egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

A kanyaró egy rendkívül fertőző vírusos betegség, amely általában enyhe lefolyású, de komoly szövődményekkel is járhat. Hazánkban a kötelező oltási program miatt rendkívül ritka, de a fejlődő országokban ma is okoz járványokat. A kanyaró csak emberről emberre terjed, így oltással teljes mértékben megelőzhető.

 

A kanyaró főbb tünetei

A kanyaró általában gyermekbetegség, tünetei 10-12 napos tünetmentes lappangási időszak után jelentkeznek és nagyjából 14 napig tartanak.

 

Az első 3-4 napban jellemző tünetek:

  • láz,
  • felső légúti, náthaszerű tünetek (orrfolyás, torokfájás, száraz köhögés),
  • kötőhártyagyulladás,
  • fejfájás, nyakfájás,
  • rossz közérzet.

 

A fertőzés utáni 3-4. napon jelennek meg a szájüregben – általában az elülső őrlőfogak mentén – a betegségre utaló Koplik-foltok (pontszerű fehéres-sárga foltok), melyeket cseresznyepiros gyulladt udvar vesz körbe. A következő fázisban a láz ismét felszökik és a kanyaróra jellemző kiütések jelentkeznek testszerte. Ezek borsó-bab nagyságú vörös foltok, amelyek nyomásra elhalványulnak, akár össze is folyhatnak. A kiütések a fül mögött indulnak, innen terjednek át az arcra, törzsre, végül a végtagokra. A betegség végén a kiütések eltűnnek először az arcról, végül az alsó végtagokról, a láz csökken és a korábban csökkent étvágy is visszatér.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a jellemző tüneteket észleli, telefonon értesítse házi- vagy gyermekorvosát. Ne menjen emberek környezetébe, mivel a kanyaró rendkívül fertőző betegség.

 

A kanyaró kiváltó okai

A kanyarót a nagyon fertőzőképes morbilli vírus okozza, amely cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszentés) terjed. A vírus a tárgyakon is életképes marad pár óráig, így úgy is meg lehet fertőződni, ha valaki fertőzött tárgyhoz nyúl, majd megérinti az orrát, a száját, a szemét. Alapvetően nem veszélyes betegség, de szövődményei akár halálosak is lehetnek. A betegségen való átesés vagy az immunizálás életre szóló védelmet nyújt.

 

A beteg a bőrkiütések megjelenése előtt 3-5 nappal már megfertőzhet másokat és egészen a kiütések elmúlása utáni 4. napig fertőzőképes.

 

A kanyarófertőzés rizikófaktorai közé tartozik:

  • ha valaki nincs beoltva,
  • olyan országba utazik, ahol alacsony az átoltottság,
  • A-vitamin hiány.

 

A kanyaró lehetséges szövődményei

A kanyarónak többféle veszélyes szövődménye is lehet, ezért is érdemes felvenni a védőoltást. Lehetséges szövődmények:

 

A kanyaró diagnosztizálása

A kanyarót általában a klinikai kép, a Koplik-foltok vagy a jellegzetes kiütések alapján diagnosztizálják. Laboratóriumi eszközökkel (vérvizsgálattal vagy torokváladék minta vételével) igazolható a vírus jelenléte a szervezetben.

 

A kanyaró kezelése

Specifikus kezelés nem létezik csak tüneti. A kanyaró kezelésében a láz-és köhögéscsillapítás, illetve a folyadékpótlás az elsődleges. Bakteriális felülfertőződés esetén antibiotikum kezelés szükséges. Ha a beteg környezetében veszélyeztetett emberek (például még be nem oltott csecsemők) élnek, megkaphatják a védőoltást, mely így segít a betegség megelőzésében vagy a tünetek mérséklésében. Lehetőség van passzív immunizálásra is, ilyenkor immunglobulint (ellenanyagot) adnak a fertőzésnek való kitettség (expozíció) után. Fontos, hogy az utóbbi esetben nem alakul ki életre szóló védettség.

 

Ha kanyarós beteg van a háztartásban, törekedni kell a minél teljesebb izolációra. Mivel a vírus nagyon fertőzőképes, igyekezni kell a higiéniai szabályok betartásával a cseppfertőzést elkerülni, gondoskodni szükséges a beteg nyugalmáról, pihenéséről és a bőséges folyadékpótlásról.

 

A kanyaró megelőzése

A kanyaró megelőzésének legjobb módja a védőoltás (MMR vakcina). Ez Magyarországon 1969 óta szerepel a kötelező oltási rendben. Az első vakcinát 15 hónapos korban kapják meg a gyermekek (a védettség 14 nap alatt alakul ki). A második oltást 11 éves korban adják. A teljes védettséghez mindkét oltás beadása szükséges. Az anyai védettség az első néhány hónapban védelmet nyújt a csecsemőknek, ezzel együtt az oltás beadása előtt nem javasolt kanyarójárvány-veszélyes helyre utazni a gyermekkel.

 

A vakcina élő, legyengített vírust tartalmaz, ezért várandósok, károsodott immunrendszerű személyek számára nem adható be. Az oltás által nyújtott védettség nem életre szóló, az fokozatosan gyengül, de a súlyos lefolyás ellen védelmet ad. Egyes munkakörökben felnőttkorban emlékeztető oltást adhatnak. (lásd még: védőoltások)

 

Gyerekek, idősek, várandósok

A kanyaró általában gyerekbetegség, de a nem védett felnőttek is elkaphatják. Felnőttekben általában súlyosabb lefolyású a betegség. Várandósság esetén megnő a koraszülés, az alacsony születési súly és az anyai halálozás kockázata.

KULCSSZAVAK
vírusfertőzés  |   morbilli  |   védőoltás  |   MMR vakcina  |   Koplik-foltok
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít