egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A menstruáció egy természetes folyamat, ami az élettanilag termékeny nőket érinti.  Amenorrhoeának nevezzük azt az állapotot, amikor egy nő valamilyen okból nem menstruál – viszont nem sorolhatók ide azok az állapotok, amikor természetes módon marad el a menstruáció. Ilyenek a serdülőkort megelőző és a változókort követő évek, valamint a terhesség és szoptatás időszaka. Amenorrhoeáról tehát akkor beszélünk, amikor valamilyen patológiás ok áll a menstruáció elmaradása mögött.

 

A betegségnek két formáját különböztetjük meg, az elsődleges és a másodlagos amenorrhoeát.

 

Elsődleges amenorrhoeáról akkor beszélünk, ha egy 16. életévét betöltött lánynak még soha nem volt menzesze. E mögött akár genetikai rendellenességek vagy anatómiai eltérések is lehetnek.

 

Másodlagos amenorrhoea esetén a betegnek korábban már volt (akár rendszeres) ciklusa, a menstruáció azonban három egymást követő hónapban elmarad. A mögöttes okokat minden esetben szükséges kivizsgálni.

 

Az amenorrhoea főbb tünetei

Az amenorrhoea legfőbb tünete természetesen a vérzés elmaradása. A menstruáció kimaradása bizonyos hónapokban teljesen természetes folyamat – stressz, életmódváltás, fogyás, intenzív testmozgás is okozhatja – azonban ha három egymást követő hónapban is elmarad a vérzés, az okot szükséges felderíteni.

 

A menstruáció hiánya mellett általában az eredendő ok szerint egyéb tünetek is megmutatkoznak: nem ritka kísérőtünet a visszatérő fejfájás, a látászavarok, az erősebb arcszőrzet növekedése, a pattanások megjelenése vagy a kismedencei fájdalom.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben az egymást követő harmadik menstruáció is kimaradt, vagy elmúlt 16 éves és még nem jelentkezett az első menstruáció, forduljon orvoshoz!

 

A menstruáció kimaradásának okától függően az alábbi szakorvosokhoz fordulhat a problémával:

 

  • nőgyógyász: abban az esetben, ha a menstruáció kimaradásának oka szervi vagy nőgyógyászati eredetű,
  • endokrinológus: abban az esetben, ha a menstruáció kimaradásának oka hormonális zavar.

 

A vérzés megváltozása esetén az alábbi esetekben érdemes orvoshoz fordulni:

 

 

A területileg illetékes nőgyógyászati rendelő beutaló nélkül felkereshető. 

 

Az amenorrhoea lehetséges okai

A menstruáció kimaradásának számos oka lehet – ezek között vannak teljesen ártalmatlan okok is, de akár veszélyes betegség is állhat a háttérben. A menstruáció kimaradásának okát ezért minden esetben fel kell deríteni.

 

A menstruáció elmaradását okozhatják többek között az alábbiak:

 

  • policisztás ovárium szindróma (PCOS);

 

Az amenorrhoea diagnosztizálása

A menstruáció bármilyen változásával kapcsolatban érdemes kikérni az orvos véleményét, különösen, ha egyéb tünetek is társulnak hozzá. Az orvos alapos mérlegelés után dönt arról, milyen további vizsgálatokra, gyógyszerekre, kezelésekre lehet szükség.

 

Az elmaradt menstruációs vérzés esetén ajánlott elvégzendő vizsgálatok az alábbiak lehetnek: (a szükségesség megítélése azonban orvosi kompetencia és az adott esettől függ!)

 

  • méhnyálkahártya (endometrium) biopszia;
  • sonohysterogram (ultrahangos folyadékos méhűri vizsgálat).

 

Az évente esedékes nőgyógyászati szűrővizsgálat is jó lehetőség arra, hogy bármilyen tünetről, kérdésről beszéljen orvosával. Ne hallgassa el, ha panasza vagy kérdése van, hiszen megnyugtató válaszokat, illetve szükség esetén mielőbb szakszerű segítséget kaphat.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Termékenység

Női nemi szervek

Szexuális egészség

Menstruáció

 

KULCSSZAVAK
menstruáció  |   amenorrhoea  |   menstruáció elmaradása  |   menstruáció hiánya  |   curettage
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít