egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

 

A kábítószer birtoklását, fogyasztását és kereskedelmét Magyarországon a törvény szigorúan tiltja és bünteti. Emellett a kábítószer-használat súlyos egészségügyi kockázatokkal jár. 
Ha drogproblémái vannak, forduljon szakemberhez, kérjen segítséget.

 

A kábítószer-használatról bővebben itt olvashat.

 

 

A metamfetamin (metilamfetamin) a pszichostimulánsok közé tartozó kábítószer, az amfetaminhoz nagyon hasonló hatásokkal. Az amfetamint, metamfetamint és egyéb származékaikat együttesen amfetaminoknak nevezzük.

 

A metamfetamin az agyi serkentő folyamatokat (noradrenalin-, dopaminhatások) utánozza, ezáltal erős eufóriát, élénkséget okoz, fokozza a motivációt. Az amfetaminokat és különböző származékaikat (metamfetamin, MDMA) gyakran, mint partidrogokat alkalmazzák.

 

A metamfetamin Magyarországon a pszichotróp anyagok 2. jegyzékébe tartozik a ketaminnal, THC-val és különböző szintetikus kannabinoidokkal együtt.

 

A metamfetamin megjelenési formája

metamfetamin megjelenési formája leggyakrabban fehér por, de gyakori a kristály forma is. Utóbbi esetben gyakran „kristály, jég, üveg” neveken is emlegetik. Fogyasztása történhet szájon át, akár üdítőbe keverve, orrba szippantással vagy vénákba injektálva. A kristályos formát cigaretta formájában is el lehet szívni, ilyen esetben gyakran cannabisszal vegyítik.

 

A metamfetamin hatása

A metamfetamin hatásai az amfetaminéhoz nagyon hasonlóak, mivel egymással közeli rokonságban álló két szintetikus vegyületről van szó. Mind a két hatóanyag a központi idegrendszert stimulálja, mind hatásuk, mind megjelenésük hasonló, gyakran a fogyasztók sem tudják megkülönböztetni ezeket egymástól.

 

A kristályos metamfetamin hatásai az amfetaminhoz viszonyítva erősebbek, súlyosabb elvonási tünetekkel. A metamfetamin által nyújtott feldobottság („high”) érzés nagyjából 4-12 órán át tart, ezt követően pedig nehezen tolerálható utóhatásai vannak a használó számára.

 

A metamfetamin hatásai az alábbiak:

 

 • fizikai és mentális teljesítőképesség fokozódása;
 • alvásigény csökkenése;
 • élénkség, „feldobottságérzés”, eufória;
 • vérnyomásemelés;
 • érszűkítés;
 • hörgőtágítás;
 • étvágy csökkenése;
 • szexuális vágy fokozódása;
 • társas kapcsolatok könnyítése, nyitottság, empátia kiváltása.

 

A munkabírás fokozása miatt gyakran alkalmazzák olyan foglalkozású személyek, akiknél a tartós figyelemösszpontosítás fontos: katonák, pilóták, kamionsofőrök, illetve egyetemisták körében is gyakori a vizsgaidőszak nehézségeinek leküzdésére.

 

A metamfetamin-túladagolás, -mérgezés tünetei

A metamfetamin túladagolásakor a szervezet általános túlstimulálásának tüneteit mutatja. A használat módjától függően beszélhetünk akut túladagolásról (egyszeri, túl nagy mennyiségű metamfetaminhasználat) vagy pedig a krónikus alkalmazás során megfigyelhető negatív hatásokról.

 

A kábítószer-túladagolásról bővebben itt olvashat.

 

A metamfetamin egyszeri túladagolásakor jelentkező tünetek az alábbiak:

 

 

A szív- és érrendszeri események kockázata megnő olyan esetekben (pl. táncolás szórakozóhelyen), melyek során a szerhasználó levegőtlen, fülledt helyiségben fokozott fizikai aktivitás és izzadás mellett kevés folyadékot iszik. Ha a túlmelegedést a szerhasználó mértéktelen folyadékfogyasztással próbálja kivédeni, akkor pedig vízmérgezés alakulhat ki.

 

A metamfetamin krónikus alkalmazása esetén megfigyelhető tünetek:

 

 • tartós személyiségváltozás;
 • ellenséges magatartás, gyanakvó viselkedés, befelé fordulás;
 • kényszerképzetek, paranoid vagy toxikus pszichózis: annak a téveszméje, hogy a bőr alatt bogarak mászkálnak – ilyen téveszmés droghasználón gyakran megfigyelhetők a sérülések, hámhiányok;
 • meth-száj: metamfetamin krónikus használata esetén a fogak extrém mértékű szuvasodása figyelhető meg, ezért a szakirodalom meth-szájnak (meth-mouth) nevezi ezt az állapotot;
 • pattanások (akne);
 • sápadtság.

 

Krónikus alkalmazáskor az ún. „amfetamin-pszichózis” állapota léphet fel: ez hasonlít a skizofréniás rohamra, hallucinációkkal, paranoid és agresszív viselkedéssel társulva. Kezelése antipszichotikus gyógyszeres terápiát igényel.

 

Előfordulhat az agyi „túlérzékenység” kialakulása is krónikus alkalmazás esetén. Ennek során akár korábban ártalmatlan ingerek (koffeinalkohol) is pszichotikus epizódot okoznak a metamfetamin által érzékenyített agyban. Ennek kialakulása hasonló az LSD vagy a cannabis használata során megfigyelt „flashback”-hez.

 

Metamfetaminhasználat miatt kialakuló tolerancia, függőség

Az amfetaminok esetében jelentős pszichés függőség alakul ki, a fizikai függőség azonban az ópiátokkal ellentétben gyenge.

 

Metamfetamin alkalmazása esetén gyakori az eufória fenntartása érdekében történő önadagolás, egészen addig, amíg a készlet el nem fogy, vagy a használó teljesen ki nem merül. Ez az erős pszichés függőséget bizonyítja.

 

A metamfetamin alkalmazásánál a tolerancia nagyon hamar kifejlődik. Ugyanolyan mértékű hatáshoz egyre nagyobb dózisokat kell alkalmazni. Krónikus alkalmazás esetén a droghasználat kényszere olyan erős lehet, hogy a beavatkozás mindenképpen szaksegítséget igényel.

 

A metamfetaminfüggőség terápiája

A metamfetamin elvonásakor a hatásokkal ellentétes tünetek jelennek meg: fáradtság, motiválatlanság, depresszió, aluszékonyság. A függőség kezelésében a pszichoterápiának van nagy hangsúlya, gyógyszeres kezelés általában nem szükséges a fizikai függőség hiánya miatt.

 

A metamfetamin túladagolása esetén súlyos állapotban kórházi ellátásra is szükség lehet. Amennyiben kórházi vagy intenzív ellátásról van szó, minden esetben fontos a kezelőorvost tájékoztatni az alkalmazott legális és illegális szerekről, mivel a mérgezéses tünetek kezelése ennek megfelelő!

 

Az orvos megfelelő tájékoztatása életet menthet, az orvosi titok értelmében büntetőjogi következményektől tartani ilyen esetben nem kell. 

 

A drogfüggőségről és a függőségkezelésről bővebben itt olvashat.

 

KULCSSZAVAK
kristály  |   stimuláns  |   partidrog  |   drog  |   függőség  |   abúzus  |   eufória
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít