egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A mandulák a nyirokrendszer részei. Fontos szerepet játszanak a szervezet fertőzések elleni védelmében. Az orrmandula az orrgarat boltozatán, a páros torokmandula a torok két oldalán helyezkedik el.

 

A mandulák anatómiája

Torokmandula

A nyirokszövetből álló torokmandulák a garatfal két oldalán, az elülső és hátulsó garatívek között helyezkednek el, szabad szemmel is jól láthatók. Felületükről járatok vezetnek a mandula belsejébe. Az ott található levált hámsejtek, ételmaradékok és baktériumok kisebb mennyiségben a felületére ürülnek.

 

Orrmandula

Az orrmandula az orrüregek mögött, az orrgarat boltozatán helyezkedik el. Szabad szemmel nem látható, ezért vizsgálatához fül-orr-gégész szakorvos szükséges. Legnagyobb méretét 3-5 éves korban éri el, 5-8 éves korban sorvadásnak indul. Felnőttkorban általában az orrmandula elsorvad, vagy akár el is tűnik, védőszerepét más szervek veszik át.

 

A mandulák szerepe

A nyirokrendszer részeként működő mandulák a fertőzések elleni védekezés fontos tényezői. Az orrmandula elsősorban kisgyermekkorban játszik szerepet a védekezésben. A nyirokrendszer – így a mandulák szövete is – gazdag a betolakodó kórokozók elleni védelemben szerepet játszó fehérvérsejtekben. Ezek a sejtek felismerik a betolakodó kórokozókat, és azokra specifikus ellenanyagok, ún. antitestek (immunglobulinok) termelését indítják be. Így alakul ki a szervezet immunválasza a kórokozókkal szemben. Idősebb gyermekeknél és felnőtteknél az orrmandula aktív immunvédekezésben játszott szerepe fokozatosan csökken.

 

A mandulák műtéti eltávolítását szigorú szakmai protokollok, irányelvek szabályozzák (lásd még: Mandulaműtéteknél).

KULCSSZAVAK
torokmandula  |   orrmandula  |   immunrendszer  |   nyirokrendszer  |   fertőzés  |   antitest  |   immunglobulin
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít