egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A mellékpajzsmirigyek a pajzsmirigy lebenyei mögött szimmetrikusan elhelyezkedő, négy darab, borsószem nagyságú endokrin mirigy, melyek feladata a parathormon termelése, ami a kalcium- és a foszforanyagcsere, ezáltal a csontanyagcsere szabályozásáért felel. Ha csökken a vér kalciumkoncentrációja, a mellékpajzsmirigyek több hormont termelnek, ha pedig emelkedik, akkor kevesebbet.

 

A mellékpajzsmirigy fokozott működése (hiperparatireózis) lehet elsődleges (primer), másodlagos (szekunder) vagy harmadlagos (tercier).

 

 

Elsődleges hiperparatireózis

 

Ha egy vagy esetleg több mellékpajzsmirigy a szabályozó hormonok hatásától függetlenül, fokozottan működik (a szükségesnél több hormont termel), akkor elsődleges (primer) hiperparatireózisról beszélünk. Ilyenkor annak ellenére, hogy magas a vér kalciumszintje (hiperkalcémia), nem csökken a parathormon kiválasztása. A mellékpajzsmirigy fokozott működésének hátterében a mellékpajzsmirigy

 

  • jóindulatú daganata (adenóma),
  • megnagyobbodása (hiperplázia),
  • rosszindulatú daganata (karcinóma) állhat.

 

Az elsődleges hiperparatireózis főbb tünetei

 

A betegség általános tünetei az émelygés, hányinger, a bő vizelés és fokozott szomjúságérzés. Az elsődleges hiperparatireózis jellemző következménye a csontritkulás, a vesekőképződés, ritkábban pedig a veseműködés romlása.

 

Előfordulhatnak különböző idegrendszeri bántalmak (pl. zavartság, depresszió), vagy kialakulhat fekélybetegség vagy ritkábban hasnyálmirigy-gyulladás is.

 

 

Másodlagos hiperparatireózis

 

Amennyiben valamilyen egyéb betegség miatt a vér kalciumszintje lecsökken, a mellékpajzsmirigy fokozott működéssel igyekszik azt ellensúlyozni. Ilyen állapot veseelégtelenségben, illetve különböző felszívódási zavarokban, D-vitamin-hiányban vagy elégtelen kalciumbevitel mellett fordulhat elő.

 

A másodlagos hiperparatireózis főbb tünetei

 

A másodlagos hiperparatireózis tünetei lehetnek a viszketés, ízületi fájdalmak és egyes idegrendszeri bántalmak, illetve jellemző következménye a csontritkulás, a vérszegénység (anémia) és az érrendszert érintő meszesedés.

 

 

Harmadlagos hiperparatireózis

 

Amikor a másodlagos hiperparatireózis már hosszú ideje fennáll, az egyik mellékpajzsmirigy jóindulatú daganata (adenoma) alakulhat ki. Ilyenkor az érintett mellékpajzsmirigy autonóm módon termel a szükségesnél több parathormont. Ez a kóros állapot szinte kizárólag idült veseelégtelenségben fordul elő.

 

A harmadlagos hiperparatireózis főbb tünetei

 

A mellékpajzsmirigy fokozott működésének ebben a formájában a másodlagos hiperparatireózis fentebb említett tünetei még kifejezettebb módon észlelhetők.

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

 

Amennyiben a hiperparatireózis fentebb részletezett tüneteit észleli, keresse fel háziorvosát. A tünetek hátterében sokféle betegség állhat, ezért fontos az alapos kivizsgálás.

 

 

A mellékpajzsmirigy fokozott működésének diagnosztizálása

 

A betegség kórisméjének megállapításához alapvető a vér laboratóriumi vizsgálata, mely során ellenőrzik többek között a vér kalcium-, foszfor- és hormonszintjeit. Sor kerülhet még röntgenvizsgálatra és csontsűrűség-vizsgálatra is. A kivizsgálás során szükséges a vesekövesség meglétének, valamint a hiperkalcémia egyéb okainak kizárása. Minden esetben elvégzendő a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy ultrahangvizsgálata.

 

 

A mellékpajzsmirigy fokozott működésének kezelése

 

Az elsődleges hiperparatireózis kezelését a mellékpajzsmirigy műtéti úton történő eltávolítása jelenti.

 

A másodlagos hiperparatireózis kezelése elsősorban gyógyszerek adásával, az alapbetegség kezelésével történik, ritka esetekben a műtéti megoldás is szóba jöhet.

 

A harmadlagos hiperparatireózis kezelése az autonóm módon működő mellékpajzsmirigy műtéti úton történő eltávolításából áll.

KULCSSZAVAK
parathormon  |   kalcium  |   foszfor  |   hiperparatireózis  |   hiperkalcémia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít