egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Magyarországra is megérkezett a fekete himlő elleni védőoltás, melyet majomhimlő indikációban is engedélyeztek: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) bejelentése szerint eddig 2560 adag Jynneos vakcina érkezett hazánkba. Az oltás egy hónap különbséggel beadandó két dózisból áll, így ez a mennyiség 1280 ember oltására elegendő. Bár ez kevésnek tűnhet, az oltásra csak a veszélyeztetett csoportoknak van szüksége.

 

A majomhimlő-fertőzöttek száma nem kiugróan magas az országban, de folyamatosan hétről hétre új esetek kerülnek diagnosztizálásra. A fertőzöttek többnyire kórházi kezelés nélkül, otthonukban gyógyulhatnak. A fertőzés további terjedésének megakadályozása érdekében fontos a veszélyeztetett csoportok oltása. 

 

A majomhimlő elleni oltóanyagot a magasabb kockázatnak kitett személyek igényelhetik. Oltásban részesíthetők azok a férfiak, akik más férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot (men who have sex with men; MSM), amennyiben kórelőzményükben igazolt szexuális úton terjedő betegség szerepel az elmúlt 6 hónapban. Az oltást igényelhetik továbbá az MSM populációhoz tartozó olyan HIV- fertőzöttek, akik több személlyel létesítenek szexuális kapcsolatot.

 

A védőoltást kérhetik mindemellett azon személyek, akikről a járványügyi kivizsgálás során a kontaktkutatás eredményeként bizonyítást nyer, hogy igazolt majomhimlős személlyel szoros kapcsolatba (intim, szexuális) kerültek az utolsó kontaktustól számított 14 napon belül, és/vagy közös háztartásban élnek.

 

Az oltóanyag biztosított azoknak az egészségügyi dolgozóknak is, akik munkájuk során megfertőződhetnek a vírussal.

 

Védőoltások majomhimlő ellen

A majomhimlő évtizedek óta ismert betegség, mely jellemzően Afrikában okozott helyi járványokat, de 2022 májusától több kontinensen megjelent és kezdett elterjedni.

 

Lásd még: A majomhimlő története

 

Imvanex

Az Imvanex (USA: Jynneos, Kanada: Imvamune) vakcina 2022. 07. 22-én kapta meg az alkalmazási engedélyét majomhimlő-indikációban az Európai Unióban. Az Imvanex nem új készítmény, már 2013 óta forgalomban van; eddig a fekete himlő ellen használták. A 2 adagos vakcina a „módosított Ankara vaccinia vírus” (a fekete himlővel rokon vírus) gyengített formáját tartalmazza.

 

ACAM2000

Az ACAM2000 vakcina nincs engedélyezve a majomhimlő-indikációban. Az eredetileg szintén a fekete himlő ellen kifejlesztett oltás Európában jelenleg nem elérhető, viszont Amerikában a gyógyszerhatóság speciális esetekben fenntartja alkalmazásának lehetőségét. A vakcina a fekete himlővel rokon himlővírus gyengített változatát tartalmazza – nem okoz fekete himlőt, de élő vírust tartalmaz, így pl. immunhiányos állapotúak nem kaphatják.

 

Az ACAM2000-el való oltást követően fontos az oltási hely gondozása, nehogy átterjedjen a vírus az oltási helyről a test más részeire vagy más emberekre. Nem hasonlít más oltásokra, vagyis nem a szokásos egy tűszúrásos oltásról van szó. Egy kétágú tűt merítenek a vakcinaoldatba, és a bőrt többször megszúrják a felkar területén. A vírus a beadás helyén szaporodni kezd, ami helyi fertőzést okoz. Az oltás helyén 3-4 napon belül jelentkező fájdalmas, vörös, viszkető folt az oltás sikerességét jelzi.

 

Nem részesíthető védőoltásban, aki már átesett majomhimlő fertőzésen vagy akinek a majomhimlő-gyanús tünetei vannak az oltás időpontjában. Nem kaphatja meg oltását továbbá, akinél oltási ellenjavallat áll fenn. Második oltásban nem részesíthető, aki az első oltás után igazoltan majomhimlőben megbetegedett.

 

Az olthatóságról és annak szükségességéről szakmai szempontok alapján minden esetben az oltóorvos dönt. 

 

A majomhimlő elleni védőoltások végzésére kijelölt oltóhelyek pontos címe, elérhetősége és az oltásokkal kapcsolatos további szükséges információ az NNK honlapján érhető el.

 

A majomhimlő elleni kezelések

A majomhimlő kezelésére jelenleg nincs meghatározott protokoll, van azonban néhány – elsősorban korábban a fekete himlő ellen használt – készítmény, mely súlyos betegség esetén hatékony lehet.

 

A majomhimlő kezelésére hatékony antivirális szerek

 

  • Tecovirimat (ST-246) – a fekete himlő, majomhimlő és tehénhimlő kezelésére hatékony antivirális szer, mely Európa egész területén érvényes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik. A hatóanyag gátolja az említett vírusok ún. V37 fehérjéjének interakcióját egyéb fehérjékkel, ami a vírus gazdasejtekből való kijutásához lenne szükséges, így a terjedését akadályozza meg.
  • Brincidofovir (CMX001) – az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2016-ban fogadta be a hatóanyagot a fekete himlő kezelésére. Bár a majomhimlővel szembeni hatékonyságáról humán vizsgálati eredmények jelenleg még nincsenek, de sejttenyészeteken (in vitro) és állatokon végzett kísérletekben hatékonynak bizonyult. A brincidofovir a vírus ún. DNS-polimeráz enzimét gátolja, amely a DNS megkettőződésében játszik szerepet – így gátolja a vírus szaporodását és ezzel a terjedését.

 

Majomhimlő elleni szerek fejlesztése

A majomhimlő elleni gyógyszerek és védőoltások folyamatos, intenzív fejlesztés alatt állnak. A klinikai vizsgálatok a gyógyszerfejlesztés legfelső lépcsőjét jelentik – ilyenkor a sejtes- és állatkísérletekben már bizonyított hatóanyagokat embereken tesztelik, mielőtt forgalomba kerülhetnének.

 

Kapcsolódó tartalmak:

A majomhimlő és más vírusfertőzések összehasonlítása

Teendők majomhímlő gyanúja esetén

KULCSSZAVAK
majomhimlő  |   oltás  |   himlő  |   kiütés  |   védőoltás  |   Imvanex  |   vakcina
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít