egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben május 31-e a Dohányzásmentes Világnap, amely elsősorban a dohányzás veszélyeire hívja fel a világ közvéleményének figyelmét. E jeles napon nemcsak a dohányzás egészségkárosító hatásairól érdemes beszélni, hanem a leszokás kedvező élettani hatásairól is.

 

A dohányzásról való leszokást számos módszer és kétszintű intézményrendszer támogatja Magyarországon. Ezek egyike az ún. minimálintervenció, ami a leszokás elhatározására való ösztönzést, valamint a leszokni vágyók szakellátás felé történő irányítását foglalja magában.

 

Első lépés a leszokás felé

A minimálintervenció célja a rendelésen vagy tanácsadáson megjelenő valamennyi páciens dohányzási helyzetének felderítése, továbbá a dohányzók és közülük azoknak a személyeknek az azonosítása, akik hajlandók a közeljövőben abbahagyni a dohányzást.

 

A leszokástámogatás első lépésének helyszíne az alapellátás (háziorvosi rendelés), de azon túlmenően minden orvos-beteg találkozás során megvalósulhat. A minimálintervenció a leszokás támogatásának rövid, alkalmanként néhány perces formája. A módszer alkalmas a mindennapi egészségügyi ellátásban megjelenő páciensek körében a dohányzás tényének azonosítására, az alapszintű tanácsadásra, és – a leszokás szándékát kinyilvánító személyek esetében – a további teendők közös meghatározására.

 

Már egy-egy rövid beszélgetés is megerősítheti a dohányos ember leszokási motivációját. Ha nem is dönt rögtön arról, hogy abbahagyja a dohányzást, előbb-utóbb megérik a gondolat, és akár egy heveny légúti fertőzés vagy egyszerű meghűlés hatására is tovább erősödhet benne az elhatározás. A minimálintervenció azon egyének esetében is célravezető lehet, akik korábban sikertelenül próbáltak leszokni a dohányzásról.

 

A minimálintervenció menete

A leszokástámogatásban alkalmazott minimálintervenció folyamata az alábbi öt lépésből áll:

 

  • Tudakozódás: az orvos vagy egészségügyi szakember rákérdez a páciens dohányzási szokásaira;
  • Tanács: dohányzás esetén a leszokás tanácsolása a dohányzás mellőzése következtében kialakuló kedvező élettani hatások ismertetése mellett;
  • Tájékozódás: az orvos vagy egészségügyi szakember rákérdez a leszokás szándékára;
  • Támogatás: személyre szabott javaslattétel a leszokás módjára vonatkozóan, elindítás a leszokási folyamat útján;
  • Tervezett követés: támogatás átmeneti sikertelenség esetén, bátorítás a leszokás folytatására.

 

A mindennapi gyakorlatban az orvos vagy egészségügyi szakember és a páciens között lezajló ilyen irányú rövid beszélgetésnek akkor is jelentősége van, ha az egyénben még nem érett meg a leszokás gondolata. Ebben az esetben annak feltérképezése történik, hogy miért lenne fontos az egyén számára a dohányzásról való leszokás. Az orvos vagy egészségügyi szakember és a páciens beazonosítják, hogy az illető esetében milyen veszélyeket hordoz magában a dohányzás. Ugyanakkor arról is szó esik, hogy milyen személyes előnyöket jelenthet az egyén számára a leszokás.

 

Az egészségre gyakorolt jótékony hatásokon kívül ugyanis élethelyzetük szerint más-más körülmény motiválhatja az embereket arra, hogy letegyék a cigarettát. Egyesek a súlyos betegségek kialakulását szeretnék elkerülni, másokat a családi körülményeik sarkallják az elhatározásra, például szeretnék látni az unokájuk felnövekedését, vagy meg kívánják kímélni a velük együtt élő családtagokat vagy születendő gyermeküket a passzív dohányzás káros hatásaitól stb. A megbeszélés arra is kiterjed, hogy milyen objektív tényezők akadályozhatják az egyént leszokásban – ilyen lehet például a dohányzó baráti kör –, és azok milyen módon orvosolhatók.

 

Lásd még: Dohányzás mellőzése 

 

A minimálintervenció szereplői

A minimálintervencióban szerepet vállalhatnak a felnőtteket és serdülőket ellátó háziorvosok, az iskola-egészségügy és várandósgondozás területén közreműködő védőnők, a tüdőgondozókban vagy a területi leszokást támogató központokban dolgozó tüdőgyógyász szakorvosok, valamint azok a népegészségügyi szakemberek, akik különböző színtereken – például az Egészségfejlesztési Irodák (EFI) hálózatában – megvalósuló életmód-tanácsadás keretében támogatják a leszokni vágyókat.

 

Út a leszokás felé a minimálintervenciót követően

Mindazoknak, akik fontolóra veszik a cigaretta elhagyását, tudniuk kell, hogy ez az egyik legjobb dolog, amit az egészségük és a jóllétük érdekében tehetnek. Akikben már megérett az elhatározás, folyamatos segítségre számíthatnak, vagyis nem maradnak magukra a leszokás nehéz folyamatában.

 

Amennyiben a dohányos egyén kellően motivált, a további teendőket a leszokást támogató szakemberrel közösen határozzák meg. A programszerű leszokástámogatás keretében speciálisan képzett szakemberek segítik a dohányzás elhagyását egyéni és csoportos tanácsadás, valamint telefonos vagy internetes tanácsadás formájában.

 

Ha abba szeretné hagyni a dohányzást, akkor a következő honlapon és ingyenesen hívható telefonszámon kaphat segítséget, illetve tájékoztatást a lehetőségekről:

www.leszokastamogatas.hu

ZÖLD SZÁM: 06-80-44-20-44

KULCSSZAVAK
dohányzás  |   leszokás  |   orvos-beteg találkozás  |   tanácsadás  |   motiváció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít