egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Méhen kívüli terhesség (ektópiás terhesség) az, amikor a megtermékenyített petesejt nem a méh üregébe ágyazódik be, mint normális esetben, hanem a méhen kívül fejlődik, például a petevezetékben.

 

Méhen kívüli terhesség esetén a megtermékenyített petesejt nem képes a normális fejlődésre, és az embrió vagy a magzat halálához vezet. A méhen kívüli terhesség az összes terhesség 1-2 százalékában fordul elő. Az anya, aki sokszor még a várandósság tényéről sem tud, a szövődmények miatt életveszélyes állapotba kerülhet.

 

A méhen kívüli terhesség főbb tünetei

A méhen kívüli terhesség jelei általában az utolsó menstruációs ciklus után 6-8 héttel jelentkeznek a várandósság általános tüneteivel (pl. hányinger, émelygés, mellérzékenység). Leggyakrabban a petevezetőkben fordul elő (98%), de a hasüregben bárhol képes megtapadni a fejlődő embrió.

 

A méhen kívüli terhesség jellemző tünetei:

  • hasi fájdalom,
  • a menstruáció kimaradása (amenorrhea),
  • barnás hüvelyi vérzés vagy időszakos (pecsételő) vérzés,
  • sápadtság, ájulásérzés, eszméletvesztés,
  • húzó deréktáji fájdalom,
  • végbéltáji fájdalom.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Általánosan elmondható, hogy nem szűnő vagy fokozódó hasi panaszok vagy a menstruáció kimaradása esetén kérjen orvosi segítséget.

 

! Ha a vérzés hirtelen és hevesen lép fel, akkor vérnyomásesés és sokkszerű állapot alakulhat ki. A legjellemzőbb, hogy a nő hirtelen erős fájdalmat érez, és elveszti az eszméletét. Mivel a vérzés a hasüreg felé történik, a vérzésnek külső jelei legtöbbször nincsenek.

 

Ha a panaszok alapján felmerül a méhen kívüli terhesség vagy egyéb okból jelentkező kóros vérzés, azonnal menjen be a legközelebbi sürgősségi osztályra, vagy hívja a 112-es segélyhívó telefonszámot, és kérjen mentőt!

 

A méhen kívüli terhesség lehetséges okai

A megtermékenyített petesejt méhüregbe vándorlását lassító vagy megakadályozó tényezők hajlamosíthatnak méhen kívüli terhességre.

 

Az alábbi tényezők növelhetik a betegség kialakulásának valószínűségét:

 

A méhen kívüli terhesség lehetséges szövődményei

Amennyiben a méhen kívüli embrió nem hal el pár hét alatt, alhasi fájdalmat, súlyos esetben életet veszélyeztető belső vérzést okozhat. 

 

A petevezetékben beágyazódott és az idő előrehaladtával ott növekvő embrió viszont szétszakíthatja a petevezetéket, ami életveszélyes, heves vérzést okoz. Ilyen esetben általában hirtelen fellépő fájdalom és súlyos vérzés alakul ki vérnyomásesés és ájulás mellett (lásd még: Sokk).

 

A méhen kívüli terhesség diagnosztizálása

A méhen kívüli terhességet nem könnyű felismerni. A diagnózis felállításához a kezelőorvos kikérdezi a panaszokat, és megvizsgálja a beteget, illetve terhességi tesztet kell végezni. Ha a teszt pozitív, és a panaszok alapján felmerül a méhen kívüli terhesség lehetősége, további vizsgálatok (pl. ultrahangvizsgálat) szükségesek.

 

A méhen kívüli terhesség kezelése

Előfordulhat, hogy a méhen kívüli terhesség során megtapadt embrió magától felszívódik. Amennyiben a terhességet jelző laborértékek normalizálódnak és az ultrahangon nem ábrázolódik a kóros terhesség, valamint a beteg is panaszmentessé válik, akkor spontán gyógyultnak tekinthető. Ilyen esetekben is szükségesek azonban utóvizsgálatok.

 

Korai szakaszban felismert méhen kívüli terhességet gyógyszeresen is lehet kezelni. A készítmény hatására a méhen kívül kialakult terhesség nyom nélkül felszívódhat. A méhen kívüli terhesség leggyakoribb kezelése módja a magzat eltávolítása hasi műtéttel. Súlyos vérvesztés esetén viszont azonnali életmentő műtét szükséges.

 

A méhen kívüli terhesség megelőzése

Már a családtervezéskor kiszűrhető minden olyan betegség vagy elváltozás, amely méhen kívüli terhességet okozhat. Méhen kívüli terhességet követően nagyobb eséllyel alakulhat ki újabb méhen kívüli terhesség. A petevezetékek és a petefészkek állapotától függően jó esély van élettani terhességre.

 

A méhen kívüli terhességen átesett beteg komoly lelki megterhelésnek is ki vannak téve, ezért szüksége van mind a család, mind a szakemberek fokozott támogatására.

KULCSSZAVAK
méhen kívüli terhesség  |   vérzés  |   hasi fájdalom
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít