egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A korai menopauza a menstruációs ciklus leállása 40-45 éves kor előtt. A fogalom olyan nők esetében használható, akiknél 40 éves életkor körül már megjelennek a változókor tünetei: a menstruáció rendszertelenné válik, majd megszűnik. Ezenkívül hőhullámok megjelenése, alvászavar, hangulatváltozás és csökkent nemi vágy (libidó) is jellemzője lehet a kialakult állapotnak.

 

A korai menopauza okai

Minden olyan veleszületett vagy szerzett rendellenesség, valamint külső tényezők okozta ártalom, amely a petefészkek épségét, illetve a nőinemihormon-háztartás normális működését károsítja, korai menopauzát okozhat.

 

Veleszületett rendellenesség:

 

  • a belső női nemi szervek fejlődési rendellenessége,
  • genetikai rendellenesség,
  • korai petefészek-elégtelenség.

 

Szerzett, külső okok:

 

 

A korai menopauza jellemző tünetei

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fent felsorolt tünetek visszatérően észlelhetők, forduljon kezelőorvosához. Amennyiben a vérzés rendellenessé vagy szabálytalanná válik, esetleg teherbe esési nehézségekbe ütközik, akkor nőgyógyász szakorvos segítségét kell kérni.

 

Korai menopauza diagnózisa

A diagnózist a szakorvos a tünetek alapján állítja fel, amelyet megerősíthet laboratóriumi módszerekkel. Ilyenkor a vérben csökkent ösztrogénszint és emelkedett FSH (tüszőérlelő hormon), illetve LH (luteinizáló hormon) hormonszintek mérhetők. Az ultrahangképen kisebb méretű petefészkek láthatók.

 

Korai menopauza következményei

Az igazolt korai menopauza csökkent nemi vággyal, lelki instabilitással, de akár a termékenység elvesztésével is járhat. Szövődménye lehet a csontritkulás és a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázata.

 

Korai menopauza kezelése

A korai menopauza okozta hormonváltozások tüneteit különböző módon lehet kezelni. A hiányzó hormonok gyógyszeres terápiával pótolhatók – amennyiben a tünetek súlyossága miatt erre szükség van. Fontos az egészséges életmód kialakítása is: ajánlott a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott diéta. Esetenként antidepresszánsok alkalmazása is indokolt lehet.

 

Szűrővizsgálatok

Minden fogamzóképes nőnek javasolt évente a nőgyógyászati kontrollvizsgálat és rákszűrés. A méhnyakrákszűrés és az éves nőgyógyászati kontroll a menopauza beálltát követően is ajánlott.

 

KULCSSZAVAK
menopauza  |   klimax  |   rendszertelen menstruáció  |   hőhullámok
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít