egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A disztímia, más néven minor depresszió, egy krónikus, hosszú ideig tartó hangulatzavar, melynél a tünetek erőssége nem éri el a major depresszióét.

 

Kezelése mindenképpen szükséges, mivel akadályozza a mindennapi életet, a munkát, iskolai tevékenységet és rontja a kapcsolatokat.

 

A disztímia főbb tünetei

A disztímia, a major depresszióhoz hasonlóan nem rosszkedv vagy erőtlenség, hanem olyan hangulatzavar, ami a testet, a hangulatot és a gondolatokat is érinti.

 

A disztímia tünetei általában hullámzó erősségűek. Összességében enyhébb tünetekkel jár, mint a major depresszió, de sokkal hosszabb ideig állhat fenn. Az időszakos erősödés mellett major depressziós epizódok is előfordulhatnak.

 

A disztímia tünetei lehetnek:

 

 • a mindennapi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése;
 • szomorúság, üresség érzése;
 • reménytelenség;
 • fáradtság, energiahiányos állapot;
 • alacsony önértékelés, túlzott önkritika;
 • döntéshozás és a koncentráció nehézsége;
 • ingerlékenység, düh;
 • csökkent aktivitás, hatékonyság;
 • emberekkel való találkozások kerülése;
 • múltat illető bűntudat;
 • rossz étvágy vagy túlevés;
 • alvászavarok.

 

Sok esetben a beteg hozzászokik a kellemetlen tünetekhez, mivel azok nem kifejezetten erősek, de a disztímia gyógyításában is fontos, hogy minél hamarabb megszülessen a diagnózis, és elkezdődjön a kezelés.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fenti tüneteket tapasztalja, forduljon háziorvosához, aki segíteni fog a megfelelő szakember megtalálásában, vagy keresse fel a területileg illetékes pszichiátriai szakrendelést.

 

Tartósan fennálló, visszatérő lelki gondok esetén hívhatja a 0–24 órás, ingyenesen elérhető Lelki Elsősegély Szolgálatot is a 116-123-as számon.

 

A Lelki Elsősegély Szolgálat munkatársai krízishelyzetekben és tanácsadás céljából is rendelkezésre állnak.

 

A disztímia kiváltó okai

A betegség pontos oka nem ismert, a major depresszióhoz hasonlóan valószínűleg több tényező is szerepet játszik benne. Megjelenése családi halmozódást mutat, és kétszer gyakoribb nőknél, mint férfiaknál.

 

Biológiai és kémiai okok

A depresszió bármelyik formájában szenvedők agyában kimutathatók bizonyos eltérések. Ezek szerepéről jelenleg is kutatások folynak.

 

Az idegrendszer működésében és a hangulat kialakításában nagy szerepet játszó ingerületvezető anyagok (neurotranszmitterek) szintjének megváltozása, egyensúlyának felborulása egyértelműen hozzájárulhat a depresszió kialakulásához.

 

Bizonyos életkörülmények

Egy fontos személy elvesztése, kilátástalan élethelyzetek, elszigeteltség, tartós erős stressz, gyerek- és felnőttkori traumák is kiválthatnak disztímiát.

 

A betegség további rizikófaktora a negatív, túlzottan önkritikus személyiség, a segítség elérhetőségének hiánya és mentális betegségek, például személyiségzavar megléte.

 

A disztímia lehetséges szövődményei

A disztímia a major depresszióhoz hasonlóan betegség, melyet kezelni kell. A beteg önerőből nem képes meggyógyulni. A betegek 70-80%-ánál egyidejűleg személyiségzavar is fennáll.

 

A kezeletlen disztímia következményei lehetnek:

 

 

A disztímia diagnosztizálása

Orvosa kikérdezi tüneteiről, fizikai és laboratóriumi vizsgálatokkal kizár egyéb, fizikai eredetű okokat, amelyek depresszív tüneteket okozhatnak (pl. pajzsmirigy alulműködés). A szakorvos pszichológiai értékelést készít, amely segít elkülöníteni a disztímiát más betegségektől, például a major depressziótól, bipoláris zavartól vagy személyiségzavaroktól.

 

A disztímia diagnózisának felállításánál fontos az időtényező: felnőtteknél legalább két éve állnak fenn a tünetek, gyerekek és kamaszok esetében egy éve.

 

A disztímia kezelése

A disztímia kezelésére antidepresszáns gyógyszereket és pszichoterápiát is használnak, gyakran ezek kombinációjával történik a gyógyítás.

 

Mit tehet otthon?

Ha disztímiában szenved, a terápia igénybevétele mellett saját állapotáért mást is tehet:

 

 

Igyekezzen az életét befolyásoló komoly döntések (pl.: munkahelyváltás, válás, házasságkötés) meghozatalát akkorra időzíteni, amikor jobban lesz, vagy egy segítő, megbízható személlyel egyeztesse őket. Legyen türelmes, a depresszió leküzdéséhez idő kell!

 

A disztímia megelőzése

A betegség megelőzése nem könnyű, és mivel gyakran gyermek- vagy serdülőkorban jelentkezik, különösen fontos a korai felismerés és kezelés.

 

A megelőzés érdekében:

 

 • Legyen tisztában azzal, hogy családjában előfordult-e depresszió.
 • Igyekezzen kontrollálni a stresszt, és egészséges önértékelést kialakítani.
 • Nehéz helyzetekben kérjen és fogadjon el segítséget családjától, barátaitól.
 • Az első tünetek jelentkezésekor forduljon szakemberhez!

 

KULCSSZAVAK
disztímia  |   depresszió  |   hangulatzavar  |   krónikus  |   pszichoterápia  |   antidepresszáns
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít