egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az amputáció egy testrész teljes eltávolítását jelenti. A lábujjak vagy a lábfej amputációját ma Magyarországon leggyakrabban érbetegség és cukorbetegség következményeként kialakult keringési elégtelenség miatti üszkösödés következtében végzik. Orvosa csak a legvégső esetben fogja az amputációt, mint kezelési lehetőséget javasolni. Nagyon fontos, hogy az amputáció általában jobb életminőséget fog eredményezni mint a megelőző állapot, mivel csökkenti a nyugalmi fájdalmat, eltávolítja az elhalt szöveteket és megakadályozza az akár halált okozó fertőzések kialakulását.

 

Mikor van szükség lábfejamputációra?

Az artériák (verőerek) látják el oxigénnel és tápanyagokkal a szöveteket. Érelmeszesedés során először zsíros anyag rakódik le az erek belső falán, ami később elmeszesedhet. A lerakódás szűkíti az ér keresztmetszetét, így kevesebb tápanyag jut a szövetekbe. Súlyos esetekben az ér akár teljesen el is elzáródhat, ilyenkor az a terület, amit az artéria ellátott, elhal. Érelmeszesedés kialakítására hajlamosíthatnak a következő tényezők:

 

 

A cukorbetegség nem csak érszűkületet okozhat, hanem az idegeket, csontokat, izmokat, verejtékmirigyeket is károsítja a lábban. Az idegkárosodás miatt a láb érzéketlen lehet, így a beteg nem érez fájdalmat, lába könnyen megsérülhet, ez megnöveli a fertőzések esélyét, ami szintén szövetelhaláshoz vezet.

 

Műtétre akkor van szükség, ha a kezelőorvos által korábban alkalmazott módszerek hatástalannak bizonyultak, a beteg fájdalmai olyan fokúak, hogy az életminőségét jelentős mértékben rontja, a fekélyek nem gyógyulnak, a fertőzés már olyan kiterjedésű, hogy antibiotikummal nem kezelhető és tovább terjed a környező szövetekben. A műtéttel a fájdalom csökkenthető és a fertőzések tovább terjedése megakadályozható, az elhalt szövet eltávolítható. Súlyos esetben a fertőzés vérmérgezést, akár halált is okozhat. A lábfej amputálásával megakadályozható egy későbbi nagyobb műtét is.

 

A lábfejamputáció menete

A műtétet az azt végző orvosok gondosan előre megtervezik. A sebész eldönti az amputáció szintjét. Ha az üszkösödés jól elhatárolt, akkor csak kisebb beavatkozásra van szükség, (például az ujjpercek), ha kiterjedtebb, akkor a teljes lábujjak vagy a lábközépcsontok amputációját végzik el. Többféle altatási és érzéstelenítési módszer is létezik, aneszteziológussal történt egyeztetés után dől el, hogy melyik módszer a legmegfelelőbb a beteg részére, aki antibiotikumot is kaphat a műtét alatt, hogy a fertőzéseket megakadályozzák. Az operáció időtartama az érintett terület nagyságától függ, így negyed órától akár egy óráig is terjedhet. A sebész az elhalt vagy a fertőzött szöveteket eltávolítja és annyi egészséges szövetet hagy meg, amennyit csak lehetséges.

 

Ha az érintett testrész hűvös, ödémás, a szőrzet kihullott, az izmok nyomásérzékenyek vagy összehúzódottak, az erek túl meszesek, az orvos az amputáció szintjét magasabban fogja megválasztani. Elhanyagolt esetben, például ha a gennyes fertőzés gyorsan terjed felfelé a lábszáron, lábszárcsonkolás is indokolttá válhat a lábszár felső és középső harmadánál. Néha csak a műtét közben derül ki, hogy mennyire kiterjedt az elhalás vagy a fertőzés. A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében előfordul, hogy a sebet nyitva hagyja sebész és csak pár nappal később varrja össze. Vákuumos sebgyógyító készülékkel felgyorsítható a gyógyulás.

 

A fekvőbetegosztályon való tartózkodás során a sebet rendszeresen ellenőrzik. Ha indokolt, a beteg átkerülhet a rehabilitációs osztályra. Akár 4-8 hét is szükséges lehet a seb teljes gyógyulásához.

 

A műtét előtt

 • tájékoztatni szükséges az orvost minden szedett gyógyszerről, étrendkiegészítőről;
 • a dohányzást abba kell hagyni;
 • túlsúly esetén fogyás szükséges;
 • rendszeres testmozgással elősegítheti a hamarabbi felépülést.

 

A lábfejamputáció lehetséges szövődményei

Mint minden műtéti beavatkozásnak, így az amputációnak is lehetnek szövődményei. A szövődményekre hajlamosíthat a magas életkor, a rossz általános egészségügyi állapot, az elhízás, az amputáció típusa. Szövődményként előfordulhat:

 

 

Lábfejamputáció után

 • Ha lehetséges, vegyen részt rehabilitációs programon.
 • A lábujjak és a lábközépcsontok amputációja ortopéd cipővel jól ellátható.
 • Az amputáció érzelmileg megterhelő, pszichológus segíthet megbirkózni az új élethelyzettel.

 

Hogy megelőzze a fekélyek, fertőzések kialakulását a csonkon, tartsa be az alábbi ajánlásokat:

 • Fontos a megfelelő lábápolás. Naponta mosson lábat, hidratálja a bőrét.
 • Kényelmes cipőt hordjon, a talpbetétet úgy helyezze a cipőbe, hogy az ne dörzsölje ki a bőrét.
 • Minden este vizsgája át a lábát, hogy vannak-e rajta sebek, tyúkszemek.
 • Minden nap végezzen lábtornát és lábmasszázst, hogy javítsa a lába vérkeringését.
 • Hogy megakadályozza a sérülések kialakulását, ne járjon mezítláb.
 • Szedje megfelelően a gyógyszereit, a vércukor szintjét tartsa a céltartományban.
 • Ne dohányozzon!
KULCSSZAVAK
amputáció  |   lábfej  |   cukorbetegség  |   érbetegség  |   érelmeszesedés  |   dohányzás  |   üszkösödés  |   érszűkület
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít