egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

 

A kábítószer birtoklását, fogyasztását és kereskedelmét Magyarországon a törvény szigorúan tiltja és bünteti. Emellett a kábítószer-használat súlyos egészségügyi kockázatokkal jár. 
Ha drogproblémái vannak, forduljon szakemberhez, kérjen segítséget.

 

A kábítószer-használatról bővebben itt olvashat.

 

 

Az MDMA (metiléndioxi-metamfetamin) az amfetaminszármazékok közé tartozó stimuláns típusú partidrog. Az MDMA-t leggyakrabban színes tabletta formájában (ecstasy- vagy extasytabletta) alkalmazzák. Az MDMA a szervezetbe jutást követően noradrenalin, dopamin és szerotonin felszabadulását idézi elő - ezek a jelátvivő anyagok különböző agyi folyamatokban (örömérzet, motiváció stb.) töltenek be fontos szerepet.

 

Az ecstasy a hazai jogszabályok alapján a pszichotróp szerek 1. jegyzékébe tartozik, a pszilocibinnel, THC-vel (a kannabisz hatóanyaga) és az LSD-vel együtt.

 

Az MDMA megjelenési formája, adagja

Az MDMA-t leggyakrabban színes tabletták formájában árusítják. A tablettákra gyakran valamilyen figurát nyomtatnak, innen erednek a különféle fantázianevek (Rolls-Royce, Tesla, koponya stb.). Az MDMA tisztán, kristály formában is beszerezhető, ez azonban kevésbé jellemző a rekreációs célból való alkalmazás esetén.

 

Az MDMA egyszeri dózisa általában 60 és 150 mg között van. 200 mg feletti adagoknál hallucinogén hatása lehet.

 

Az Európai kábítószer-jelentés (2021) alapján az Európában lefoglalt tabletták MDMA-tartalma átlagosan 160-190 mg közötti, de előfordulnak olyan egyedi tabletták is, amelyek MDMA tartalma a 300 mg-ot is meghaladja! A tabletták átlagos MDMA tartalma az utóbbi években meredeken növekszik, ez jelentősen növeli a kialakuló mellékhatások és mérgezések kockázatát!

 

Az MDMA népszerűségének főleg a tablettában vagy kapszulában való egyszerű alkalmazhatóság kedvez: a használók ilyen formában biztonságosnak tartják, mivel a szájon át való alkalmazással elkerülhetők az intravénás vagy szippantásos használat veszélyei (például a könnyű túladagolás).

 

Az MDMA szervezetre gyakorolt hatásai

Az MDMA hatása a bevételtől számított 4-6 órán keresztül tart, a hatáskezdet ideje a használati módtól függ. A leggyakoribb alkalmazási mód, a tabletták szájon át történő bevétele esetén a hatáskezdet nagyjából 40-60 perc, orrba szippantva pedig mindössze néhány perc szükséges hozzá.

 

Az MDMA aktiválja az agyi önjutalmazó rendszert és igen erős eufóriaérzetet vált ki. Más amfetaminszármazékokkal ellentétben az ecstasy ún. „entaktogén-empatogén” hatással is rendelkezik, melyet a mások által való elfogadottság érzete, egységérzet, érzelmi nyitottság, empátia és  fokozódó szociális készségek megjelenése jellemez.

 

Az MDMA szubjektíven pozitív (pszichés függőséget okozó) hatásai az alábbiak:

 

  • fokozza az ébrenlétet,
  • erős eufóriát okoz,
  • felerősíti az érzékelést,
  • társaságkereső magatartást okoz,
  • fokozza a szexuális vágyat,
  • szeretet- és empátiaérzéssel tölti el a fogyasztót.

 

Az erős eufóriaérzet, valamint az aktivitás fokozódása, a fáradhatatlanság érzete az, amely az ecstasyt pszichés függőséget okozó kábítószerré teszi.

 

Az MDMA negatív hatásai rövid és középtávon alkalmazva az alábbiak:

 

 

A használatot követően jellemzően lehangoltság, depressziós állapot alakul ki, melyet a köznyelv "suicide Tuesday"-nak is nevez. Ennek oka, hogy az agyi jutalmazó rendszer jelátvivő molekulái (neurotranszmitterek) kiürülnek a szerhasználat hatására, ami megnöveli az öngyilkossági kockázatot is  – ez a hatás is emeli az újabb MDMA, vagy egyéb kábítószer fogyasztásának esélyét.

 

Az MDMA-túladagolás és -mérgezés tünetei

Az MDMA használat mérgezéses tünetekkel is járhat. Ezeket okozhatja az MDMA túladagolása, vagy a tablettában a hatóanyag helyettesítésére szolgáló egyéb pszichotróp- és szennyezőanyagok jelenléte. Az illegális előállítás és ismeretlen eredet miatt a fogyasztó nem tudja, hogy a vásárolt tabletták hatóanyag-tartalma pontosan mennyi.

 

Az akut mellékhatások között a legfontosabb a testi hőszabályozás romlása (hyperpyrexia), mely a testhőmérséklet emelkedésével jár és mérgezéses tüneteket okozhat. Különösen zárt terekben, klubokban, testmozgás esetén, nagy tömegben, dehidrálódott személyekben jelenthet veszélyt, mivel a testhőmérséklet akár 40-42°C-ra is emelkedhet. Tünetei nagyon emlékeztetnek a hőguta vagy bizonyos mérgezések tüneteire: a tánctéren összeeső, görcsölő, magas vérnyomású, magas testhőmérsékletű, izzadó, tág pupillájú fiatalok esetében gyanakodni kell az MDMA túladagolására.

 

Az MDMA-fogyasztás során bekövetkező halálesetek leggyakoribb okai az alábbiak lehetnek:

 

  • hőguta és kiszáradás;
  • belső vérzés egyéni érzékenység alapján;
  • egyéb kábítószerrel vagy gyógyszerrel történő együtt fogyasztás (különös tekintettel pl. antidepresszánsok, amfetamin, szívgyógyszerek, potencianövelők stb);
  • vízmérgezés (a használó a vélt hőguta tünetei miatt megijed, és hirtelen túl sok vizet iszik, ami hatására gyorsan hyponatraemia, kóma, akár halál alakul ki).

 

A kábítószer-túladagolásról bővebben itt olvashat.

 

Az MDMA-használat mellet kialakuló tolerancia

Hosszú távon alkalmazva az MDMA-t, többek között az agyi szerotoninkoncentráció jelentősen csökkenhet. Emiatt a szerhasználat által kiváltott szubjektíven pozitív hatások is csökkennek - az első használatok során érzett erős eufória a későbbiekben már csak nagyobb dózissal, vagy egyáltalán nem érhető el (tolerancia alakul ki). Krónikus alkalmazás esetén emellett funkcionális agykárosodások is megjelenhetnek.

 

A funkcionális agyi károsodások tünetei az alábbiak:

 

 

Az MDMA-függőség terápiája

Az ecstasy nem okoz fizikai függőséget, és a pszichés függőség kialakulása (más kábítószerekhez viszonyítva) viszonylag alacsony mértékű. A veszélye abban rejlik, hogy alkalmazása esetén a fiatalok az ecstasy mellett tapasztalható „klubélmény” miatt növekvő rendszerességgel fogyasztják, amivel megnő a módosult tudatállapottal járó balesetek és a szövődmények száma. Ezen kívül a rendszeres fogyasztás hozzájárul a korábban említett agyi károsodások (leggyakrabban alvás- és hangulatzavarok) kialakulásának esélye.

 

Az MDMA túladagolása esetén fontos az óvatos folyadékpótlás, az illetőt hűteni szükséges, súlyos állapotban kórházi ellátásra is szükség lehet. Amennyiben kórházi vagy intenzív ellátásra kerül sor, minden esetben fontos a kezelőorvost tájékoztatni az alkalmazott legális és illegális szerekről, mivel a mérgezéses tünetek kezelése csak ezek ismeretében lehet megfelelő!

 

Az orvos megfelelő tájékoztatása életet menthet, az orvosi titok értelmében büntetőjogi következményektől tartani ilyen esetben nem kell.

 

A drogfüggőségről és a függőségkezelésről bővebben itt olvashat.

KULCSSZAVAK
partidrog  |   drog  |   MDMA  |   extasy  |   függőség  |   abúzus  |   eufória
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít