egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Lewy-testes betegségnél az agyban található idegsejtekben a sejteket károsító, abnormális fehérjék, ún. Lewy-testek képződnek, melyek felszaporodása miatt az idegsejtek elpusztulnak.

 

Ennek következtében az agy sorvadni kezd, ami miatt gyógyíthatatlan demencia alakul ki. Főképp idős korban (65 év felett) diagnosztizálják, elsősorban férfiaknál; a beteg szellemi tevékenysége, kognitív gondolkodása gyorsan hanyatlik. A tünetek alapján összetéveszthető az Alzheimer-kórral, a Parkinson-kórral és egyéb, demenciát okozó betegségekkel (pl. vaszkuláris demencia).

 

Lewy-testes demencia tünetei

Tünetei hasonlítanak más demenciák tüneteihez. Kezdetben nehezen felismerhető, enyhe tünetekkel jelentkezik; a szellemi működés, az ítélőképesség napról napra hanyatlik. A tudatállapot és az éberség akár egyik percről a másikra is változhat, zavartság jelentkezhet. Jellemző, hogy a betegek nehezen mozognak, csoszognak, járás közben előre dőlnek, néha elesnek (mint a Parkinson-kórnál). Jellegzetesek a vizuális és akusztikus hallucinációk (összetett és részletes látomások, valamint nem létező hangok, zajok hallása), és üldöztetéses téveseszmék léphetnek fel.

 

Egyéb kísérő tünetei még:

 

  • a nap folyamán figyelme, ébersége erősen ingadozik, változik;
  • óremegés, bizonytalan járás, mozgás lassulása;
  • mimikaszegény arc;
  • depresszió;
  • alacsony vérnyomás;
  • vizelettartási zavar (inkontinencia);
  • beszédkészség korlátozódása;
  • nyelészavar. 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a betegséget jelző tüneteket érzékel magán vagy családtagján, kérjen segítséget háziorvosától a szükséges vizsgálatok megszervezésére és az esetleges szakrendelésre történő beutalásra.

 

Diagnosztizált betegnél a tünetek romlásakor mindenképpen a kezelőorvoshoz kell fordulni, mert a tünetek enyhíthetők, az életminőség javítható a kezelés hatására. 

 

Lewy-testes demencia oka

Kialakulásának oka és rizikófaktorai nem ismertek, azonban a betegségre való genetikai hajlam öröklődik, a Parkinson-kórhoz hasonlóan.

  

Lewy-testes betegség diagnózisa

 A betegség diagnózisa a tünetek alapján felállítható. A kórkép feltérképezésében segít a beteg kórtörténetének felvétele, az orvosi fizikális vizsgálat és a különböző demenciatesztek.

 

Az orvos műszeres képalkotó vizsgálatokat is kérhet (pl. CT, MR, PET, SPECT), hogy más demenciáktól és egyéb betegségektől (pl. agytumor, stroke) el tudja különíteni a betegséget.

 

 

Lewy-testes betegség kezelése

A Lewy-testes betegség visszafordíthatatlan és gyógyíthatatlan betegség, specifikus kezelése nincs.

 

Vannak azonban olyan gyógyszerek, melyekkel a betegség tünetei enyhíthetők, ilyenek a következők:

 

  • kolinészteráz-gátlók és antipszichotikumok (viselkedésváltozás mérséklése);
  • egyes antidepresszánsok (SSRI, a betegséggel járó pszichés teher és a hangulatzavar enyhítése).

 

A gyógyszeres kezelés mellett segítség lehet még a beteg tüneteinek enyhítésében a memóriatréning, a fizioterápia, ergoterápia, zeneterápia, és a kognitív viselkedésterápia.

 

 

Lewy-testes betegség megelőzése

A betegség nem megelőzhető. Jótékony hatású az oxidatív stressz kivédésére alkalmas vitaminok pótlása (A-vitamin, C-vitamin, E-vitaminok), és a vitaminokat nagyobb mennyiségben tartalmazó gyümölcsök, zöldségek bőséges fogyasztása; valamint a fizikai aktivitás fenntartása is előnyös a mentális egészség szinten tartásában (lásd még: Testmozgás és mentális egészség).

KULCSSZAVAK
Lewy-testes betegség  |   demencia  |   Parkinson-kór  |   oxidatív stressz
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít