egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A női nemi működés ciklikus jellegű: egy-egy ciklus során egy petesejt megérése, majd kilökődése és (megtermékenyülés hiányában) a szervezetből való ürülése zajlik a méhnyálkahártya átalakulásával párhuzamosan. A nem megtermékenyített petesejt a hüvelyen keresztül vérzés kíséretében ürül, ezt nevezzük menstruációnak.

 

A menstruáció természetes folyamat, amely az élettanilag termékeny korú nőket érinti. A menstruáció során a beágyazódás befogadására felépült méhnyálkahártya és a nem megtermékenyített petesejt ürül a szervezetből, illetve megindul a következő pete érési folyamata, hogy a megtermékenyülés bekövetkezhessen.

 

A menstruáció, vagy más néven havi vérzés, a szervezet megfelelő működését jelzi; kiegyensúlyozott menstruációs ciklus esetén a teherbeesés is könnyebb. A rendszeres havi vérzés a menopauzáig tart, amely a magyar nőknél átlagosan 45–50 éves kor körül zajlik le.

 

A női nemi ciklus

A női nemi működés nagyjából 28 napos ciklusokban zajlik – minden ciklusban újabb petesejt érik meg és termékenyülhet meg. Ha a megtermékenyülés nem történik meg, a ciklus a menstruációs vérzés megjelenésével kezdődik elölről.

 

A női nemi ciklust érzékeny és bonyolult hormonális változások szabályozzák, így az életkörülményekben bekövetkező változások (pl. sportolás, stressz, betegség, szedett gyógyszerek) könnyen befolyásolhatják. A ciklus követése így fontos információkkal szolgálhat a szervezet működéséről. A menstruációs ciklus első napja a vérzés jelentkezésének első napja, innen kell kezdeni a napok számolását.

 

Az ovulációra (a megérett petesejt kilökődésére) körülbelül félidőben, 14 nappal a menstruáció kezdete után kerül sor. Ekkor történhet meg a megtermékenyülés. Ha a petesejt nem termékenyül meg – vagyis nem következik be terhesség –, az ovuláció után nagyjából két héttel várható a következő menstruációs vérzés.

 

A menstruáció hossza egyénenként változó lehet, általában 3-7 napig tart. Ennek során a szövettörmelékből, vérből és váladékból álló menstruációs folyadék a hüvelyen át távozik a szervezetből. Ennek felfogására ma már különféle eszközök állnak rendelkezésre: egészségügyi betét, tampon, menstruációs kehely, menstruációs bugyi stb.

 

A vérvesztés általában 30-50 ml között van. A kórosan erős menstruáció 80 ml vagy afeletti vérveszteséggel jár, vagy egy hétnél tovább tart (illetve e kettő kombinációja).

 

Az első havi vérzés

Ahogyan a menstruációs ciklus is egyedi, úgy az is személyfüggő, hogy mikor kezdődik egy nő havivérzése. Általában a pubertás hozza el az első vérzést – hazánkban átlagosan 12,6 évesen –, de előfordulhat, hogy már 9 évesen jelentkezik. Ugyanakkor vannak, akik az átlagosnál később, 15-16 évesen kezdenek menstruálni.

 

Általában 16-18 évesen már rendszeres a menstruáció. Amennyiben a menstruációs ciklus nem válik rendszeressé, vagy ha egy lány 16 évesen még nem menstruál, mindenképpen ajánlott felkeresni egy gyermeknőgyógyászt vagy nőgyógyászt, hogy fény derüljön az okára.

 

Lásd még:

 

Serdülőkor lányoknál

Menstruáció hiánya

 

A menstruáció kísérő tünetei

Vannak, akik a vérzésen kívül semmilyen más tünetet nem tapasztalnak a menstruáció során, de előfordul, hogy igen kellemetlen tünetek jelentkeznek a menstruáció előtt, illetve közben. A menstruációs vérzés előtt jelentkező ún. premenstruációs szindróma (PMS) különböző típusú és súlyosságú tüneteket okozhat: hangulatingadozás, ingerlékenység, hasmenés stb.

 

A PMS szokatlanul erős tünetei esetén ún. premenstruációs diszfóriás zavarról beszélünk, amely szélsőséges hangulatingadozásokkal, emésztőszervrendszeri tünetekkel, bőrproblémákkal és idegrendszeri tünetekkel járhat.

 

A menstruációt kísérő gyakoribb tünetek az alábbiak:

 

 • hasi görcsök, alhasi fájdalom;
 • puffadás, hasmenés;
 • pattanások megjelenése;
 • fáradtság, kimerültség;
 • hangulatingadozás;
 • fogíny duzzanata.

 

A menstruációs fájdalom és görcsök kezelésére sokféle, vény nélkül kapható gyógyszer alkalmazható, lásd még: Menstruációs fájdalom enyhítése

 

A menstruáció elmaradásának okai

A nők a menopauza beköszöntéig menstruálnak, de ezt megelőzően is számos oka lehet a havivérzés elmaradásának (amenorrhoea).

 

 A menstruációs vérzés elmaradásának leggyakoribb okai az alábbiak:

 

 • várandósság;
 • szoptatás;
 • krónikus betegségek;
 • magánéleti vagy munkahelyi stressz,
 • fokozott lelki vagy fizikai terhelés (túlzásba vitt sportolás);
 • hormonális problémák;
 • túl alacsony testsúly, jelentős fogyás.

 

Egyes gyógyszerek (pl. hormonális fogamzásgátlás) hatására is leállhat a havivérzés – ez azoknak a nőknek akár segítséget is jelenthet, akiknek a vérzése túl erős, vagy nagy fájdalommal jár (ennek lehetőségéről vagy szükségességéről szakember tud tájékoztatást adni).

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben panaszai visszatérők, és már a hétköznapi tevékenységeket is jelentősen befolyásolják, keresse fel nőgyógyászát, vagy kérjen segítséget háziorvosától!

 

Ha az alábbiak közül egy vagy több tünet fennáll, feltétlenül ajánlott orvoshoz fordulni:

 

 

A területileg illetékes nőgyógyászati szakrendelés beutaló nélkül felkereshető.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Női nemi szervek

Szexuális egészség

Fogamzásgátlás 

KULCSSZAVAK
menstruáció  |   menstruáció tünetei  |   havivérzés  |   menstruáció zavarai  |   ciklus  |   ovuláció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít