egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A metrorrhagia olyan menstruációs zavart jelent, amelyben a vérzés a ciklust nem tartja (rendszertelen), és/ vagy rendellenes mennyiségű vér ürül a hüvelyből.

 

A menstruációs ciklustól függetlenül jelentkező, rendellenes, gyakran tartós és visszatérő vérzés az alábbi formákban is jelentkezhet:

 

  • a menstruációtól független pecsételő vérzés;
  • a menstruációtól független, gyakran tartós, visszatérő vérzés;
  • véres folyás a hüvelyből;
  • alhasi vagy hasi kellemetlen érzés, fájdalom;
  • hasfeszülés;
  • kismedencei teltségérzés;
  • alhasi görcsös fájdalom.

 

A metrorrhagia nem önálló betegség, hanem tünetegyüttes. A kiváltó okok felderítése orvosi segítséget igényel.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a menstruációs ciklustól függetlenül jelentkező vérzést tapasztal, mielőbb felkerese fel nőgyógyászát vagy a területileg illetékes nőgyógyászati rendelőt!

 

A nőgyógyászat beutaló nélkül felkereshető. 

 

A metrorrhagia lehetséges okai

Fiatal nőknél a rendellenes vérzés háttérben általában hormonális eltérés, fertőzés vagy terhesség állhat; azonban a kor előrehaladtával nem zárható ki a szervi elváltozás (pl. méh-, méhnyaki, hüvelyi daganat) sem. A ciklust nem tartó rendellenes vérzés nem önálló betegség, hanem számos egyéb betegség tünete lehet.

 

A háttérben álló gyakoribb okok:

 

 

Mivel a ciklust nem tartó rendellenes vérzés adott kórkép tüneteként jelentkezik, fontos a hátterében álló elváltozás mielőbbi felderítése és kezelése; elkerülve ezzel a vissza nem fordítható, előrehaladott betegségek kialakulását.

 

A metrorrhagia diagnosztizálása

A kezelőorvos (nőgyógyász) gondosan kikérdezi a pácienst a panaszokkal kapcsolatban. A diagnosztizálás magában foglalja a hasi és a hüvelyi vizsgálatot, illetve a hüvelyen keresztül végzett ultrahangvizsgálatot is. Ezen túlmenően a választandó diagnosztikus módszert a beteg életkora és a kórelőzmény határozza meg. A méhkaparásnak fontos szerepe van a diagnózis felállításában és a tünet kezelésben is.

 

Fontos kizárni a fertőzés és a terhesség lehetőségét, ennek érdekében kenetvétel és terhességi próba is történik. A kezelőorvos – megítélése szerint – különböző laboratóriumi vizsgálatokat és képalkotó eljárásokat (ultrahang, CT, MR) is kérhet a diagnózis felállításához.

 

A metrorrhagia kezelése

40 éves kor alatt lehetőség szerint gyógyszeres kezelés ajánlott. Ha azonban a gyógyszeres kezelés nem eredményes, a méhkaparás lehet a gyógyító eljárás. 40 éves kor felett a méhkaparást kötelező elvégezni, elsősorban az ebben a korban gyakrabban előforduló jó- és rosszindulatú méh-, méhnyaki daganatok tisztázása céljából. A méhkaparás során eltávolítják a méhen belüli fogamzásgátló eszközt (IUD), valamint az esetleges polipokat.

 

Ha a rendellenes méhvérzést gyulladás okozza, antibiotikumos kezelés javasolt. Ha a méhkaparék szövettani vizsgálata hormonelváltozásra utal, a ciklus gyógyszeres visszaállítása javasolt. Amennyiben a szövettani vizsgálata során rosszindulatú daganat igazolódik, a megoldás a méh részleges vagy teljes eltávolítása sebészi úton, kiegészítve egyéb kezelésekkel (pl. sugárkezelés).

KULCSSZAVAK
rendellenes vérzés  |   ciklust nem tartó vérzés  |   tartós vérzés  |   menstruáció  |   metrorrhagia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít