egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A láz a szervezetet érő külső és belső hatásokra adott természetes válaszreakció. Nem betegség, hanem tünet. A láz a betegséggel szembeni védekezés jele lehet.

 

A testhőmérséklet a nap folyamán az egészséges embereknél is ingadozik: reggel alacsonyabb, az estéhez közeledve fokozatosan emelkedik. A 38 °C-ot meghaladó testhőmérsékletet hívjuk láznak, 37 és 37,9 °C között pedig hőemelkedésről beszélünk.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Lázas állapot esetén célszerű a láz okának megállapítása érdekében a gyermekorvost felkeresni.

 

Mindenképpen kórházi kivizsgálás szükséges, ha:

 

 • az 1–3 hónapos csecsemő testhőmérséklete eléri a 38 °C-ot;
 • a 3–6 hónapos csecsemő láza meghaladja a 39 °C-ot.

 

Mikor szükséges sürgősségi ellátás?

Az 1 hónapnál fiatalabb csecsemő lázas állapota esetén azonnal jelentkezni kell a sürgősségi osztályon!

 

Ismeretlen okból kialakuló láz esetén (állapotuktól függően) részletesebb kivizsgálásra van szükség, de előfordulhat, hogy még ezek után sem sikerül megtalálni a fertőzés forrását.

 

Azonnali ellátás javasolt továbbá, ha gyermeke:

 

 • bágyadt, aluszékony,
 • görcsrohamai vannak,
 • a kiszáradás jeleit mutatja,
 • pontszerű bevérzéseket észlel a testén,
 • a láz több mint 3 napja tart.

 

Figyelem! A felsorolt tünetek észlelése esetén keresse fel a sürgősségi ambulanciát, vagy hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A gyermekkori láz lehetséges okai

Gyermekkorban a láz leggyakoribb oka vírus vagy baktérium okozta fertőzés. A kórokozók többek között torokgyulladást, fülgyulladást, húgyúti fertőzést válthatnak ki.

 

Ritkán felléphet láz védőoltást követően, gyógyszerek hatására, valamint ízületi gyulladások, gyomor-bél rendszeri gyulladásos betegségek, autoimmun betegségek vagy egyes daganatos betegségek esetén is. Utóbbi okok viszont gyermekkorban jóval ritkábbak, mint a fertőzések okozta láz.

 

A láz diagnosztikája gyermekkorban

A lázmérés – az életkori sajátosságok alapján – végezhető a hónaljban vagy a végbélben. 1 éves kor alatt a végbélben, 1–3 éves kor között a végbélben vagy a hónaljban, 3 éves kor felett a hónaljban célszerű mérni.

 

A hagyományos higanyos lázmérők alkalmazása nem ajánlatos, a patikákban már nem is kaphatók. Helyettük a modern digitális hőmérők nagy biztonsággal alkalmazhatók. Egészségügyi intézményekben a fülhőmérő használata is elterjedt. A homlokhőmérő használata a pontatlansága miatt nem javasolt.

 

Fontos, hogy mindig mondja meg a gyermekorvosnak, hol mérte gyermeke testhőmérsékletét. A végbélben mért értékből 0,5 °C-ot le kell vonni: pl. a végbélben mért 38,2 °C a levonást követően 37,7 °C, így hőemelkedésnek tekinthető.

 

A láz okának felderítése és kezelése

A gyermekorvos alaposan megvizsgálja a gyermeket, kizárja a lázzal járó súlyos állapotokat, majd további vizsgálatokat (vérvizsgálat, vizeletvizsgálat, mellkasröntgen) kérhet. Az eredmények ismeretében dönt a további ellátásról. Az is előfordulhat, hogy a láz ismeretlen eredetű marad.

 

A lázas gyermek általában otthon kezelhető, néha azonban szükséges lehet a kórházi ellátás. A láz kezelésére két fő módszert – gyógyszeres vagy fizikális lázcsillapítást – alkalmazhat. A gyógyszeres lázcsillapítást jó közérzetű gyermeknél nem javasolt rutinszerűen alkalmazni.

 

Magas láz esetén a megfelelően alkalmazott hűtőfürdő hasznos lehet. Fontos megjegyezni, hogy a módszer alkalmazása jelenleg intenzív szakmai újraértékelés alatt áll. Amennyiben a hűtőfürdő mellett dönt, mindenképpen tartsa be a következőket:

 

 • A gyermek testhőmérsékletű fürdővízbe üljön, és csak lassan, kifejezetten fokozatosan, maximum 31 °C-ig hűtse a fürdővizet.
 • Ne folytassa a hűtést didergés, vacogás, a száj kékülése esetén, illetve ha már 38 °C-ra csökkent a gyermek testhőmérséklete.
 • Szívbeteg gyermek esetén nagyobb körültekintésre van szükség.

 

Láz esetén kerülni kell a vastag, nagyon meleg ruhák és takarók használatát, mert ezek csökkentik a hőleadás képességét. A láz folyadékveszteséggel jár, ezért ügyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásra.

 

Figyeljen a kiszáradás jeleire, amelyek az alábbiak:

 

 • lepedékes vagy száraz nyelv,
 • aláárkolt szemek,
 • könny és a vizelet mennyiségének csökkenése,
 • csecsemőknél besüppedt kutacs.

 

Számos lázcsillapító gyógyszer – kúp, szirup, csepp, tabletta – vény nélkül beszerezhető a patikákban. Fontos kiemelni, hogy szaliciláttartalmú lázcsillapító nem alkalmazható 12 éves kor alatt. A lázcsillapító gyógyszereket 6 óránként célszerű alkalmazni. Használhat két különböző hatóanyagú lázcsillapítót is, ezeket 3 óránként váltva adhatja a gyermeknek.

 

A lázgörcs

Lázgörcs általában a 6 hónapos és 6 év közötti gyermekeknél jelentkezik. Hosszú távú hatása általában nincs. Lázgörcs esetén nagyon fontos, hogy őrizze meg a nyugalmát. A gyermeket fordítsa oldalára, a veszélyes tárgyakat távolítsa el a közeléből, és mérje a lázgörcs időtartamát.

 

Hívja a 112-t, és kérjen mentőt, ha

 

 • a lázgörcs 5 percnél tovább tart;
 • a gyermek szája elkékül;
 • a gyermeknek nehézlégzése van a roham után;
 • a gyermek fejsérülést szenvedett!
KULCSSZAVAK
láz  |   lázgörcs  |   priznic  |   lázcsillapító  |   görcs  |   aluszékonyság
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít