egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A munkaterápia egy viszonylag új terápiás módszer, mely a mindennapos produktivitás lehetőségét adja meg a beteg számára. A munkavégzés alapvető társadalmi elvárás, és a munkavégzés képessége a legtöbb emberben megvan. A sérülteknek és fogyatékkal élőknek azonban támogatásra van szükségük ahhoz, hogy megtalálják az általuk végezhető munkát és hozzájussanak a munkavégzés lehetőségéhez.

 

Ezeket csoportosíthatjuk az alábbiak szerint:

  • szocioterápia (csoportfoglalkozások),
  • foglalkozásterápia, munkaterápia (kreatív terápiás tevékenységek),
  • szociokulturális tevékenységek (szabadidő hasznos eltöltése).

 

A munkaterápia támogatást nyújt azoknak az embereknek, akiknek egészségi állapota vagy fogyatékossága cselekvőképességüknek gátat szab, gondjaik vannak a mindennapi élet kihívásaival. A munkaterápia során a terapeuta azonosítja a beteg erősségeit és gyengeségeit, és cselekvő, produktív részvételhez segítheti a beteget a mindennapi életben.

 

A terapeuta különböző technikákkal, a környezet megváltoztatásával és új eszközök használatával segíthet megőrizni, visszanyerni vagy erősíteni a beteg függetlenségét. A munkaterápia bármilyen korú embernek hasznos lehet, a gyerekektől az idősebbekig, olyan tevékenységek megtanításával, amelyek tartalommal töltik meg az idejüket. 

 

Terápiás tevékenységek:

  • személyes higiéné, mindennapi tevékenységek, közlekedés;
  • részvétel az oktatásban vagy munkában;
  • szociális tevékenységek;
  • közösségi lét.

 

Munkaterápia és foglalkozásterápia

A munka, mint termelőtevékenység, keretet, célt és tartalmat ad a mindennapoknak, sikerélményt és a hasznosság tudatát biztosíthatja a munkát végzőnek. A munkára való képesség az adott személy számára társadalmi elfogadottságot, státuszt és önértékelést jelenthet. Ezzel szemben a munkavégzés képességének vagy lehetőségének hiánya rombolja az önértékelést. Így a munkaterápia a munkavégzés képességének helyreállítása vagy megtanítása.

 

Nemcsak a betegségre hat, hanem a személyiségre, ezzel kedvezően befolyásolhatja a betegség lefolyását.

 

A munkaterápiával szemben a foglalkozásterápiák nem a termelési tevékenységre irányulnak, hanem az individualizálódási folyamatra helyezve a hangsúlyt, a személyiség kreatív erőit aktivizálják. A foglalkozási terápia általában megelőzi, előkészíti és kiegészíti a munkaterápiát.

 

Munkaterápia és rehabilitáció

A pszichiátriai beteg rehabilitációja során nem a tünetmentesség elérése a cél, hanem az adott környezethez való harmonikus visszailleszkedés. A rehabilitáció fő célja az öngondoskodás megtanítása. A pszichés működésben, az érzelmi és akarati életében károsodott beteg ennek csak egy hosszabb terápiás folyamat után tud eleget tenni. Ennek a terápiás folyamatnak a gyógyszeres és pszichoterápiás (beszélgető terápia) eljárások mellett része a munkaterápia is. Alkalmazása során a beteg személyiségét, megmaradt képességeit figyelembe véve keresik a megfelelő munkatevékenységet. 

Munkaterápia a mindennapokban

A munkaterápia nem csak a sérült vagy fogyatékkal élő személyek állapotán javíthat. A szorongásra, depresszióra hajlamos embereknél vagy a szenvedélybetegeknél a munka fontos kapaszkodót jelent a mentális egészség megőrzésében. Segít a nehéz élethelyzeteken való túljutásban is, mert a fókuszt a problémákról a megoldásokra irányítja, pozitív visszacsatolásokat biztosít, és flow-élményhez juttatja az egyént. Az önkezelés egyik leghatékonyabb módja.

 

KULCSSZAVAK
pszichoterápia  |   foglalkozásterápia  |   rehabilitáció  |   fogyatékkal élő  |   sérült  |   szenvedélybeteg  |   flow-élmény
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít