egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A mandulagyulladás a torokban és az orrgaratban elhelyezkedő mandulák gyulladása. Elsősorban gyermekeket és fiatal felnőtteket érintő megbetegedés, amelynek gyors belobbanással járó, akut és elhúzódó, krónikus formái léteznek.

 

A mandulagyulladás főbb tünetei

A mandulagyulladás fő tünete a torokfájás, amely nyelésre erősödik. A fájdalomérzet gyakran a fülbe sugárzik. Kisgyermekek esetében előfordulhat, hogy nem panaszkodnak ugyan torokfájásra, de elutasítják az ételt. A mandulagyulladást láz, rossz közérzet, kellemetlen szagú lehelet, fejfájás és hányás is kísérheti. A garat hátsó falán vörös duzzanatok, olykor kis fehér foltok láthatók. Jellemző a nyaki nyirokcsomók megduzzadása és érzékenysége is.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A fenti tünetek esetén szükséges háziorvoshoz fordulni, illetve a beteg gyermeket házi gyermekorvoshoz vinni, különösen láz esetén. A tartósan fennálló, illetve visszatérő mandulagyulladás orvosi kezelése különösen fontos az esetleges későbbi szövődmények elkerülése érdekében.

 

A mandulagyulladás lehetséges okai

A mandulagyulladást főként a cseppfertőzéssel terjedő – köhögéssel vagy tüsszentéssel a levegőbe kerülő – vagy a tárgyak útján a garatba jutó vírus vagy baktérium okozza. A vírusos eredet sokkal gyakoribb a bakteriálisnál. Ebben az esetben a torok és a mandulák vörösek, duzzadtak és fájdalmasak. Bakteriális gyulladás esetén emellett a mandulákon kis fehér foltok jelenhetnek meg, ez az ún. tüszős mandulagyulladás. A tüszős mandulagyulladás garatban látott képe nagyon hasonló az ún. mononucleosis infectiosában látotthoz, ám az egy vírus okozta betegség, amelyhez a nyaki nyirokcsomók fájdalmatlan megnagyobbodása, esetleg lép- és májmegnagyobbodás is társulhat.

 

A mandulagyulladás lehetséges szövődményei

A mandulagyulladás általában néhány nap alatt magától elmúlik, illetve az indokolt esetben alkalmazott antibiotikum-kezelés hatására jól gyógyul. Megfelelő kezelés hiányában előfordulhat a tünetek súlyosbodása, illetve szövődmények fellépése, amelyek a következők lehetnek:

 

 

A mandulagyulladás diagnosztizálása

A diagnózis felállítása a klinikai tünetek alapján történik. A fizikális vizsgálat során az orvos vérbő, duzzadt garatmandulákat, azokon gennyes váladékot, gombostűfejnyi sárgás elváltozásokat (tüszőket) talál. Előrehaladott gyulladás esetén a mandulákon összefüggő lepedékréteg alakul ki. Az orvos steril pálca segítségével mintát vesz a torokváladékból, amelyet gyorsteszttel megvizsgál, vagy mikrobiológiai vizsgálatra küld. Erre azért van szükség, mert ennek eredménye alapján dönthető el, hogy milyen gyógyszer lesz hatásos a fertőzés ellen. Emellett vérvételre és laboratóriumi vizsgálatokra is szükség lehet súlyosabb gyulladásos tünetek, láz esetén. Képalkotó vizsgálatra akkor van csak szükség, ha szövődmény gyanúja merül fel.

 

A mandulagyulladás kezelése

A mandulagyulladás által kiváltott panaszok enyhe fájdalom- és/vagy lázcsillapítóval csökkenthetők. Ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás, a meleg sós vízzel vagy a patikában kapható torokfertőtlenítővel történő toroköblögetés (gargarizálás). Kerülendő az erősen fűszerezett ételek fogyasztása. Baktériumfertőzés esetén az orvos antibiotikumot ír fel, amelyet az előírt adagban és ideig kell szedni. Nem szabad abbahagyni az antibiotikum szedését az orvos által elrendelt idő előtt, mert ez esetben a kórokozó ellenállóvá (rezisztenssé) válhat a szedett gyógyszer hatóanyagával szemben, és újra elszaporodhat a szervezetben. Vírusfertőzés okozta mandulagyulladás esetén nincs szükség antibiotikum szedésére, mivel az antibiotikum nem képes elpusztítani a vírusokat.

 

A mandulák műtéti úton történő eltávolítása csak akkor indokolt, ha a fertőzés gyakran (évente legalább négy-öt alkalommal) megismétlődik, vagy ha tályog alakul ki a mandulában vagy körülötte, illetve ha a többször visszatérő mandulagyulladás következtében másodlagos betegség – például ízületi, szív- vagy vesebetegség – kialakulására van gyanú.

 

A mandulagyulladás megelőzése

A mandulagyulladás megelőzésének fő módja az egészséges, ellenálló immunrendszer. Ehhez elengedhetetlen az egészséges táplálkozás (kiegyensúlyozott, vitaminban gazdag étrend), a naponta, lehetőleg szabad levegőn végzett testmozgás, a higiénés szabályok betartása (gyakori kézmosás), a rendszeres szellőztetés otthon, illetve a munkahelyen. Különösen fontos a megfelelő szájhigiéné és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Kerülendő a rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás. Mellőzze a felső légúti megbetegedésben szenvedő rokonokkal és ismerősökkel való találkozást.

 

Mandulagyulladás gyermek- és időskorban, illetve a várandósság idején

A mandulagyulladás gyakran fordul elő gyermekeknél. A várandósoknak különösen ügyelniük kell egészségük megőrzésére, így a felső légúti fertőzések megelőzésére is. Amennyiben a terhes édesanya panaszai néhány nap elteltével sem enyhülnek, forduljon a háziorvosához.

 

Az idős emberek szervezete kevésbé képes védekezni a fertőzésekkel szemben, ezért az őszi-téli időszakban célszerű fokozottan ügyelniük az egészségükre. Mivel az idősek rendszerint többféle gyógyszert szednek az alapbetegségükre, fontos, hogy az orvosuk tudjon a teljes gyógyszerelésükről, így a torokfájás miatt beszedett étrend-kiegészítőkről, még a gyógyteák fogyasztásáról is. Egyes készítmények ugyanis együtt szedve fokozhatják vagy csökkenthetik egymás hatását, és nemkívánatos mellékhatásaik is lehetnek.

 

KULCSSZAVAK
mandulagyulladás  |   tonsillitis  |   tonzillitisz  |   fertőzés  |   heveny  |   idült  |   tüszős mandula
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít