egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Menstruációs Higiénia Napját (Menstrual Hygiene Day, MH Day) minden évben május 28-án rendezik meg. A kampány célkitűzése, hogy 2030-ra a menstruációra ne stigmaként tekintsen a társadalom, hanem a női szervezet élettani működésének természetes részeként, a mindennapi élet szerves velejárójaként. A világnap kijelölése azért esett május 28-ra, mert a menstruációs ciklus átlagos hossza 28 nap, a menstruációs vérzés ideje pedig átlagosan 5 nap.

 

Az elégtelen egészségügyi- és higiéniás ismeretekből, a perzisztáló (tartósan fennálló) tabukból és stigmákból fakadóan a menstruációs termékekhez való limitált hozzáférés és a fejletlen higiéniás infrastruktúra világszerte hátráltatja a nők továbbtanulását, veszélyezteti egészségüket és társadalmi helyzetüket, melynek eredményeként nők és lányok millióit fosztják meg lehetőségeik kibontakoztatásától.

 

Manapság nők millióit stigmatizálják vagy diszkriminálják testük élettani működése, a menstruációjuk miatt. Hátráltatják továbbtanulásukat, hátrányos elbírálásban részesítik őket munkahelyeiken és a mindennapi életben sem kapnak egyenlő bánásmódot a férfiakkal szervezetük fiziológiás működése miatt.

 

A Menstruációs Higiénia Napját globális pártfogói platform, mely összefogja a nonprofit- és kormányzati szervezeteket, egyéni támogatókat, a privát szektor és a média képviselőit, hogy a menstruációs egészséget és -higiéniát népszerűsítsék. A szervezet résztvevői arra fókuszálnak, hogy ledöntsék a menstruációt övező stigmákat, gyarapítsák az emberek ismereteit és megváltoztassák a menstruációt övező negatív társadalmi normákat globális-, nemzeti- és helyi szinteken a döntéshozók bevonásával. A  Menstruációs Higiénia Napját 2014-ben rendezték meg első alkalommal és május 28-án tartják minden évben, de a szervezők és partnereik egész évben dolgoznak azért, hogy:

 

  • feloldják a menstruációt övező tabukat és stigmákat;
  • felhívják a figyelmet a menstruációs termékekhez, a menstruációval kapcsolatos ismeretekhez és a megfelelő higiéniás infrastruktúrához való hozzáférés nehézségeire;
  • biztosítsák a szükséges anyagi forrásokat a fentiek javítására.

 

Mindezen törekvések egy közös célt szolgálnak: hogy 2030-ra olyan világban élhessenek a nők, ahol senkit nem ér hátrányos megkülönböztetés menstruációja miatt. Ez olyan közeget feltételez, ahol a menstruáció biztonságosan, higiénikusan, magabiztossággal és bármiféle szégyenérzet nélkül menedzselhető az alábbiak alapján:

 

  • mindenki hozzáfér a számára megfelelő menstruációs termékekhez;
  • a menstruáció többé nem számít stigmának;
  • mindenki rendelkezik alapvető ismeretekkel a menstruációról;
  • mindenki hozzáfér a tisztálkodáshoz szükséges vízhez, egészségügyi- és higiéniás termékekhez.

 

Részletesebb információk a https://menstrualhygieneday.org honlapon érhetőek el.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Menstruációs eszközök

Rendszertelen menstruáció

Fájdalmas menstruáció

Menstruációs fájdalom enyhítése

Menstruáció hiánya: amenorrhoea

Túl erős menstruációs vérzés: menorrhagia

Vérzés ciklus közben

 

KULCSSZAVAK
menstruáció  |   élettan  |   nő  |   ciklus  |   világnap
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít