egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A kanyaró (morbilli) egy rendkívül fertőző vírusos betegség, amely általában enyhe lefolyású, de komoly szövődményekkel is járhat. Hazánkban a kötelező oltási program miatt rendkívül ritka, de a fejlődő országokban ma is okoz járványokat.

 

 A kanyaró általában gyerekbetegség, de a nem védett felnőttek is elkaphatják. Felnőtteknél gyakoribb a súlyos lefolyású betegség. A kanyarót okozó morbilli vírus csak emberről emberre terjed, így a betegség, illetve a járványok kialakulása védőoltással hatékonyan megelőzhető.

 

A kanyaró főbb tünetei

A kanyaró általában gyermekbetegség, tünetei 10-12 napos tünetmentes lappangási időszak után jelentkeznek és nagyjából 14 napig tartanak.

 

Az első 3-4 napban jellemző tünetek:

 

  • láz, rossz közérzet,
  • náthaszerű tünetek (orrfolyás, torokfájás, száraz köhögés),
  • kötőhártyagyulladás,
  • fejfájás, nyakfájás.

 

A fertőzés utáni 3-4. napon jelennek meg a szájüregben – általában az elülső őrlőfogak mentén – a betegségre utaló úgynevezett Koplik-foltok (pontszerű fehéres-sárga foltok), melyeket cseresznyepiros gyulladt udvar vesz körbe.

 

A következő fázisban a láz ismét felszökik és a kanyaróra jellemző kiütések jelentkeznek testszerte. Ezek borsónyi nagyságú vörös foltok, amelyek nyomásra elhalványulnak, akár össze is folyhatnak. A kiütések a fül mögött indulnak, innen terjednek át az arcra, törzsre, végül a végtagokra.

 

Fontos! A beteg a bőrkiütések megjelenése előtt 3-5 nappal már megfertőzhet másokat és egészen a kiütések elmúlása utáni 4. napig fertőzőképes.

 

A betegség végén a kiütések először az arcról tűnnek el, végül az alsó végtagokról, csökken a láz és az étvágy, jobb közérzet is visszatér.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a kanyaróra jellemző tüneteket észleli, telefonon értesítse házi- vagy gyermekorvosát.

 

A beteg lehetőleg ne menjen emberek környezetébe, mivel a kanyaró rendkívül fertőző betegség.

 

A kanyaró kiváltó okai

A kanyarót az erősen fertőzőképes morbilli vírus okozza, amely cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszentés) terjed. Ez a vírus pár órán át a használati tárgyakon, élettelen felületeken is életképes marad, így meg lehet fertőződni ezeken keresztül is, ha a fertőzött felület érintése után az egyén megérinti az orrát, a száját, a szemét.

 

Az esetek többségében a betegség nem súlyos lefolyású, de ritka, szövődményes esetben halálos is lehet. A betegségen való átesés vagy a védőoltással történő immunizálás életre szóló védelmet nyújt.

 

A kanyarófertőzés rizikófaktorai közé tartozik:

 

  • ha valaki nincs beoltva,
  • olyan országba utazik, ahol alacsony az átoltottság,
  • A-vitamin hiány esetén.

 

A vírusfertőzésekről általánosságban külön cikkben olvashat.

 

A kanyaró lehetséges szövődményei

A morbilli-fertőzésnek többféle veszélyes szövődménye is lehet, ezért is érdemes felvenni a védőoltást. 

 

Lehetséges szövődmények:

 

 

Várandósság esetén megnő a koraszülés, az alacsony születési súly és az anyai halálozás kockázata.

 

A kanyaró diagnosztizálása

A kanyarót általában a klinikai kép, a Koplik-foltok vagy a jellegzetes kiütések alapján diagnosztizálják.

 

Laboratóriumi eszközökkel (vérvizsgálattal vagy torokváladék minta vételével) igazolható a vírus jelenléte a szervezetben.

 

A kanyaró kezelése

A morbilli-fertőzéssel szemben specifikus kezelés nem létezik, a terápia a tünetek enyhítéséből áll. A kanyaró kezelésében a láz-és köhögéscsillapítás az elsődleges. Bakteriális felülfertőződés esetén antibiotikum kezelés válhat szükségessé.

 

Ha a beteg környezetében veszélyeztetett emberek (például még be nem oltott csecsemők) élnek, megkaphatják a védőoltást, mely így segít a betegség megelőzésében vagy a tünetek mérséklésében. Lehetőség van passzív immunizálásra is, ilyenkor immunglobulint (ellenanyagot) adnak a fertőzésnek való kitettség (expozíció) után. Fontos, hogy az utóbbi esetben nem alakul ki életre szóló védettség.

 

Ha kanyarós beteg van a háztartásban, törekedni kell a beteg minél teljesebb elkülönítésére az egészséges személyektől. Mivel a vírus nagyon fertőzőképes, igyekezni kell a higiéniai szabályok betartásával a cseppfertőzést elkerülni, gondoskodni szükséges a beteg nyugalmáról, pihenéséről és a bőséges folyadékpótlásról.

 

A kanyaró megelőzése

A kanyaró megelőzésének legjobb módja a védőoltás (MMR vakcina), mely Magyarországon 1969 óta szerepel a kötelező oltások között. Az első vakcinát 15 hónapos korban kapják meg a gyermekek (a védettség 14 nap alatt alakul ki). A második oltást 11 éves korban adják. A teljes védettséghez mindkét oltás beadása szükséges.

 

Az anyai védettség az első néhány hónapban védelmet nyújt a csecsemőknek, de az oltás beadása előtt így sem javasolt kanyarójárvány-veszélyes helyre utazni a gyermekkel.

 

A vakcina élő, legyengített vírust tartalmaz, ezért várandósok, károsodott immunrendszerű személyek számára nem adható be. Az oltás által nyújtott védettség idővel fokozatosan gyengül, de a súlyos lefolyás ellen védelmet ad. Egyes munkakörökben felnőttkorban emlékeztető oltást adhatnak.

KULCSSZAVAK
vírusfertőzés  |   morbilli  |   védőoltás  |   MMR vakcina  |   Koplik-foltok
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít