egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A megfelelő kézhigiéné a hétköznapokban és az egészségügyi ellátásban is az egészségmegőrzés egyik alapköve. A rendszeres és jól végrehajtott kézmosás hatására mérhetően csökken a fertőző betegségek gyakorisága.

 

A kéz higiénéje az elmúlt két évben, a koronavírus-járvány miatt egyértelműen nagyobb figyelmet kapott, mint korábban. A helyes kézmosási technikák mellett a kézfertőtlenítés is a mindennapok részévé vált. A kéz tisztán tartásának e mellett más ajánlásai is léteznek.

 

A WHO felhívására Magyarország 2010-ben csatlakozott a „Felhívás a betegellátás globális biztonságáért” (Global Patient Safety Challange) programhoz, vállalva az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésére irányuló tevékenységek támogatását, különös tekintettel a kézhigiénés gyakorlat javítására. 

 

A kézhigiéné fontossága

Bőrfelületeink közül kezünk bőre a legszennyezettebb, itt a legnagyobb a kórokozók jelenlétének valószínűsége is, hiszen ez a bőrfelület találkozik legtöbbet külső hatásokkal. Néhány óra alatt akár 1000 baktérium is megtelepedhet a kézen, és onnan más emberekre vagy felületekre is átkerülhetnek. Ez a mindennapokban a fertőző betegségek terjedését segíti elő, az egészségügyben pedig még nagyobb kockázatot hordoz.

 

A megfelelő kézhigiéné megakadályozza a kórokozók terjedését emberről emberre vagy egy felületről egy másik emberre. A kórokozók továbbadásával megszakad a fertőzési lánc, ami a betegségek számának csökkenését eredményezi. Mivel sok vírus és baktérium képes a gazdaszervezeten kívül is életben maradni, így rendkívül fontos a kézmosás azután, ha olyan tárgyakat érintünk meg, melyek sok ember által látogatott helyeken találhatóak. Ilyen helyek például a tömegközlekedés, a liftek, a bankautomaták, a csomagautomaták gombjai, a sorszámkérő automaták, a boltok, a bevásárlókocsik, a nyilvános helyek kilincsei, ajtónyitói, vízcsapjai stb.

 

A kórokozók könnyedén terjednek, amikor

 

 • oda sem figyelve megérintjük az arcunkat, szemünket (óránként átlagosan 16-23 alkalommal),
 • ételt, italt fogyasztunk vagy készítünk mosatlan, piszkos kézzel, vagy utána nem mosunk kezet,
 • orrfújás, tüsszentés, köhögés után más emberhez vagy közösen használt tárgyakhoz érünk.

 

A kézmosás hatékonysága

A rendszeres és megfelelő kézmosás

 

 • 23-40%-kal csökkenti a hasmenéses megbetegedések számát;
 • 16-21%-kal csökkenti a légúti betegségek, például a megfázás előfordulását;
 • 29-57%-kal csökkenti az emésztőszervrendszeri fertőzések miatti hiányzást az iskolából.

 

A megfelelő kézhigiéné segítségével csökkenthető az olyan betegségek átadásának kockázata, mint az influenza, a megfázás, a COVID-19, a szalmonella és az enterovírus fertőzés stb.

 

Mindig mosson kezet:

 

 • étel készítése előtt, közben és után,
 • evés előtt és után,
 • valamilyen seb kezelése előtt és után,
 • hányással, hasmenéssel küzdő beteg ápolása előtt és után,
 • wc használata után,
 • pelenkacsere után,
 • orrfújás, tüsszentés és köhögés után,
 • állat, állateledel, alom és állat székletének érintése után,
 • az állat játékának érintése után,
 • a szemét, szeméttároló érintése után.

 

A megfelelő kézmosás

A kézhigiéné legjobb eszköze a vízzel és szappannal végzett alapos kézmosás. Ehhez bármilyen szilárd vagy folyékony szappan megfelelő, speciális, antibakteriális szappanra a mindennapokban nincs szükség. A víz hőmérséklete nem gyakorol különösebb hatást a kézmosás hatékonyságára. A szappan a vízzel együtt olyan közeget képez, ami eltávolítja a szennyeződéseket és a kórokozókat, az utóbbiakat akár el is pusztítja, és az alapos öblítés során ezek maradványai is eltávoznak a bőrről. A tisztítás terjedjen ki a kéz minden területére, és legalább 20-30 másodpercig tartson. Ne feledjen külön figyelmet szentelni az olyan, gyakran kifelejtett részeknek, mint a köröm vagy a kézhát.

 

Kézmosás után mindig alaposan szárítsa meg kezét, mert a nedves felület jó táptalajt képez a kórokozók elszaporodásának. Ehhez lehetőleg egyszer használatos papírtörlőt vagy tiszta törölközőt használjon.

 

A helyes kézmosás technikájáról bővebben itt olvashat.

 

Kézfertőtlenítők használata

Ha a megfelelő, vízzel, szappannal történő kézmosásra nincs lehetőség, akkor kézfertőtlenítő használata ajánlott. A legalább 60% alkoholt tartalmazó kézfertőtlenítők a kórokozók nagy százalékát képesek elpusztítani. (Ez viszont sosem olyan hatékony megoldás, mint a helyesen elvégzett kézmosás, mivel a kézfertőtlenítők nem távolítják el az összes kórokozót, a szennyeződéseket és az olyan mérgező anyagokat, mint egyes vegyszerek vagy nehézfémek.)

 

Ahogy a kézmosásnál, a kézfertőtlenítők használatánál is figyelni kell arra, hogy alaposan, a kéz minden részére kiterjedve használja.

 

A zselé vagy folyadék állagú fertőtlenítők alternatívája a kézfertőtlenítő kendő, ami szintén akkor hatékony, ha legalább 60% alkoholtartalommal készül. A babák ápolására kapható törlőkendők nem alkalmasak fertőtlenítésre. A takarításhoz kapható, egyszer használatos fertőtlenítő törlőkendők bőrirritációt okozhatnak, ezeket se használja kézfertőtlenítésre.

 

Védelem kesztyűvel

Egyes helyzetekben a kesztyű használata is segít a kézhigiénia megtartásában. A kertészkedésnél, takarításnál, betegápolásnál, kényesebb konyhai alapanyagok feldolgozásánál használjon egyszer használatos vagy más, vízálló anyagú kesztyűt.

 

Kézhigiéné az egészségügyben

Az egészségügy területén különösen nagy szerepe van a megfelelő kézhigiénének. A szabályok betartásával jelentősen mérsékelhetők a kórházi fertőzések. Egészségügyi területen szigorú szabályozás vonatkozik a kézmosás és kézfertőtlenítés eszközeire és azok használatára. Az egészségügyben dolgozók számára ajánlott a köröm rövidre vágása és a műköröm kerülése. A hosszabb köröm rontja a kézmosás és a fertőtlenítés hatékonyságát.

 

A fokozott kézhigiéné az otthoni betegápolásban is kiemelt szerepet játszik, hiszen segítségével csökkenthető a fertőzés kockázata.

 

A kéz ápolása

A gyakori kézmosás és az alkoholos fertőtlenítők használata kiszárítja a bőrt, ami így védtelenebbé válik a fertőzések ellen. A bőr megfelelő állapotának megőrzéséhez használjon ápoló anyagokat tartalmazó szappant, illetve kézápoló krémet, balzsamot.

 

KULCSSZAVAK
kézmosás  |   szappan  |   kézfertőtlenítés  |   kórokozó  |   fertőzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít