egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szív pumpafunkciója és az erek falának változó ellenállása következtében létrejövő vérnyomás a szervezetet érő hatások következtében percről percre, óráról órára változik. Ezen túlmenően a különböző napszakokban is eltérő vérnyomás mérhető. A vérnyomást elsősorban a vegetatív idegrendszer és egyes hormonok szabályozzák.

 

Az alacsony vérnyomás (hipotónia) az esetek többségében nem jelent egészségügyi kockázatot, ám a tartósan magas vérnyomás (hipertónia) komoly, több szervet érintő kárt is tud okozni. Magasnak a 140/90 Hgmm feletti vérnyomásérték tekinthető, optimálisnak pedig a 120/80 Hgmm alatti vérnyomás.

 

A magas vérnyomás megjelenhet elsődleges betegségként (primer hipertónia), illetve kialakulhat valamilyen betegség társtüneteként is (szekunder hipertónia). Kezelése attól függ, hogy van-e a magas vérnomyás hátterében álló más betegség, és hogy milyen mértékű a magas vérnyomás.

 

Az életkor előrehaladtával az erek rugalmasságvesztése következtében a vérnyomás mindenkinél fokozatosan nő, ami bizonyos – ellenőrzött – határok között természetes folyamat. A magas vérnyomás előfordulási gyakorisága 60 év felett 60%.

 

A vérnyomásértékek osztályozása

Kategória Szisztolés érték
(Hgmm) 

Diasztolés érték
(Hgmm) 

Optimális

< 120 és

< 80

Normális

120–129 és/vagy

80–84

Magas normális

130–139 és/vagy

85–89

I. fokú magas vérnyomás

140–159 és/vagy

90–99

II. fokú magas vérnyomás

160–179 és/vagy

100–109

III. fokú magas vérnyomás

≥ 180 és/vagy

≥ 10

Izolált szisztolés magas vérnyomás

≥ 140 és

< 90

 

A hipertónia tünetei

A tartósan magas vérnyomás egyik „leggonoszabb” tulajdonsága, hogy sokáig semmiféle tünete nincs. Gyakran pusztán véletlenül fedezi fel a háziorvos, egy rutinvizsgálat során. Ennek oka, hogy a szerveink egy bizonyos fokig képesek hozzászokni a megváltozott körülménekhez.

 

A hosszú ideje fennálló, de lappangó magas vérnyomás viszont éppúgy károsítja a keringési rendszert (szív, vesék, szem, végtagok erei), mint az, amely valamilyen tünettel ad hírt magáról: például fejfájással (általában reggel), tarkótáji nyomásérzéssel, szédüléssel vagy férfiak esetében akár erekciós zavarokkal.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha otthonában legalább 3 alkalommal nyugalomban magas vérnyomásértékeket mért különböző időpontokban, mindenképpen forduljon háziorvosához! Orvos munkáját nagyban segíti, ha vérnyomásnaplót vezet.

 

Amennyiben a beállított gyógyszerek szedése mellett a vérnyomása meghaladja a 140/90 Hgmm-t, forduljon ismételten orvoshoz!

 

Fontos! Szélsőségesen magas (180/120 Hgmm felett) vagy a korábbiakhoz képest abnormális értékek esetén akár sürgősségi beavatkozásra is szükség lehet. Az extrém vérnyomás-emelkedés a legsúlyosabb szív- és érrendszeri eseményekhez vezethet (szívritmuszavarokstroke, vérzések, szívinfarktusveseelégtelenség, aortarepedés stb.).

 

A magas vérnyomás melletti légszomj, hányinger, hányás, válaszképtelenség az úgynevezett hipertenzív krízist t jelezheti, ekkor haladéktalanul hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A hipertónia lehetséges okai

A magas vérnyomást a legtöbb esetben hosszú időn át ható tényezők okozzák, megelőzése pedig mindezek kerülésével lehetséges. A gyakori stressz, idegeskedés, hajszoltság, túlsúly, a mozgásszegény életmód, állandó ülés, rendszeres alkoholfogyasztás, dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, túlzott sófogyasztás, alacsony káliumbevitel, az alvászavarok (alvási apnoe) az évek során magasvérnyomás-betegséget okozhatnak.

 

Ezeken kívül a magas vérnyomás különféle szervi bajok tünete is lehet: pajzsmirigybetegségek, mellékvese-daganat, veseproblémák egyaránt hipertóniához vezethetnek.

 

Bizonyos gyógyszerek, szteroidok, orális fogamzásgátlók és a stimuláns kábítószerek is magas vérnyomás kialakulásához vezethetnek.

 

A hipertónia diagnosztizálása

A hipertónia kimondásához szükséges, hogy a vérnyomás rendelői körülmények között, nyugalomban, három különböző alkalommal (legalább egyhetes időközzel), alkalmanként legalább háromszor mért értékéből az utolsó kettőnek az átlaga elérje vagy meghaladja a 140 Hgmm szisztolés és/vagy a 90 Hgmm diasztolés értéket.

 

A magas vérnyomás első észlelését követően széles körű kivizsgálásra van szükség, amely kiterjed hasi ultrahang-, labor-, szemészeti vizsgálatokra. A magasvérnyomás kivizsgálásánál szükséges átbeszélni a kórtörténetet, a szedett gyógyszereket, az ismert betegségeket, tüneteket. A fizikális vizsgálat és az EKG elengedhetetlen.

 

Természetesen a kezelőorvos kiegészítő vizsgálatokat is kérhet. A vérnyomásértékek pontosabb megismeréséhez otthoni vérnyomásmonitor használatos (ABPM vizsgálat), ami általában 24 órán át rögzíti a vérnyomás-változást. Az eredményeket szakorvos értékeli ki.

 

Magasvérnyomás kezelése

A diagnosztizált magasvérnyomás enyhébb esetében pusztán az életmódváltás is segíthet. Ennek érdekében javasolt a sóbevitel megszorítása napi < 5 g értékre.

 

Javasolt az alkoholfogyasztás mérséklése: férfiak esetében heti 14 egység (175 g/hét), nők esetében heti 8 egység (100 gramm/hét) értékre. Javasolt a nagyivászat (binge drinking) elkerülése. Zöldségfélék, friss gyümölcsök, hal, magok, nem telített zsírsavak (olívaolaj), alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása javasolt, a vörös húsok kerülése ajánlott.

 

A vérnyomás és a szív-érrendszeri kockázat csökkentése érdekében javasolt a testtömegkontroll az elhízás (BMI > 30 kg/m2 vagy haskörfogat > 102 cm [férfiak] és > 88 cm [nők]) elkerülésére, megcélozva az egészséges BMI- (kb. 20-25 kg/m2) és haskörfogat- (< 94 cm [férfiak] és < 80 cm [nők]) értékeket.

 

Rendszeres állóképességi (aerob) edzések végzése javasolt (például legalább 30 perc mérsékelt dinamikus mozgás a hét 5-7 napján). Ilyen például a gyaloglás, futás, úszás, biciklizés. Javasolt a dohányzás elhagyása; ehhez szükség esetén dohányzásleszokás-támogató programok is igénybe vehetők.

 

Ha az életmódváltás nem elegendő a vérnyomás rendezéséhez, akkor az esetlegesen a háttérben húzódó szervi bajok kizárása után gyógyszeres kezelésre van szükség. Erről minden esetben orvos dönt.

 

Napjainkban a modern terápiás felfogás szerint a vérnyomáscsökkentő szereket kombinációban szokás használni. Lásd még: Magasvérnyomásra hatón szerek

 

Általában a magasvérnyomásra ható szerek és az életmódváltás együtt éri el a várt hatást a betegség kezelésében. Az életmódváltás a magas vérnyomás minden stádiumában javasolt és szükséges.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Túlzott sófogyasztás veszélyei

Mi történik a szervezetével, ha leszokik a dohányzásról?

Egészséges vérnyomás

KULCSSZAVAK
magasvérnyomás  |   hipertónia  |   hipertóniás krízis  |   Hgmm  |   ABPM
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít