egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A lepkehimlő (más néven: ötödik betegség, pillangóvírus, erythema infectiosum) egy enyhe lefolyású, kezelés nélkül is néhány nap alatt jól gyógyuló vírusfertőzés, melyet a humán parvovírus B19 fertőzés okozza.

 

Leggyakoribb az 5-10 évesek körében, de előfordulhat felnőtteknél is. A betegség elnevezései utalnak a gyermekkorban előforduló kiütéses betegségek – kanyaró, skarlát, rózsahimlő – sorában elfoglalt helyére, másrészt a legnyilvánvalóbb tünetre, az arcon élénkpiros, lepke alakú foltokban megjelenő kiütésekre.

 

Az lepkehimlő tünetei

A legtöbb esetben a lepkehimlő tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel zajlik. A tünetek megjelenése és lefolyása nagyban függ a beteg életkorától. A fertőzés lappangási ideje 4-20 napig terjedhet.

 

Tünetek gyermekkorban:

 

 • láz,
 • hányinger,
 • fejfájás,
 • orrfolyás,
 • arculcsapásra emlékeztető vörösség a két arcfélen,
 • csipkeszerű kiütés, mely a törzs felől terjed a végtagok felé,
 • sápadtság (vérszegénység jeleként).

 

Tünetek felnőttkorban:

 

 • napokig vagy hetekig tartó ízületi fájdalom, mely a nagy ízületeket érinti;
 • NEM jellemző az arculcsapásra emlékeztető vörösség.

 

Mikor forduljon orvoshoz? 

A lepkehimlő könnyen összetéveszthető más vírusos eredetű – esetleg gyógyszer okozta – kiütésekkel, ezért a tünetek megjelenése esetén mindenképpen vigye gyermekét gyermekháziorvosához, felnőtt esetén forduljon háziorvosához.

 

Krónikus vérszegénység, illetve terhesség esetén, ha a humán parvovírus B19 fertőzés tüneteit tapasztalja, keresse fel háziorvosát vagy nőgyógyászát!

 

A lepkehimlő lehetséges szövődményei

A lepkehimlőt okozó humán parvovírus B19 fertőzés súlyosabb formái az alábbi esetekben fordulhatnak elő:

 

 • krónikus vérszegénység esetén a fertőzés a fejlődő vörösvértestek számának csökkenését okozhatja;
 • a várandósság első harmadában a fertőzés ödéma kialakuláshoz vezethet a magzatban, ami spontán vetélést okozhat;
 • ha a magzat megkapja betegséget az édesanyától, akkor károsodhat a csontvelője: a magzati vörösvértestek élettartama lerövidül, és súlyos vérszegénység alakulhat ki.

  

Az lepkehimlő kialakulása

A betegséget a humán parvovírus B19 (erythrovírus) okozza, és általában télen és kora tavasszal fordul elő. Cseppfertőzéssel terjed: az apró, vírussal telt cseppek tüsszentéskor, köhögéskor jutnak a levegőbe.

 

A megfertőződés után 4-20 nap elteltével jelentkeznek a tünetek, de már a tünetek megjelenése előtt fertőz az egyén. Általában gyermekközösségekben jelenik meg.

 

A fertőzésen átesett betegek életre szóló immunitást szereznek a betegség ellen, így felnőttkorban ritkán, azoknál alakul ki a betegség, akik gyermekkorban nem találkoztak ezzel a vírussal.

 

A lepkehimlő diagnosztizálása

Az arcon megjelenő jellegzetes tünetek alapján a lepkehimlő diagnózisa könnyen felállítható. Egyéb esetekben vérvizsgálattal állapítható meg, hogy az illető átesett-e a betegségen.

 

Az lepkehimlő kezelése

Tünetmentes, vagy enyhe lefolyás esetében nincs szükség célzott kezelésre. A felgyógyulásig ágynyugalom, és a panaszoktól függően tüneti kezelés ajánlott.

 

A fájdalom- és lázcsillapítás érdekében paracetamol vagy ibuprofen tartalmú készítmény szedése jelenthet megoldást. 

 

Szövődményes esetekben kórházi kezelés válhat szükségessé.

  

Az lepkehimlő megelőzése

A betegség ellen nincs védőoltás. Terjedésének megakadályozásában, megelőzésében segíthet a megfelelő higiénia – gondos kézmosás, zsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor – különösen a gyermekközösségekben.

 

A tünetek kialakulásakor a fertőzés esélye már alacsony, ezért nincs szükség a tünetekkel rendelkező gyermekek elkülönítésére, de fontos, hogy a fertőzött gyermek ne érintkezzen várandós kismamával.

  

A lepkehimlő várandósság idején

Várandós vagy gyermekvállalást tervező nőknek javasolt a lehető leghamarabb felkeresni a nőgyógyászukat, ha kapcsolatba kerültek a fertőzéssel vagy esetleg arcukon megjelent a jellegzetes formájú kiütés, mert bár ritkán fordul elő, de a parvovírus károsan befolyásolhatja a magzat fejlődését.

KULCSSZAVAK
lepkehimlő  |   pillangóvírus  |   erythema infectiosum  |   ötödik betegség  |   kiütés  |   humán parvovírus B19  |   erythrovírus
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít