egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A lágyrészszarkóma összeségében ritka, ám gyermekkorban az egyik gyakori daganatos megbetegedés, melynek számos típusa létezik.

 

A daganat a test kötőszöveteinek sejtjeiben alakul ki, például az izmokban, zsírszövetben, porcokban, idegekben, inakban, az ízületek vagy az erek bélésében.

 

A lágyrészszarkóma típusai

A lágyrészdaganatok elnevezése a sejttípusuk alapján történik. Mintegy 50 altípusú lágyrészszarkóma létezik. A leggyakoribb az izomsejtekben keletkező rabdomioszarkóma, ami általában a 10 év alatti gyermekeknél jelenik meg – de ritkán előfordulhat serdülőknél és felnőtteknél is –, emellett gyakoriak a végtagi lágyrésztumorok.

 

A lágyrészszarkóma egyéb típusai a következők:

 

 • liposzarkóma (zsírdaganat);
 • szinoviális szarkóma (gyakran ízület, pl. könyök vagy térd közelében nő);
 • leiomioszarkóma (simaizomzatban nő);
 • desmoid tumorok és fibroszarkómák (rostos kötőszövetben nőnek).

 

A lágyrészszarkóma tünetei

A gyermekkori lágyrészszarkóma leggyakoribb tünete az egyre növekvő fájdalommentes csomó vagy duzzanat, melyek a test szinte bármelyik területén kialakulhat. Ha a daganat nyomja az idegeket, szerveket vagy az ereket, akkor fájdalom vagy gyengeség, illetve a tumor okozta nyomás következményei (pl. vizelési nehézség) jelentkezhetnek.

 

A lágyrészdaganatok tünetei lehetnek a keletkezésük szerint:

 

 • végtagokból kiinduló szarkóma: fájdalom, tapintható duzzanat, az érintett végtag mozgáskorlátozottsága;
 • mellkas valamely részéből kiinduló szarkóma: légzési nehezítettség, tapintható nyaki nyirokcsomó;
 • arckoponyából kiinduló szarkóma: duzzanat, az arc aszimmetriája;
 • orrmelléküregben kifejlődő szarkóma: az orrmelléküreg-gyulladás tüneteihez hasonló panaszok.

 

A diagnózis felállításakor az esetek 15-25%-ában figyelhető meg áttét, leggyakrabban a tüdőben, ritkábban a csontvelőben, a csontban és a nyirokcsomókban.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha fájdalmatlan, növekvő, nem traumás eredetű csomót vesz észre, forduljon háziorvosához gyermek esetén házi gyermekorvosához!

 

A lágyrészszarkómának nincsenek egyedi, speciális tünetei, így felismerésük nehéz és több időt vehet igénybe. A diagnózist megnehezíti, hogy játék vagy sportolás közben is keletkezhetnek apróbb sérülések a gyermekeken, ezért az esetlegesen megjelenő duzzanatoknak, csomóknak a szülők nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, pedig a lágyrészszarkóma esetében rendkívül fontos a terápia mielőbbi elkezdése.

 

A lágyrészszarkóma kiváltó okai

A lágyrészszarkómák kötőszöveti sejtekből fejlődnek ki, amikor valamilyen genetikai hiba vagy a DNS-t ért károsodás miatt a sejtek osztódása zavart szenved. 

 

A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert, de gyakrabban fordul elő azoknál, akik:

 

 

A zavart szenvedett szöveti fejlődés miatt a sejtek megmaradnak egy korábbi állapotban, majd korlátlan szaporodásnak indulnak.

 

A lágyrészszarkóma diagnosztizálása

A lágyrészszarkóma diagnosztizálásában alapvető fontosságú a kórtörténet felállítása, a teljes testre kiterjedő fizikális vizsgálat (különösen a nyirokcsomók területén), a laboratóriumi vizsgálatok (vérkép, általános kémia, LDH, húgysav), a szövettani vizsgálat, a csontvelővizsgálat, illetve a különböző képalkotó vizsgálatok: CTMR és csontszcintigráfia.

 

A lágyrészszarkóma kezelése

A betegség kezelésében a mielőbbi diagnosztizálás mellett nagyon fontos a kezelési terv gyors felállítása, mert a terápia késlekedése az érintett testrész vagy szerv funkcióromláshoz vezethet.

 

Bizonyos esetekben csak a betegség gondos figyelemmel kísérésére van szükség, de a beteg gyermekek többnyire kombinált kezelést kapnak. A választott kezelés függ a daganat típusától, elhelyezkedésétől, méretétől, növekedési ütemétől és áttétek jelenlététől.

 

A lágyrészszarkóma lehetséges kezelési módjai:

 

 • Sebészeti kezelés: célja a daganat egészének vagy egy részének eltávolítása.
 • Szisztémás kemoterápia: különböző gyógyszerek kombinációját tartalmazhatja, a daganatos sejtek elpusztítására és a távoli áttétek ellátására használják.
 • Sugárterápia: a daganatos sejteket nagy energiájú röntgensugarakkal pusztítják el (a rabdomioszarkóma különösen sugárérzékeny).
 • Célzott terápia: a rákos sejtekre célzottan ható gyógyszerek használata, melynek kevesebb a mellékhatása, mint a kemoterápiának.
 • Egyéb gyógyszerek: hormonterápia vagy nem szteroid gyulladáscsökkentő a daganat növekedésének megállítására.

 

A daganatos gyermekek gyógyulási esélyei jobbak, mint a felnőtteké, de a kilátásaik függnek a daganat típusától, helyétől és növekedésének mértékétől.

 

A lágyrészszarkómás betegek kezelés utáni rendszeres kontrollvizsgálata 5-10 évig javasolt: az 1-2. évben 3 havonta, a 3. évben félévente, majd évente.

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Onkológiai kezelések

Célzott onkológiai terápia 

 

KULCSSZAVAK
daganat  |   tumor  |   rák  |   áttét  |   szarkóma
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít