egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A máj testünk egyik legnagyobb szerve. A has jobb felső részén, a jobb oldali bordák alatt helyezkedik el. A máj sok fontos fehérjét termel, emellett eltávolítja a méreganyagokat, és megtermeli a zsírok emésztéséhez szükséges epét. Fontos szerepet játszik a zsírok, fehérjék, szénhidrátok anyagcseréjében is. Ha műtét során a máj egy részét el kell távolítani, a máj kiválóan regenerálódik.

 

A daganat kórosan osztódó sejtekből áll. A jóindulatú daganatok nem adnak áttéteket. A máj jóindulatú daganatai közé tartozik a hemangióma, a fokális noduláris hiperplázia és az adenóma. Ezek közül csak az adenómák alakulhatnak át rosszindulatú daganattá, abban a ritka esetben, ha az adenóma nagyra nőtt.

 

A máj jóindulatú daganatai általában nem okoznak tüneteket, más okból végzett képalkotó vizsgálatok során szokott fény derülni rájuk, és csak ritkán igényelnek kezelést. Adenóma és fokális noduláris hiperplázia esetén májbiopsziára lehet szükség az elváltozás természetének megerősítése céljából.

 

Hemangióma

A hemangióma a leggyakoribb jóindulatú májdaganat, amely a lakosság akár 1-5%-ában is előfordulhat. Nők körében gyakrabban alakul ki. A hemangióma kórosan növekvő erekből áll, de a kialakulásának okát nem ismerjük. Általában nem okoz tüneteket, így kezelni sem szükséges, kivéve akkor, ha a daganat átmérője nagyobb, mint 4 cm. Ilyenkor más hasi szerveket nyomhat, ez lehet felelős a tünetekért.

 

Jellemző tünetek:

  • diszkomfortérzés a has jobb oldalán,
  • teltségérzés,
  • teltségérzés miatti nagymértékű fogyás,
  • hányinger (ritkábban),
  • hirtelen fellépő fájdalom (a daganatban kialakuló vérrög vagy vérzés miatt).

 

Ha a hemangióma gyorsan nő, vérzik vagy sok panaszt okoz, műtéti eltávolítása indokolt.

 

Fokális noduláris hiperplázia

A fokális noduláris hiperplázia a második leggyakoribb jóindulatú májdaganat. A májban található sejttípusokból áll, azonban más arányban tartalmazza ezeket a sejteket, mint az egészséges májszövet. Kiváltó okát nem ismerjük, de általában nem okoz tüneteket, és kezelni sem szükséges. Gyakrabban fordul elő 20-30 éves korú nőknél. Nagyon ritka esetben – ha fájdalmat okoz, vagy túl nagyra nőtt az elváltozás – a sebész eltávolítja a daganatot.

 

Adenóma

Az adenóma a legritkábban előforduló jóindulatú májdaganat. A daganatot abnormálisan növekedő májsejtek alkotják. A betegség leggyakrabban fogamzóképes korú nőkben alakul ki, mivel kialakulása kapcsolatba hozható a fogamzásgátló tabletták szedésével, a betegség megjelenését valószínűleg a magas ösztrogénszint okozza. Tüneteket ritkán okoznak, a nagyobb daganatok a has jobb felső részében járhatnak diszkomfortérzéssel.

 

Nagyon ritkán az adenóma megrepedhet, ami vérzéssel jár, és ez hashártyagyulladást vagy sokkot is okozhat. Ritkán rosszindulatúvá válhatnak. A fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyásával általában visszafejlődik az adenóma.

 

Ha az adenóma a máj tokja alatt helyezkedik el, vagy átmérője nagyobb, mint 5 cm, általában sebészi eltávolítása indokolt.

KULCSSZAVAK
máj  |   májdaganatok  |   máj jóindulatú daganatai  |   hemangióma  |   adenóma  |   adenóma és fogamzásgátló tabletta  |   fokális noduláris hiperplázia  |   májbiopszia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít