egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A melegkiütés (miliaria) a magas környezeti hőmérséklet hatására bekövetkező intenzív verejtékezéskor kialakuló bőrelváltozás, amely apró, vörös, égő-viszkető foltok, hólyagok formájában jelentkezhet a bőrön.

 

A bőrpír mellett az érintett terület enyhe duzzanata jelezheti a melegkiütés kialakulását.

 

Csecsemő- és gyermekkorban gyakrabban fordul elő. Csecsemőknél többnyire a testhajlatok bőrredőiben és a pelenka által szorosan zárt ágyéki hajlatokban alakul ki.

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

 

Ha a kiütéses terület duzzanata fokozódik, az esetlegesen keletkezett hólyagok gennyesednek, vagy a kiütéses állapot három nap alatt sem enyhül, keresse fel háziorvosát vagy a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelést.

 

Ha a melegkiütések gyermeke bőrén jelentkeznek, és a gyermek állapota három napon belül nem enyhül, kérjen segítséget gyermekorvosától.

 

Amennyiben a bőrtünetekhez láz, rosszullét, megduzzadt nyirokcsomók társulnak, mihamarabb keresse fel a háziorvosi, bőrgyógyászati vagy gyermekorvosi rendelőt.

 

 

A melegkiütés kialakulásának oka

 

A tüneteket magas hőmérséklet és páratartalom hatására a verejtékmirigyek csatornáinak elzáródása okozza. Csecsemőknél – mivel a verejtékmirigyeik még fejletlenek – a melegkiütés gyakrabban fordul elő, mint felnőttkorban.

 

 

A melegkiütés diagnosztizálása

 

A diagnózisra a kiütések, hólyagok fizikai vizsgálatával (megtekintéssel) és az egyéb betegségek (pl. fertőzések) lehetőségének kizárásával kerül sor.

 

 

A melegkiütés kezelése

 

Orvosi – antibiotikumos – kezelést csak az elfertőződött melegkiütés igényel. Ha a viszketés túlzott mértékű, az orvos szteroidos gyulladáscsökkentő krém alkalmazását is előírhatja.

 

A tünetek általában különösebb beavatkozás nélkül megszűnnek, ám a gyógyulás gyorsabb lehet az alábbiak figyelembevételével:

 

  • kerülendő a magas hőmérsékletű környezet, ezáltal a verejtékezés;
  • a gyapjúból, illetve műszálas textíliákból készült ruhaneműk helyett laza, szellős pamut-, lenvászon öltözet viselete javasolt;
  • a hosszan tartó, a bőr felszínén található természetes védőréteget leoldó zuhanyozás, fürdés mellőzendő;
  • a gyulladásos tünetek – viszketés – csökkentésére vény nélkül kapható, ún. antihisztaminos krémek (esetleg tabletták) is alkalmazhatók.

 

 

A melegkiütés megelőzése csecsemőknél

 

A kisbabát tanácsos az időjárásnak, hőmérsékletnek megfelelően, nagy melegben szellősen öltöztetni. Fürdetés után a testhajlatok gondos megszárítása is csökkenti a melegkiütés kialakulásának kockázatát. Érdemes kerülni a műszálas matracok használatát is.

KULCSSZAVAK
melegkiütés  |   miliaria  |   verejtékezés  |   izzadás  |   hiperhidrózis
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít