egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A mellékvese egy páros szerv, amely a vesék felső csúcsán, a 11-12. háti csigolya magasságában helyezkedik el. Számos létfontosságú hormont termel, ezért működési zavara – fokozott vagy elégtelen működés – súlyos hormonbetegségekhez vezethet.

 

A mellékvese működése

A mellékvesék belső elválasztású mirigyek, a test hormonrendszerének részét képezik. Az általuk termelt hormonok – adrenalin, noradrenalin, kortizol, aldoszteron – a vérnyomás, az anyagcsere és a test stresszre adott reakciójának szabályozásában vesznek részt.

 

A mellékvesék egy külső rétegből (kéregből) és egy belső rétegből (velőállományból) állnak. A kéreg a hormonális rendszerhez, a velő inkább az idegrendszerhez tartozik. A kéreg működését az agyalapi mirigy szabályozza, amely az agy (hipotalamusz) irányítása alatt áll.

 

A kéregállománynak három része van:

 

 • első réteg: aldoszteront termel, amely a só- és vízháztartás fő hormonja, a vízháztartás és a vérnyomás szabályozásában van szerepe;
 • második réteg: kortizolt termel, amely befolyásolja az anyagcserét (a test energiafelhasználását), változtatja a vércukorszintet, lelassítja az immunrendszert, illetve a stresszre adott reakciókat szabályozza;
 • harmadik réteg: férfi és női nemi hormonokat termel, amelyek a herékbe vagy a petefészkekbe jutnak, ahol tesztoszteronná vagy ösztrogénné alakulnak.

 

A belső réteget, a velőállományt kívülről kötőszöveti tok borítja, amelyből kötőszövetes sövények nyúlnak a kéregállományba, ahol erek és idegek futnak. A velő adrenalint és noradrenalint termel, amelyek szintén a test stresszre adott reakciójában vesznek részt. Olyan változásokat okoznak, amelyek felkészítik a testet a harcra vagy a menekülésre:

 

 • növelik a pulzust és a szívösszehúzódások erejét,
 • tágítják a szívkoszorú és a vázizom ereit,
 • serkentik a gyomor savelválasztását,
 • tágítják a tüdő hörgőit.

 

A mellékvese betegségei

A mellékvese-rendellenességek kialakulásának több oka is lehet, ezek közül a leggyakoribbak:

 

 • daganatos megbetegedések,
 • fertőzések és szövődményeik,
 • genetikai rendellenességek,
 • az agyalapi mirigy elégtelen működése a hormontermelés szabályozásában.

 

Cushing-szindróma

A Cushing-szindrómára a mellékvesekéreg túlműködése jellemző, ami miatt megnő a kortizol szintje. Ez a szervezetben többféle tünetet, panaszt okoz. A szindróma kialakulását  szteroidgyógyszerek nagy dózisban történő, huzamos szedése, esetleg a mellékvese daganata okozhatja. Bármely életkorban előfordulhat, de a leggyakoribb 20–50 éves kor között.

 

Tünetei: a hasi tájékra történő („alma típusú”) zsigeri elhízás (viszcerális elhízás), kipirult arc, cukorbetegség, fáradtság, a teljesítőképesség csökkenése, gerinctáji fájdalom, fejfájás, hangulatváltozás, magas vérnyomás, csontritkulás, menstruációs zavarok, bőrproblémák (striák, pattanások, rossz sebgyógyulási hajlam).

 

A kortizol immungátló hatású, ezért a Cushing-szindrómás betegek fokozottabban érzékenyek a fertőzésekre.

 

Kezelése: ha az emelkedett kortizolszint külső hatás következménye, akkor a kezelés célja a kiváltó ok megszüntetése és a normális hormonális egyensúly helyreállítása. Ez történhet műtéttel, sugárkezeléssel vagy gyógyszerekkel.

 

Addison-kór

Az Addison-kórnak két fő típusa van:

 

  • elsődleges mellékvese-elégtelenség esetén a mellékvesék nem termelnek elegendő kortizolt és aldoszteront;
  • másodlagos mellékvese-elégtelenségben az agyalapi mirigy nem szabadít fel annyi hormont, hogy stimulálja a mellékvesét a kortizol felszabadítására.

 

Az Addison-kór lassan, általában hónapok alatt alakul ki, és elsősorban fiatalkorban vagy középkorúaknál jelentkezik. Kialakulásának oka általában krónikus stresszhelyzet, autoimmun betegség (az immunrendszer a szervezet saját szöveteinek egy részét támadja meg), ritkábban fertőzés, vérveszteség, mellékvese-daganat, tuberkulózis (tbc), 1-es típusú cukorbetegség, de okozhatja minden olyan elváltozás, amely befolyásolja az agyalapi mirigyet (pl. daganat).

 

Tünetei: rossz étvágy, fogyás, fáradtság, izomgyengeség, apátia, depresszió, hasi fájdalom, hányinger, hányás, szédülés, koncentrálási nehézség, nőknél szabálytalan menstruáció, alacsony vérnyomás, néha a bőr elsötétedése, gyermekeknél gyenge növekedés.

 

Kezelése: a betegség egész életen át tartó hormonpótlást igényel.

 

Veleszületett mellékvese-megnagyobbodás

A veleszületett mellékvese-megnagyobbodás (Congenitalis Adrenalis Hyperplasia – CAH) ritka, öröklött rendellenesség, amelyben a mellékvesekéreg túl sok androgén hormont (férfihormont), illetve kevés kortizolt és aldoszteront termel.

 

Tünetei: születéskor a lányoknál nem egyértelmű nemi szervek (nőknél egészséges méh-, de rendellenes hüvelyi fejlődés), szabálytalan menstruációs ciklusok, meddőség, mély hang, túlzott arc- vagy testszőrzet, kóros pattanások; a férfiaknál korai pubertás, megnagyobbodott pénisz. Jellemző a felgyorsult növekedési sebesség és korai csontvázérés, így felnőttkorban alacsony termet alakul ki.

 

Kezelése: a tünetek és szövődmények kialakulása orvosi kezeléssel megelőzhető, ezért fontos a mielőbbi felismerése. A gyógyszeres terápia célja a hormonok normális szinten tartása

 

Conn-szindróma

Conn-szindróma (primer hiperaldoszteronizmus) esetén az egyik vagy mindkét mellékvese a normál mennyiségnél több aldoszteront termel. Az aldoszteron a folyadékürítésen keresztül szabályozza a vérnyomást, és segít egyensúlyba hozni a nátrium és a kálium szintjét a szervezetben. A felesleges aldoszteron arra ösztönzi a veséket, hogy megtartsák a sót, és ne ürítsék ki azt a vizelettel. A nátrium (így tulajdonképpen a só) és a víz visszatartása miatt nő a vér mennyisége a szervezetben, ami magas vérnyomást okoz.

 

A túltermelődés okai lehetnek: a mellékvesekéreg jó- vagy rosszindulatú daganata, a mellékvesekéreg ismeretlen eredetű túlnövése, ritka genetikai okok.

 

Tünetei: nehezen kezelhető magas vérnyomás, gyakori vizelés (poliuria), fokozott szomjúság (polidipszia), fejfájás, hányinger, izomgyengeség, átmeneti bénulások.

 

Kezelése: fontos a magas vérnyomás karbantartása a stroke, a szív- és vesebetegségek elkerülése érdekében. Ha a betegséget a mellékvesék túlműködése okozza, akkor az aldoszteron hatását gátló gyógyszerrel kezelhető; ha az állapotot a mellékvese daganata okozza, akkor a műtéti eltávolítás jelenthet megoldást.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a mellékvese-rendellenességek tüneteit tapasztalja, különösen, ha a tünetek súlyosbodnak vagy gyakoribbá válnak, keresse fel háziorvosát, vagy forduljon endokrinológushoz.

 

A mellékvese-rendellenességek diagnosztizálása

A mellékvesekéreg betegségeinek elsődleges vizsgálati módszerei a nyugalmi és terheléses laborvizsgálatok. A háttérben húzódó betegségek azonosítására a képalkotó vizsgálatok – egyszerű vagy kontrasztanyagos röntgenvizsgálat, ultrahang, CT, MRI – nyújtanak segítséget.

KULCSSZAVAK
mellékvese  |   mellékvese-betegségek  |   hormonok  |   hormonbetegségek  |   belső elválasztású mirigyek  |   adrenalin  |   noradrenalin  |   kortizol  |   aldoszteron  |   vérnyomás  |   anyagcsere  |   stressz  |   agyalapi mirigy  |   Cushing-szindróma  |   Addison-kór  |   veleszületett mellékvese-megnagyobbodás  |   CAH  |   Conn-szindróma
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít