fő kockázati tényezője a dohányzás. Általában a légcső alsó részében alakul ki és gyorsan növekszik. Növekedése során gyakran behatol a légutak nyálkahártyájába, ami fekélyesedést és vérzést okozhat a légcsőben.
 • Adenoid cisztás karcinóma: nagyjából egyenlő arányban fordul elő a 40-60 év közötti nőknél és férfiaknál, a dohányzás nem kockázati tényezője. Sokkal lassabban nő, mint a laphámsejtes karcinóma, emellett kisebb valószínűséggel hatol be a légcső nyálkahártyájába. Emiatt az idő előrehaladtával lassan elzárják a légutakat, mivel a légcső ürege (lumen) felé nőnek és nem a környező szövetek irányába.
 • Karcinoid daganat: a neuroendokrin sejtekből származik, amelyek hormonokat, például szerotonint termelnek. Tünetei a hormontermelésből fakadóan igen jellegzetesek (lásd még: karcinoid szindróma). Nagyon ritka.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben nem megmagyarázható légzőszervrendszeri tünetei vannak, melyek régóta nem múlnak el, vagy éppen nagyon gyorsan fejlődtek ki, forduljon a háziorvosához. A háziorvosa az általános betegvizsgálatot követően szakrendelésre utalhatja tovább, ahol a pontos kivizsgálás megtörténik.

 

Amennyiben véres köpetet tapasztal, a vérzés helyének meghatározása minden esetben kiemelten fontos!

 

A légcső daganatainak kiváltó okai

A rosszindulatú daganat pontos kiváltó oka nem ismert. Feltehetően genetikai-, környezeti- és életmódbeli tényezők egyaránt szerepet játszhatnak a kialakulásában. Az egyik típus, a laphámsejtes karcinóma kialakulását pedig egyértelműen kapcsolatba hozták a dohányzással.

 

A légcső daganatainak diagnosztizálása

A légcső és a főhörgő daganatai diagnosztizálásának legfontosabb eszköze a hörgőtükrözés (bronchoszkópia) és a szövettani mintavétel (biopszia). A hörgőtükrözés során nemcsak a hörgő üregének (lumen) állapotát, hanem endoszkópos ultrahang segítségével a hörgő falának állapotát is vizsgálják.

 

Emellett a daganat kiterjedtségének és az esetleges közeli vagy távoli metasztázisok felderítésére computertomográfiás (CT), illetve pozitronemissziós tomográfiás (PET-CT) vizsgálat is elérhető.

 

A diagnózishoz a tünetek értékelése után gyakran készül légzésfunkciós vizsgálat is.

 

A képalkotó eljárások daganatok felismerésében fontos szerepéről itt olvashat bővebben.

 

A légcső daganatainak kezelése

A légcső daganatainak kezelése attól függ, hogy milyen kiterjedésű és stádiumú a daganat. A kezelési terv akár több típusú terápiát is tartalmazhat párhuzamosan.

 

A légcsődaganatok kezelésére az alábbi terápiák érhetők el.

 

 • Műtéti eltávolítás: mindig a tumor teljes eltávolítása a cél, ha a tumor mérete és a beteg állapota ezt megengedi. Önmagában a műtét nem minden esetben elegendő (főleg, ha a daganatot előrehaladottabb állapotban diagnosztizálták), ilyenkor kiegészítő terápiákra is szükség van.
 • Sugárkezelés: a daganat méretének csökkentésére nagyenergiájú röntgensugarakat használnak. Előfordulhat, hogy a műtétet megelőzően alkalmazzák, hogy a daganat mérete csökkenjen és alkalmassá váljon a beavatkozásra. Általában kis frakciókban, naponta kezelik a betegeket, hétfőtől péntekig (hétvégéken nem) 5-6 hétig, de ez a személyre szabott kezelési protokolltól függően változhat.
 • Kemoterápia: a daganat elpusztítására ún. citotoxikus szereket alkalmaznak, melyeket jellemzően intravénásan kapnak a betegek. Fő terápia is lehet, de az is előfordulhat, hogy a műtét vagy a sugárterápia kiegészítésére adják.
 • Klinikai vizsgálatok: a legújabb fejlesztésű gyógyszerek forgalomba hozatala előtt nagy betegpopuláción próbálják ki a gyógyszercégek a hatékonyságot és biztonságosságot, amihez a feltételeknek megfelelő betegek csatlakozhatnak. A potenciálisan elérhető vizsgálatokról a kezelőorvos tájékoztatását kérje.

 

Az onkológiai kezelésekről bővebben itt olvashat.

 

A légcső daganatainak megelőzése

A légcső daganatainak kifejlődését különböző génmutációk okozzák, melyek kialakulásában a környezeti tényezőknek és az életmódnak is szerepe lehet. A daganat kialakulásának esélyét csökkenteni lehet – többek között – a dohányzás és a stressz minimalizálásával, illetve egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres mozgás beiktatásával.

 

A rákmegelőzésben szerepet játszó életmódbeli tényezőkről bővebben itt olvashat.

 

KULCSSZAVAK
légcső  |   főhörgő  |   daganat  |   rosszindulatú  |   tumor  |   rák
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít