egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az orr- és garatmandulák műtéti eltávolítása (tonsillo adenotomia) viszonylag gyakori gyerekeknél, bár ma már egyre ritkábban végzik A visszatérő, nehezen gyógyuló, krónikus mandulagyulladás (tonsillitis), illetve a légzési és alvási nehézségek miatt indokolt a mandulák műtéti eltávolítása.

 

Az orr- és garatmandulák a nyirokrendszer részei. Funkciójuk a belélegzett vagy lenyelt kórokozók semlegesítése. Az orrmandulák nagyjából hároméves korban a legnagyobbak, majd 7-8 éves korra teljesen visszazsugorodnak arra a méretre, ami a felnőtteknél is jellemző. A megnagyobbodás oka, hogy a legtöbb gyereknél ebben az időszakban több felső légúti fertőzés zajlik le, ami része az egészséges immunrendszer fejlődésének is. A megfelelő időben végzett mandulaeltávolítás nem akadályozza a megfelelő immunvédekezést.

 

Az orrmandula az orr és a torok találkozásánál, az orrgaratban helyezkedik el. A garatmandulák a garat két oldalán vannak.

 

Az orrmandula megnagyobbodása az orron át való légzést akadályozhatja, horkolást, alvás közben pedig légzéskimaradást okozhat. Jellemző tünet lehet az eldugult vagy folyamatosan folyó orr. Ilyen esetben gyakrabban fordulhat elő orrmelléküreg-gyulladás és középfülgyulladás.

 

A garatmandula időszakosan visszatérő gyulladása esetenként nem reagál az antibiotikumos kezelésre és krónikussá válik. Az így kialakuló fertőző góc a szervezet más részeiben is károkat okozhat, előfordulhat miatta ízületi gyulladás, szívbelhártya-gyulladás, veseproblémák, hajhullás is. A megnagyobbodott, gyulladt garatmandula a nyelést is nehezítheti.

 

Mikor indokolt az orr- és garatmandula eltávolítása?

 

Az orrmandula eltávolításának okai:

 

  • légzési, táplálkozási nehézségek (a gyerek szájon át lélegzik),
  • horkolás, alvási légzéskimaradások (alvási apnoe),
  • visszatérő arcüreggyulladás,
  • visszatérő középfülgyulladás.

 

A garatmandula eltávolításának okai:

 

  • légzési, nyelési nehézségek a megnagyobbodott garatmandula miatt,
  • visszatérő, gyógyszeres kezelésre rosszul reagáló mandulagyulladás,
  • krónikus mandulagyulladás, akár tályog kialakulásával.

 

A mandulaműtétre gyermekorvos és fül-orr-gégész szakorvos közös javaslata alapján kerülhet sor. A műtétet lehetőleg 4-5 éves kor felett javasolják, hároméves kor alatt csak nagyon ritkán.

 

Az orr- és garatmandula eltávolítása

A mandulák külön-külön is eltávolíthatók, csak azt kell kivenni, amelyik orvosilag indokolt.

 

A műtétet szájon keresztül, altatásban végzik, a beavatkozás kevesebb mint fél órán át tart.

 

A gyermek általában a műtét utáni napon elhagyhatja a kórházat, a teljes gyógyulási idő nagyjából két hét.

 

Az orrmandulák eltávolítása után néhány nappal az orrhangú beszéd megszűnik. A legtöbb esetben elmúlik a horkolás, a felső légúti gyulladások megszűnnek, és a légzés evés közben sem okoz nehézséget.

 

A garatmandula kivétele után a nyelési nehézség, a visszatérő gyulladások megszűnnek.

 

A mandulaműtét lehetséges szövődményei

A mandulaműtét leggyakoribb szövődménye a vérzés, amely közvetlenül a műtét után, de akár néhány nappal később is jelentkezhet.

 

Ha otthon erősebb vérzést tapasztal gyermekénél, hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

Előfordulhat szövődményként a garatmandula maradványainak bennmaradása, a seb helyi fertőződése.

 

Utókezelés mandulaműtét után

A műtét után elesettség, hányinger, hányás, gyenge vérzés és fájdalom előfordulhat.

 

A műtét utáni legfontosabb feladat a fájdalomcsillapítás, amire napokig szükség lehet. A fájdalom nyelés közben kisugározhat a fülbe, ha ez a fájdalomcsillapítók hatására sem múlik, akkor fülészeti felülvizsgálat indokolt lehet.

 

Fájdalomcsillapításra gyermekeknél, különösen amíg a nyelés nehezített, kúp ajánlott. Aszpirintartalmú fájdalomcsillapító adása tilos, mert növelheti a vérzés és a gyerekeknél előforduló Reye-szindróma kockázatát. Konzultáljon a műtétet végző orvosával a megfelelő fájdalomcsillapítóról.

 

A garatmandula eltávolítása után a sebgyógyulás 10-14 napig tart. Ez idő alatt kerülni kell a forró, fűszeres, savas ételeket és italokat, és az első napokban lehetőleg puha állagú ételt egyen a gyermek. Mivel a nyelés nehézségeket okozhat, különösen fontos figyelni a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására.

 

A műtét után néhány napig tartsa a gyermeket otthonában, de nem szükséges az ágynyugalom. Később is kerülje a nagyobb megerőltetéseket. Ha panaszmentes, közösségbe 1 hét múlva, sportolni nagyjából 2 hét múlva mehet.

KULCSSZAVAK
orrmandula-gyulladás  |   adenoiditis  |   orrmandulaműtét  |   adenotomia  |   mandulagyulladás  |   tonsillitis  |   nyirokrendszer  |   mandulaműtét  |   tonsillectomia  |   tonsillo adenotomia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít