egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Meningococcus fertőzés egy viszonylag ritka kórokozó, a Neisseria meningitidis által okozott betegség, mely gennyes agyhártyagyulladás vagy vérmérgezés formájában jelentkezhet. A Meningococcus fertőzés ellen van elérhető, választható védőoltás.

 

A fertőzött személyek akár 5-50%-a nem betegszik meg, csupán tünetmentesen hordozza a baktériumot (az alsó légutakban természetes módon is jelen lehet, nem feltétlenül okoz mindenkinél betegséget), amíg az immunrendszer le nem küzdi és el nem távolítja azt. Ha a szervezet nem tudja leküzdeni a baktériumot, elkezd szaporodni és szétterjed a szervezetben, kialakítva a rá jellemző tüneteket.

 

A súlyosabb megbetegedés leginkább a csecsemőket, a kisgyermekeket, a serdülőket és a fiatal felnőtteket veszélyezteti a téli-tavaszi hónapokban. Az agyhártyagyulladás (meningitis) és a vérmérgezés akár egyszerre is jelentkezhet.

 

A bakteriális agyhártyagyulladás kialakulása esetén tíz esetből egy halállal végződik, a vérmérgezés pedig akár órák alatt halálhoz vezethet, ezért korai felismerésük, kezelésük és oltással való megelőzésük életet menthet!

 

A Meningococcus fertőzés tünetei

A bakteriális fertőzés lappangási ideje 2-10 nap között változik, mielőtt a tünetek megjelennek.

 

Az agyhártyagyulladás tünetei az alábbiak:

 

 • levertség, fáradtság;
 • hányinger, csillapíthatatlan hányás;
 • magas láz;
 • erős fejfájás, hátfájás;
 • tarkómerevség;
 • fénykerülés;
 • növekvő tudatzavar;
 • eszméletvesztés.

 

A ritkább, de súlyosabb vérmérgezés kialakulása esetén a kórokozó a véráramba jut, és ott gyorsan megkezdi a szaporodást, melynek következtében az erekben a vér alakos elemei összecsapódnak, így a hajszálerek elzáródását és a szervek működési zavarát okozzák.

 

A vérmérgezés tünetei az alábbiak:

 

 • bevérzések (vörös pöttyök) megjelenése a bőrön;
 • letargia, sokk.

 

A vérellátás elégtelensége miatti a vérmérgezés szövődménye lehet szövetelhalás, fekélyesedés és későbbi végtagvesztés (amputáció).

 

Súlyos esetben a bevérzések maradandó agykárosodást vagy halált is okozhatnak. A maradandó agykárosodás nyomán súlyos memóriazavarok, epilepsziás rohamok, egyensúlyzavarok és koncentrációs zavarok alakulhatnak ki.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Akár az agyhártyagyulladásra, akár a vérmérgezésre utaló tüneteket tapasztal, és fennáll a gyanú, hogy a tüneteket Meningococcus okozza, azonnali orvosi kezelésre van szükség!

 

Ha környezetében valakinek a fenti tünetek jelentkeznek – különösen ha magas lázat, tarkómerevséget, fényérzékenységet tapasztal –, hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A Meningococcus fertőzés kialakulásának okai

A Meningococcus fertőzés emberről-emberre terjedő betegség, mely az alábbi módokon terjed:

 

 • köhögés,
 • tüsszentés,
 • csókolózás.

 

Leggyakrabban olyan személyek terjesztik a fertőzést, akiknek az orrában vagy torkában jelen van a Neisseria meningitidis, viszont ők maguk nem betegszenek meg tőle (hordozók).

 

A Meningococcus fertőzés diagnosztizálása

A Meningococcus fertőzés vérvételt követően laborvizsgálattal kimutatható. Amennyiben szükséges, minta vehető a gerinccsatornában található folyadékból is, ezzel igazolható hogy a kórokozó bejutott a központi idegrendszerbe. A mintából ún. tenyészetet indítanak, ami időigényes folyamat, és azt vizsgálja hogy felszaporodik-e a mintából a kórokozó.

 

A Meningococcus fertőzés kezelése

A Meningococcus fertőzés azonnali kezelést igényel – mely általában kórházi körülmények között történik. Fontos, hogy a beteget elkülönítsék betegtársaitól, mivel a kórokozó könnyen terjed. A kezelésére intravénás antibiotikumot alkalmaznak, de sokszor szükségesek további kezelések is a fertőzés kellemetlen tüneteinek csökkentésére.

 

Szükség lehet légzéstámogatásra fennálló légzési nehézségek esetén, a vérnyomás ingadozása vagy vérzési zavarok jelentkezésekor pedig egyéb gyógyszereket is adnak.

 

A Meningococcus fertőzés megelőzése

A Meningococcus fertőzés – más bakteriális fertőzésekhez hasonlóan – az alapvető higiéniás rendszabályok betartásával legtöbbször megelőzhető. Ilyen például a gyakori, megfelelően végzett kézmosás, köhögés esetén az orr és száj eltakarása, betegség esetén az otthonmaradás.

 

A fertőzés terjedése szempontjából a kisgyermekek, különösen az óvodáskorúak – a közös játékok használata és a nehezebben fenntartható higiéniás szabályok miatt – magasabb kockázatnak vannak kitéve, ezért már a gyermekkor egészen korai szakaszában ajánlott a védőoltás felvétele. A védőoltás elérhetőségéről kérje házi gyermekorvosa tájékoztatását!

 

A Meningococcus fertőzés kialakulásának esélyét növeli sok ember egyidejű összeköltözése, például kollégiumi beköltözés esetén. Emiatt kollégiumi beköltözés előtt javasolt felvenni a Meningococcus elleni védőoltást, hogy megelőzze a megfertőződést.

 

További fertőzési kockázatot jelent olyan emberrel való közvetlen érintkezés, aki Meningococcus fertőzött. Ilyen esetben forduljon háziorvosához, aki felírhat profilaktikus (megelőzésre alkalmazott) antibiotikumot, amivel megelőzhető a betegség kialakulása.

 

A Meningococcus elleni védőoltások

Az agyhártyagyulladást okozó Meningococcus baktériumnak több típusa ismert, így a különböző típusú baktériumok ellen többféle vakcina van forgalomban. Magyarországon leginkább a B és a C típus okoz megbetegedéseket, ezért a B és a C típus elleni oltás felvétele mindenképp javallott.

 

Meningococcus B oltás: a Bexsero 2 hónapos kortól adható.

 

Meningococcus C oltás: két féle vakcina van forgalomban, a Menjugate és a NeisVac C, mindkettő 2 hónapos kortól adható.

 

Kombinált vakcinák (A, C, W-135, Y): két féle négy komponensű vakcina (Menveo, Nimenrix) érhető el, mely 4 baktérium típus ellen véd, a Menveo 2 éves kortól, a Nimenrix 1 éves kortól adható.

 

A Meningococcus oltás nem tartozik a kötelező védőoltások közé, így háziorvosától vagy házi gyermekorvosától kell kérnie. Az oltások felvétele különösen ajánlott a csecsemők, kisbabák, kamaszok, zárt közösségben élő fiatalok, léphiányos betegek részére! Az oltási séma függ többek között az életkortól és a vakcina típusától, ezért kérje kezelőorvosa tájékoztatását.

 

A 2 éven aluli gyermekek 70%-os támogatással kaphatják meg a C típus elleni oltást.

 

KULCSSZAVAK
meningococcus  |   gennyes agyhártyagyulladás  |   meningitis  |   vérmérgezés  |   bakteriális fertőzés  |   Neisseria meningitidis  |   védőoltás  |   vakcina
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít